Ce să faci pe timp de caniculă, dacă NU ai aer condiționat. Alimentul răcoritor care ține loc de apă
21 iul 2022, 18:08

Ce să faci pe timp de caniculă sau cod roșu. Ce să faci dacă nu ai aer condiționat. 

Ministerul Sănătății a transmis câteva recomandări esențiale pentru perioada de caniculă care urmează în România.

- Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 - 18.

- Dacă aveți aer conditionat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientă

- Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

- Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazine, spații publice, cinematografe).

- Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.

- Purtați pălării de soare, haine lejere și largi, din fibre naturale, de culori deschise.

- Beți zilnic cel puțin 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.

- În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

- Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

- Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

- Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castreveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

- O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

- Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

- Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităti) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

- Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștinte care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate!

 Ce să faci dacă nu ai aer condiționat în casă. Cum să nu-ți mai crească temperatura în locuință

- Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile.

- Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință.

- Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință.

- Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale.

- Închideți orice apart electro-casnic de care nu aveți nevoie.

Recomandări pentru situațiile de cod roșu

- Reduceți deplasările la cele esențiale.

- NU vă deplasați între orele 11.00-17.00.

- Consumați lichide intre 2- 4 litri /zi.

- NU consumați alcool.

- Dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă.

- Nu scoateți afară copii sub 3 ani decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00.

- EVITAȚI mâncarurile grele și mesele copioase.

- Folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.

2. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-1_05374200.jpg)3. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-2_23413200.jpg)

5. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-4_51431400.jpg)

6. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-5_61917600.jpg)

4. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-3_38249400.jpg)

8. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-7_83364200.jpg)

9. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-8_92599700.jpg)

11. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-10_32340100.jpg)

12. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-11_49539100.jpg)

10. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-9_16953600.jpg)

13. -imagine fara descriere- (ce-sa-faci-pe-timp-de-canicula--daca-nu-ai-aer-conditionat--alimentul-racoritor-care-tine-loc-de-apa-12_62294900.jpg)

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?