Ce să faci ca să îmbătrânești frumos. Cum contribuie alimentația și obiceiurile la trecerea anilor

ce sa faci ca sa imbatranesti frumos - FOTO: Freepick@wayhomestudio
Ce să faci ca să îmbătrânești frumos, iar trecerea anilor să nu lase urme adânci.

Ce să faci ca să îmbătrânești frumos fără ca timpul să își lase amprente adânci asupra aspectului și sănătății tale poți afla din rândurile de mai jos. De multe ori vârsta cronologică nu pare aceeași cu vârsta biologică. Când ești întrebat câți ani ai, probabil răspunzi în funcție de numărul de ani care au trecut de când te-ai născut. Aceasta ar fi vârsta ta cronologică.

Dar poate medicul dumneavoastră sau alte persoane vă pot spune că aveți aspectul fizic al unui tânăr de 30 de ani. Aceasta ar fi considerată vârsta ta biologică, indiferent de câți ani în urmă te-ai născut.

Vârsta ta cronologică va fi întotdeauna un număr ușor de determinat, în timp ce vârsta ta biologică depinde de o serie de variabile care se pot schimba în mod continuu.

Vezi și: Dușul, necesar dar cu limitări. De câte ori pe săptămână este indicat să ne spălăm

Ce este îmbătrânirea cronologică

Vârsta ta cronologică este perioada de timp care a trecut de la data nașterii. Este vârsta ta în termeni de ani, luni, zile etc. Acesta este modul principal în care oamenii își definesc vârsta.

Este, de asemenea, un factor de risc primar pentru boli cronice, mortalitate, și orice deficiențe ale funcțiilor corporale, cum ar fi auzul și memoria, arată Healthline.

Ce este îmbătrânirea biologică

Ideea de bază din spatele îmbătrânirii biologice este că îmbătrânirea are loc pe măsură ce acumulezi treptat daune la diferite celule și țesuturi din organism. Cunoscută și sub numele de vârstă fiziologică sau funcțională, vârsta biologică diferă de vârsta cronologică, deoarece ia în considerare o serie de factori, alții decât doar ziua în care v-ați născut.

Vezi și: Infecțiile, risc pentru Alzheimer și Parkinson. Care este legătura

Ce influențează vârsta vârsta biologică

Numărul real se reduce la diferiți factori de dezvoltare biologică și fiziologică. Unele dintre acestea includ:

- vârsta cronologică

- genetică

- stil de viață

- nutriție

- boli și alte afecțiuni

Folosind aceste linii directoare împreună cu diverse modele matematice, profesioniștii din domeniul medical își pot da seama ce vârstă "acționează" asupra sănătății tale, vârsta biologică sau vârsta cronologică. În timp ce vârsta cronologică este un factor, este posibil să nu ajungeți să aveți aceeași vârstă biologică ca vârsta cronologică.

De exemplu, dacă ești un bărbat de 28 de ani care nu face mișcare, mănâncă doar alimente bogate în grăsimi și a fumat cinci pachete de țigări pe zi în ultimii 10 ani, este posibil să ai o vârstă biologică mai mare de 28 de ani.

Vezi și: Apa plată și apa potabilă, care e diferența și care e mai BUNĂ de băut. Ionică: Verificările sunt făcute doar la izvor

Cum să îmbătrânești sănătos

Puteți lua numeroase măsuri pentru a încerca să vă îmbunătățiți vârsta biologică. Începând de la orice vârstă, inclusiv 70. Iată câteva dintre modalităţile prin care poţi îmbătrâni sănătos:

- Faceți exerciții fizice

- Toată lumea, în special cei cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli de inimă, sau artrita, pot beneficia de pe urma exercițiilor fizice

- Pentru adulții mai tineri, exercițiile fizice îmbunătățesc cantitatea de sânge pe care inima o poate pompa cu fiecare bătaie și scade ritmul cardiac.

- Exerciţiile fizice ajută adulţii în vârstă să aibă o funcţie cardiacă şi pulmonara mai bună, ceea ce poate creşte rezistența şi reduce oboseala.

Tipuri de exerciții:

Exercițiile de echilibru reduc riscul de cădere, care este o cauză majoră pentru leziuni la adulții în vârstă.

Exercițiile de forță ajută la construirea masei musculare, ceea ce reduce riscul de osteoporoză mai târziu în viață.

Exercițiile de anduranță vă ajută să vă creșteți respirația și ritmul cardiac, ceea ce îmbunătățește în mod regulat sănătatea și rezistența plămânilor și a inimii, și are beneficii asupra sistemului circulator. Exemple de exerciții de anduranță sunt înotul, mersul pe jos și ciclismul.

Întinderea vă menține corpul liber, ceea ce vă permite să continuați să faceți sarcini de zi cu zi cu dureri minime.

Vezi și: Cele mai rele locuri de muncă pentru sănătate. În ce domenii ești predispus durerii

Mențineți o greutate sănătoasă

Persoanele supraponderale au un risc mai mare de hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet zaharat, anumite forme de cancer, și mai mult. Cu toate acestea, a fi mai subțire nu înseamnă că ești neapărat mai sănătos.

În plus față de greutate, modul în care corpul tău distribuie grăsimea este foarte important pentru îmbătrânirea sănătoasă. Acest lucru este de obicei determinat de raportul talie-șold și circumferința taliei.

Corpuri în formă de pară. Grăsimea se acumulează pe marginile exterioare, cum ar fi șoldurile și coapsele. Acesta este semnul unei distribuții sănătoase a grăsimii corporale.

Corpuri în formă de măr. Grăsimea trece de la marginile exterioare la abdomen și talie, ceea ce poate crește șansele de boli de inimă și cancer de sân.

Vezi și: Acidul ferulic, ingredientul anti-îmbătrânire pe care trebuie să-l folosești. Te vei îndrăgosti de el. Marinescu: Sunt un fan declarat

Ce să mănânci

Mănâncă mai multe alimente cu o valoare scăzută a indicelui glicemic. Nutrienții din aceste tipuri de alimente vă ajută să vă mențineți oasele, mușchii și organele puternice pentru perioade lungi de timp.

Exemple de astfel de alimente includ fructe, legume, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și pâine bogată în fibre (cereale integrale). Încercați să adăugați astfel de alimente la dietă.

În plus, reduceți cantitatea de fast-food, pâine albă și sifon pe care le consumați, deoarece acestea pot provoca o creștere nesănătoasă a zahărului din sânge. Fiți conștienți de nutrienții din alimentele pe care le consumați

Deși trebuie făcute mai multe studii cu privire la factorii pentru determinarea vârstei biologice, cercetările au arătat că există o legătură clară între nutriție și vârsta ta biologică.

Conștientizarea activă a ceea ce constituie o dietă sănătoasă și consultarea etichetelor nutriționale atunci când faceți achiziții de alimente vă pot ajuta să vă îmbunătățiți vârsta biologică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel