Ce înseamnă, de fapt, dacă oul fiert se decojește ușor. Ce impact are asupra sănătății

ou fiert - FOTO: Freepik@poringdown
Curățarea ouălor fierte poate fi o provocare. Dar ce înseamnă, de fapt, dacă oul fiert se curăță perfect, iar odată cu coaja nu înlăturăm și albușul.

A curăța un ou fiert poate fi o provocare. Dar ce înseamnă atunci când oul fiert se decojește prea ușor. Ei bine, asta au explicat specialiștii. Cercetătorul  în domeniul alimentației, Harold McGee, arată că "cea mai bună garanție pentru curățarea ușoară este să folosiți ouă vechi", potrivit Tasting Table.

Motivul pentru acest lucru este că albumina ouălor mai vechi are un pH mai ridicat, ceea ce face să se lipească mai puțin strâns de membrana cojii odată ce oul a fost fiert.

Asta înseamnă, de fapt, că oul care se curăță ușor de coajă nu este chiar proaspăt.

Vezi și: Vlad Ciurea, secretul unui creier sănătos: Sunt extrem de relaxat, indiferent câtă lume claxonează

Ce poți păți dacă ouăle nu sunt proaspete

Dacă consumi ouă care nu sunt proaspete, există câteva riscuri pentru sănătate, în funcție de gradul de proaspătate al ouălor și de condițiile de păstrare.

Ouăle care nu sunt proaspete sau care au fost păstrate în condiții necorespunzătoare pot fi contaminate cu bacterii cum ar fi Salmonella sau E. coli. Consumul de ouă contaminate poate duce la intoxicații alimentare, manifestate prin simptome precum greață, vărsături, diaree, febră și dureri abdominale.

Ouăle care nu sunt proaspete pot începe să-și schimbe gustul și să-și piardă textura. Ele pot deveni apoase sau să dezvolte un miros neplăcut. Deși acest lucru nu este neapărat dăunător pentru sănătate, poate afecta plăcerea de a mânca ouă.

Cum să cureți ouăle

În zilele noastre, putem găsi ouă proaspete pe rafturile supermarketurilor, astfel că atunci când le fierbem s-ar putea să ne confruntăm cu acea problemă enervantă: ca albușul fiert să se desprindă odată cu coaja.

Ei bine, experții ne împărtășesc câteva trucuri pentru a curăța ușor ouăle fierte. Din fericire, McGee are o soluție simplă pentru aceasta: el sugerează adăugarea unei jumătăți de linguriță de bicarbonat de sodiu pe litru de apă folosită pentru a fierbe ouăle, deși s-ar putea să le facă să aibă un gust puțin a sulfură. Ouăle sunt deja în zona sulfurică, totuși, deci este posibil să nu observați prea multă diferență în gust.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți face din cauza colesterolului mărit. Se ajunge la colaps

Adăugă oțet

Ouă fierte - FOTO: Freepik@EyeEM

Singura problemă cu folosirea ouălor mai vechi pentru fierbere este că, în timp ce pH-ul lor mai mare, mai alcalin, le face mai ușor de curățat, ar putea, de asemenea, să le facă mai predispuse la crăpare. Cum puteți rezolva această problemă? Trebuie doar să adăugați o cantitate mică de oțet în apa de gătit.

Trebuie să se remarce că oțetul nu va împiedica de fapt coaja oului să se crăpească în timp ce fierbe. În schimb, va acționa asupra albuminei din interiorul cojii, întărind-o astfel încât, dacă coaja se crăpă, albușul va rămâne înăuntru în vezică în loc să se reverse în apa clocotită. Oțetul ajută și albușurile să se solidifice mai repede, iar un albuș solidificat nu este un albuș scurs.

Vezi și: Mesajul unui medic e viral. De ce să stai fără lenjerie intimă acasă: Dacă nu porți chiloți nu înseamnă că ești sărac sau nesimțit

Uleiul poate ajuta și la curățarea ouălor fierte

Conform Bowl of Delicious, dacă turnați o lingură sau două de ulei de gătit în oala în care fierbeți ouăle, acesta va reuși să pătrundă în cojile poroase și să formeze cumva un strat de lubrifiere între membrană și albuș. Acest lucru înseamnă că atunci când vine momentul să curățați ouăle, cojile vor aluneca doar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel