O băutură delicioasă, bogată în...
Salamul, un mezel consumat de foarte multă lume, este un tip de carne prelucrată cunoscută pentru aroma sa bogată și durata de valabilitate prelungită. Salamul este o carne uscată și fermentată, realizată de obicei din carne de porc sau vită.
Trebuie să vezi și:
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cu toate acestea, consumul regulat de salam pe parcursul mai multor zile consecutive poate avea implicații semnificative asupra sănătății.
Ei bine, salamul este sărac în carbohidrați și calorii, dar furnizează o cantitate substanțială de proteine și grăsimi.
Salamul este deosebit de bogat în sodiu, doar trei felii furnizând între 516 și 678 miligrame, lucru care contribuie la o parte semnificativă a aportului zilnic recomandat.
În plus, salamul conține micronutrienți precum vitamina B12, niacină și zinc și tiamină, potrivit Healthline.
Totuși, consumul regulat de carne procesată precum salamul a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Conținutul ridicat de grăsimi saturate poate crește nivelul colesterolului LDL, în timp ce aportul excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune.
Un aport mare de sodiu duce la retenție de apă, tensiune arterială crescută și un risc de cancer gastric.
Un studiu realizat de Universitatea din Oxford a constatat că fiecare consum mai mare de 50 g/zi de carne procesată crește riscul de boli coronariene cu 18%.
Mai mult, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică carnea procesată ca fiind cancerigenă din grupa 1, indicând dovezi suficiente că consumul acesteia cauzează cancer colorectal.
Mai exact, fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%.
Salamul crud poate fi contaminat cu bacterii precum Salmonella, E.coli sau Listeria. Este recomandat să fie încălzit la o temperatură internă de 74 grade Celcius pentru a elimina agenții patogeni.
În plus, consumul obișnuit de carne procesată precum salamul a fost asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2. Un studiu publicat în The Lancet Diabetes & Endocrinology a raportat că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 15%.
Cercetările emergente sugerează o legătură între consumul de carne procesată și declinul cognitiv. Un studiu evidențiat de The Times a indicat că eliminarea cărnii roșii procesate din dietă ar putea reduce riscul de demență cu 20%.
Deși salamul poate fi savurat ocazional, este recomandat să se limiteze consumul acestuia pentru a reduce potențialele riscuri pentru sănătate.
Alegerea surselor de proteine slabe, cum ar fi carnea slabă, leguminoasele și alternativele pe bază de plante, poate contribui la o dietă echilibrată și la rezultate mai bune pentru sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O băutură delicioasă, bogată în...
Expunerea la lumina artificială pe...
COVID-19 rămâne o realitate, chiar...
Care e valoarea corectă a glicemiei,...
Tehnica palatului memoriei, inspirată...
Cercetătorii au dezvoltat un material...