Ce înseamnă să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar. Cifrele și centrimetri din talie pe care trebuie să-i știi

Ce înseamnă să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar - Foto: Freepick @pvproductions @shurkin_son
EXCLUSIV
Ce înseamnă, de fapt, să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar. Cifrele pe care trebuie să le știi. 

"Obezitatea este strâns legată de foarte mulți dintre ceilalți factori de risc. Obezitatea se poate asocia cu hipertensiunea arterială. Cea mai importantă este obezitatea de tip abdominal. De aceea, pe lângă indicele de masă corporală care pune diagnosticul, peste 30, de obezitate, se face circumferința abdominală. 

Se consideră un risc crescut dacă femeia are o circumferință abdominală de peste 80 și dacă bărbatul are peste 94.

Pentru că se consideră că la nivelul adipozității abdominale există un țesut endocrin care sintetizează hormoni care sunt implicați în toată această patologie cardiovasculară și crește riscul de asociere cu hipertensiunea arterială, cu diabetul zaharat, cu rezistența la insulină și cu dislipidemia.

Atunci, primul lucru pe care noi îl dăm unui pacient supraponderal sau obez, e să-i dăm sfaturi pentru un stil de viață, de mobilizare și de regim dietetic", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Sanador

Când se consideră că o persoană este sedentară

Mai mult, medicul a vorbit și despre sedentarism, un alt factor major care duce la bolile cardiovasculare. Dr. Cătălina Trifan a explicat ce înseamnă un om sedentar și câte minute de mișcare trebuie să facem pe zi ca să reducem acest risc.

"Următorul factor de risc important pentru bolile cardiovasculare este sedentarismul. Lumea modernă presupune ca din timpul activ pe care noi îl avem, majoritatea timpului se petrece în fața calculatorului, televizorului sau stând în mașină. 

Se consideră sedentară o persoană care nu face 30 de minute de mișcare pe zi", ne-a mai spus ea.

Ce înseamnă mișcare de 30 de minute, de fapt

 

Întrebată ce înseamnă, de fapt, aceste 30 de minute de mișcare și dacă plimbarea prin supermarket se poate considera, de exemplu, suficientă, mai ales că de multe ori ne petrecem mai mult de 30 de minute printre raioane, medicul Cătălina Trifan e explicat că 30 de minute se referă la o mișcare continuă, fără întrerupere. 

Deci, nu se calculează 30 de minute de mișcare pe zi, cu pauze, ci 30 de minute mișcare continuă într-o zi.

"Se consideră o plimbare, o deplasare continuă de 30 de minute ca fiind suficiente. Dacă după masă se plimbă 30 de minute e considerat suficient.

Deci nu să se plimbe și apoi să ia pauză, ci pur și simplu o mișcare care să aibă continuitate timp de 30 de minute.

Evitând acest factor de risc, sedentarismul, în primul rând prevenim obezitatea și îmbunătățim valorile colesterolului și o parte din riscul cardiovascular", a mai spus medicul. 

Vezi mai multe în video:

 

Câți PAȘI trebuie să faci pe zi ca să nu dezvolți cancer. Dediu: Valabil pentru noi TOȚI. Protecție împotriva tumorilor MALIGNE

 

"Un aspect este situația în care există în familie mai multe cazuri care recomandă anumite explorări genetice, care să identifice, iată, o mutație sau o situație genomică ce poate să predispună la apariția diverselor tumori în familie.

Sigur că recomandarea este ca membrii familiei să facă anticipat evaluări și în măsura în care se identifică același lucru să urmeze recomandările de screening, cum se spune, pentru a evalua posibilitatea apariției tumorii în mod anticipat.

Un alt aspect este atunci când nu există o filiație identificată ereditar. Marea majoritate a populației nu se află în acest context, iar pentru această mare majoritate a populației recomandarea este să urmeze ceea ce se cheamă ”recomandări de viață sănătoasă”.

Acestea sunt valabile pentru noi toți, indiferent dacă avem în familie sau nu. Dacă ar fi să sumarizăm, vorbim aici de:

- renunțare la fumat, pentru cei care fumează,

- limitare, ca să nu spunem eliminare completă, a consumului de alcool.

În ultimul timp se recunoaște că alcoolul ar fi al doilea factor cancerigen după fumat.

Câți PAȘI trebuie să faci pe zi ca să nu faci CANCER... citește în continuare pe pagina următoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel