Această metodă simplă ne ajută să...
Alimentația ne este de mare folos și când vine vorba de sănătatea pielii. O dietă echilibrată, dar și un somn bun și cât mai puțin stres sunt câteva dintre elementele care ne ajută să avem o piele frumoasă și sănătoasă.
Iar potrivit dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, ”niciodată nu este prea târziu” pentru a face schimbări în privința dietei, ”iar diferențele se văd după un an de zile”, subliniind că la nivelul pielii se văd mulțumirile unui stil de viață sănătos. ”Corpul tău îți mulțumește arătând bine și diminuând ridurile”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Conform specialistului, nu există un ”aliment magic” care să reducă ridurile de pe față, ci este vorba despre un stil de viață care să aibă la bază câteva componente importante.
”Trebuie proteine, 20-30 de grame de proteine la fiecare masă, iar sursa perfectă de proteine este oul, pentru că este structura de bază a colagenului.
Colagenul și elastina, care formează acea structură 3D care ne menține fața sus, iar pentru asta avem nevoie de proteină și atunci la fiecare masă să avem proteine animale sau vegetale, făcând o balanță între ele”, a mai spus nutriționistul.
De asemenea, din dieta pielii nu trebuie să lipsească antioxidanții. ”O piele frumoasă trebuie să fie ferită de poluarea din mediu, de efectele razelor UV, care îmbătrânesc, de efectele stresului. Toate acestea duc la creșterea de radicali liberi și dacă ai antioxidanți care să lupte cu acești radicali liberi se vede la nivelul pielii. Și atunci, de unde ne luăm antioxidanții?
Din legume și fructe. Carotenoizii vin cu culoarea galben, roșu, portocaliu și atunci tot ce găsim cu aceste culori trebuie mâncat.
Multă vitamina C este în ardeiul gras. Vitamina C este și ea componentă de bază în formarea colagenului. Proteina, vitamina C trebuie să existe ca să formăm colagen.
Rodia cu polifenoli, un alt component extraordinar cu proprietăți antiinflamatoare, este cunoscută ca fiind elixirul anti ageing.
Când vorbim de anti ageing lucrurile au condus în timp la un nou concept de inflamageing.
Dacă ești inflamat, ai inflamație cronică, pentru că bei mult alcool, pentru că ești stresat, nu dormi și mănânci mult zahăr, nu se vede, dar se simte.
Dor articulațiile, creierul nu mai este ascuțit cum obișnuia să fie și atunci trebuie componente antiinflamatoare. Rodia este minunată în acest sens, este și o sursă foarte bună de fier, deci de câteva ori pe săptămână o punem în salată, sub forma de bobițe. Hidratează, dar efectul antiinflamator ne interesează cel mai mult”, a mai spus medicul.
Grăsimile sănătoase sunt și ele parte din alimentația recomandată pentru a avea o piele frumoasă și fără riduri.
”Grăsimile bune mențin filmul hidrolipidic, adică prospețimea, elasticitatea depinde și de cantitatea și calitatea grăsimii din dietă.
Grăsimile de calitate se găsesc nuci, avocado, uleiuri presate la rece. Sunt pline de vitamina E, care luptă cu radicalii liberi și reface structurile pielii.
Multe surse care conțin grăsime, conțin și vitamina E, pentru că ele se absorb împreună”, a mai spus dr. Ruxandra Pleșea.
În cazul în care nu aveți intoleranță la histamină, puteți să introduceți în dietă spanacul, care conține vitamina A, o altă vitamină benefică sănătății pielii, fiind importantă pentru refacerea celulelor.
Cele mai nocive alimente care fac ravagii în organism și care trebuie evitate pe cât de mult se poate sunt cele care fac parte din așa numită dietă occidentală, cu alimente procesate, bogate în grăsimi, sare și zahăr.
Astfel, cele mai nocive 11 alimente sunt:
- margarina
- băuturile îndulcite
- alimentele prăjite
- alcoolul
- cerealele rafinate
- carnea procesată
- bomboanele
- pastele
- carnea din organe
- alimentele păstrate în recipiente de plastic. BPA, bisfenolul A, substanța chimică utilizată la realizarea anumitor recipiente, se poate infiltra în alimentele pe care le-ați pus la păstrat în ele.
Datele arată că expunerea la BPA poate induce inflamații cronice, notează EatThis.
Astfel, dacă vreți să păstrați în siguranță produsele vrac, indicat este să o faceți în recipiente de sticlă sau să căutați ambalaje care nu conțin BPA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...