Ce să faci în caz de atac nuclear. 3 PAȘI importanți de știut. "Să știți doar că cel mare a lovit. Ce facem? Nu rămâneți în mașină"

Ce să faci în caz de atac nuclear - Foto: Youtube
Care sunt cei trei pași de urmat în cazul unui atac sau accident nuclear.

Deși pandemia de COVID-19 nu s-a terminat, ba chiar a reapărut într-un nou val, dar și după apariția variolei maimuței, lumea se preocupă de o altă problemă... atacul nuclear.

Nu e pentru prima dată când se vorbește despre atacul nuclear, acest scenariu fiind în atenția publicului larg odată cu declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Cei trei pași importanți pe care trebuie să-i faci, în cazul unui atac nuclear

 

Acum, oamenii din New York primesc instrucțiuni pas cu pas despre ce trebuie să facă dacă vor fi atacați nuclear și care sunt cei trei pași importanți pe care trebuie să-i urmeze:

1. Intră în casă repede

2. Rămâi în casă, cât mai în mijloc, departe de uși sau ferestre. Dacă vii de afară, spală-te imediat. Îndepărtează-ți hainele și fă duș cu săpun și șampon.

3. Rămâi conectat.

Departamentul de gestionare a situațiilor de urgență al orașului New York a publicat luni un anunț public, sub formă de video de 90 de secunde, în care apar străzile goale ale orașului, pline doar de sunetul sirenelor de urgență, în contextul acestui eveniment rar.

"Așadar, a avut loc un atac nuclear. Nu mă întrebați cum sau de ce", spune o femeie care se plimbă pe o stradă pustie din oraș. "Să știți doar că cel mare a lovit, bine? Și ce facem? Intrați repede în casă. Tu, prietenii tăi, familia ta, intrați înăuntru", a mai spus ea.

PSA a prezentat trei acțiuni pe care locuitorii ar trebui să le facă, prima măsură de bun simț fiind aceea de a intra în casă cât mai repede posibil.

"Și nu, rămânerea în mașină nu este o opțiune", spune ea. "Trebuie să intrați într-o clădire și să vă îndepărtați de ferestre".

Odată intrați înăuntru, newyorkezilor li se spune să rămână înăuntru și să închidă fiecare ușă și fereastră.

Ultimul pas este să urmărească presa pentru mai multe informații.

"În regulă, te descurci", spune femeia, liniștită.

"Nu ieșiți afară până când oficialii nu spun că este sigur", avertizează ea.

"E important să știe că ne pregătim pentru orice amenințare iminentă"

 

Un purtător de cuvânt al departamentului de gestionare a situațiilor de urgență a declarat pentru New York Post că unul dintre pilonii departamentului este educarea locuitorilor cu privire la pericolele naturale și cele provocate de om.

"Probabilitatea ca un incident cu arme nucleare să aibă loc în/în apropierea orașului New York este foarte scăzută. Cu toate acestea, este important ca newyorkezii să cunoască pașii pentru a fi în siguranță", a declarat purtătorul de cuvânt. "Noul anunț de știri îi încurajează pe newyorkezi să ia măsuri cheie și simple în cazul unui astfel de incident", a mai spus el.

Comisarul pentru gestionarea situațiilor de urgență din New York, Zach Iscol, a declarat într-un comunicat: "Pe măsură ce peisajul amenințărilor continuă să evolueze, este important ca newyorkezii să știe că ne pregătim pentru orice amenințare iminentă și că le oferim resursele de care au nevoie pentru a rămâne în siguranță și informați."

 

Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Ciuhodaru: Efectele radiațiillor, MAXIME în prima oră

 

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit pentru DC Medical despre aceste diferențe, despre cum ne afectează organismul și ce trebuie să știm despre iodura de potasiu.

"Să nu confundăm efectele radiațiilor produse de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear cu efectele radiațiilor produse de arme nucleare (rachete sau bombe). Și nici soluțiile terapeutice. În primul caz vorbim de persistența materialului radioactiv utilizat pentru producerea de curent electric iar în al doilea caz de utilizarea materialului radioactiv pentru a produce distrugeri majore în special prin unda de șoc și căldură pe arii întinse (100 km).

De altfel efectele radiațiillor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%.

Așa că în astfel de situații 2 lucruri sunt extrem de importante:

1. Adăpostirea în subteran pentru a nu sta în calea exploziei.
2. Ramânerea în spații închise 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiații.

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive - pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competetiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI și e bine de știut că: citește în continuare AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel