Ce să faci dacă te doare glezna. Diferențele dintre entorsă și fractură. Când trebuie să consulți un medic

Ce sa faci daca te doare glezna Foto: Freepik @ YuriArcursPeopleimages
Ce să faci dacă te doare glezna. Află ce tipuri de tratament pot fi urmate la domiciliu și care este durata de vindecare.

Glezna este o grupare complexă de oase, tendoane, ligamente și cartilaje. Aceasta susține greutatea în timp ce stai în picioare, mergi și alergi. Este destul de frecvent ca leziunile sau afecțiunile să îți afecteze glezna, iar acest lucru poate provoca dureri în timpul mersului.

Ce poate cauza durerea generală de gleznă când mergi?

Majoritatea durerilor de gleznă sunt cauzate de o leziune a gleznei în timpul activității fizice. Există câteva afecțiuni care ar putea provoca, de asemenea, dureri de gleznă în timpul mersului.

Condiții

Unele afecțiuni care pot provoca dureri de gleznă sau de picior atunci când puneți greutate pe gleznă includ:

- Gută. Guta este un tip de artrită. Aceasta apare atunci când acidul uric nu se dizolvă în sângele tău așa cum ar trebui. În schimb, acesta se cristalizează, se acumulează în articulații și provoacă durere. Este posibil să observi mai întâi durere în degetul mare de la picior, care se poate muta apoi la gleznă, călcâi și alte articulații.

- Osteoartrita. Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită. Este cauzată de o degradare a cartilajului din articulațiile dumneavoastră. Aceasta poate fi cauza durerii de gleznă, mai ales dacă ești mai în vârstă, supraponderal sau dacă te-ai accidentat anterior la gleznă.

- Neuropatie periferică. Deteriorarea nervilor periferici poate provoca dureri la glezne în timpul mersului. Afectarea nervilor poate fi cauzată de tumori, traume, infecții sau boli.

Leziuni

Leziunile la gleznă pot apărea în timpul oricărui tip de activitate, chiar și în timpul mersului pe jos. Leziunile care duc frecvent la dureri de gleznă includ:

- Vânătăi. Dacă ți-ai lovit grav glezna, de exemplu în urma unei lovituri sau a unei lovituri cu piciorul, aceasta poate provoca dureri în timpul mersului. În mod obișnuit, durerea provocată de acest tip de traumă va dispărea în două-trei săptămâni, conform Healthline.

- Luxație sau entorsă. Entorsele și luxațiile apar în urma unei leziuni a țesuturilor mai moi din gleznă. Poate fi vorba de o întindere a ligamentului sau a tendonului. De obicei, o entorsă sau o luxație se va vindeca în câteva săptămâni.

- Fracturi sau rupturi. Dacă un os este rupt sau fracturat, veți avea probabil dureri intense la mers. Fracturile sunt de obicei însoțite de umflături, roșeață sau pierderea sensibilității la nivelul degetelor de la picioare. Fracturile de gleznă pot dura săptămâni sau luni pentru a se vindeca complet și, de obicei, necesită îngrijirea unui medic. De asemenea, fracturile pot pregăti terenul pentru artrită mai târziu în viață.

Vezi și: Flavonoidele, compușii organici bogați în antioxidanți. Protejează organismul de toxinele zilnice și scad riscul de AVC

Ce cauzează durerea în partea din spate a gleznei sau a călcâiului când mergi?

Durerea în partea din spate a gleznei, similară cu durerea în orice parte a gleznei, ar putea fi cauzată de o fractură, o fractură, o entorsă sau o întindere. Cu toate acestea, există câteva afecțiuni specifice mai susceptibile de a provoca durere în partea din spate a gleznei sau a călcâiului.

Ruptura tendonului lui Ahile

Rupturile tendonului lui Ahile apar de obicei dacă ești activ sau dacă practici la un sport viguros. Aceasta apare atunci când tendonul tău achilian este sfâșiat sau rupt. Cel mai probabil se datorează unei leziuni, cum ar fi căderea sau călcarea accidentală într-o gaură în timp ce mergi sau alergi pe un teren neuniform.

Simptomele includ:

- Durere la gambă

- Durere și umflături în apropierea călcâiului

- Incapacitatea de a suporta greutatea pe degetele de la picioare

Prevenirea rupturii poate implica:

- Alergarea pe suprafețe mai moi și mai plane

- Evitarea creșterilor rapide ale intensității antrenamentului

- Întinderea înainte de exerciții fizice

Vezi și: Portocalele oferă 92% din necesarul zilnic de vitamina C. Alegerea corectă între sucul de portocale și fructul întreg

Bursita călcâiului

O bursă este o pungă și un lubrifiant care acționează ca o pernă în jurul unei articulații. Există o bursă care protejează partea din spate a gleznei și a călcâiului. Aceasta ajută la protejarea tendonului lui Ahile. Se poate sparge în caz de suprasolicitare sau de activitate intensă.

Simptomele includ:

- Durere în călcâi

- Durere când stați în picioare pe vârfuri

- Piele umflată sau roșie pe partea din spate a călcâiului dvs.

Tratamentul include:

- Evitarea activităților dureroase

- Gheață sau comprese reci

- Analgezice

Tendinita achileană

Alături de o ruptură, tendinita achileană este cauzată de o leziune a tendonului lui Ahile. Suprasolicitarea sau încordarea intensă poate face ca banda care leagă mușchiul gambei de osul călcâiului să se întindă, ceea ce duce la tendinită.

Simptomele includ:

- Rigiditate

- Sensibilitate

- Durere ușoară sau severă în partea din spate a gleznei și a gambei

Tratamentul include odihnă și autoîngrijire, cum ar fi ridicarea și comprese calde sau reci.

Dacă ai dureri extreme de gleznă atunci când mergi pe jos, ar trebui să soliciți ajutor medical. Este posibil să îți fi deteriorat glezna sau tendonul lui Ahile.

Dacă durerea este minoră și îți amintești că ți-ai răsucit glezna sau că te-ai împiedicat, este posibil să ai o entorsă. Acestea se vor vindeca de obicei în una sau două săptămâni cu gheață, înălțare și odihnă adecvată. Vorbrște cu medicul tău dacă durerea nu dispare sau dacă ești îngrijorat.

Durerea de gleznă este adesea cauzată de leziuni obișnuite, cum ar fi o entorsă, sau de afecțiuni medicale, cum ar fi artrita, guta sau leziuni nervoase. Disconfortul apare în mod obișnuit sub formă de umflături și vânătăi timp de 1 până la 2 săptămâni.

În această perioadă, încearcă să te odihnești, să ridici piciorul și să pui gheață pe gleznă de trei până la cinci ori pe zi în primele câteva zile. Medicamentele pe baza unei prescripții medicale pot oferi, de asemenea, o oarecare ușurare.

Dar dacă durerea persistă și după aceea, mergi la medic pentru a trece în revistă toate opțiunile, de la glezne și încălțăminte specială pentru gleznă până la operație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel