Ce înseamnă dacă ai linii pe unghii. Semnele care arată că ai putea avea cancer

Ce inseamna daca ai linii pe unghii - Foto: Freepick @rawpixel.com
Ce spun semnele de pe unghii despre sănătatea ta. La ce să fii atent și când să te prezinți la medic.

Melanomul este cea mai severă formă de cancer cutanat și se poate dezvolta chiar și la nivel subunghial.

Medicul dermatolog Adina Alexandru a explicat care sunt semnele de pe unghie care ne indică o problemă și posibilitatea de a avea cancer. 

"Tumora aceea care seamănă cu o aluniţă poate să apară şi sub unghii. Acolo are o culoare maronie, dar neomogenă, este o bandă destul de groasă şi care se poate extinde şi către marginea cutanată a unghiei", a declarat dermatologul Adina Alexandru, la "Sfat de Sănătate" de la Antena 3.

Potrivit medicului, atunci când avem orice suspiciune în ceea ce priveşte semnele apărute pe unghii este bine să mergem direct la medicul dermatolog.

În plus, există și situații în care unghia are mici linii ridicate, dar în funcție de cum arată aceste linii încrețite, corpul trece prin diferite etape.

Medicul dermatolog Ivy Lee susține că aproximativ 20% dintre adulți au linii încrețite verticale pe unghii și că în majoritatea cazurilor, e doar un semn de îmbătrânire, notează conform Reader’s Digest.

Deci, nu orice linie încrețită e semn de cancer. În cazuri rare, aceste linii încrețite pot fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau probleme cardiovasculare.

"Apar pentru că este o oprire temporară în creșterea unghiei în zona în care se creează unghia. Sunt, de obicei, benigne și cauzate de trauma mecanică manichiura, prinderea unghiei în ușa etc" explică medicul.

Bolile pe care le ascund liniile de pe unghii

 

În alte cazuri, aceste linii pot fi un efect secundar al altor boli precum eczema, psoriasis sau infecții ale unghiilor. Mai mult, aceste linii încrețite orizontale pot indica și probleme în corp, precum o tiroidă care nu funcționează la nivel optim.

O singură creastă în mijlocul unghiei, de exemplu, ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele sau acidul folic. 

Dacă toate cele 10 unghii de la mână, plus cele 10 unghii de la picioare prezintă liniile lui Beau în același timp, ar putea indica o infecție precum pneumonia, sifilis sau probleme cu inima, ficatul ori rinichii.

Dacă unghiile prezintă și alte semne, precum slăbire, rupere, pierderea culorii sau a formei, e necesar consultul unui doctor imediat.

Ce este Onicorexia

 

Onicorexia este termenul medical folosit pentru definirea liniile verticale de pe suprafața unghiilor. 

Potrivit medicilor, liniile verticale de pe suprafața unghiei se întind chiar de la cuticula până la vârful acesteia, apar din cauza îmbătrânirii și devin mai proeminente sau mai numeroase odată cu trecerea anilor, din cauza modificărilor produse la nivel celular.

Onicorexia se declanșează în momentul în care țesuturile regenerate ale pielii, produse la suprafața acesteia, se ridică pentru a lua locul țesuturilor de piele moartă care se elimină.

Dacă, pe lângă apariția denivelărilor longitudinale pe suprafața unghiilor, mai apar și alte simptome, precum schimbarea culorii unghiei sau textura acesteia, acesta este semn clar al prezenței unei afecțiuni medicale în corp.

Un caz extrem și îngrijorător de onicorexie este trahionichia. Cunoscută și sub numele de sandpapered nails sau simptomul celor 20 de unghii, aceasta apare la absolut toate unghiile persoanei afectate, mâini și picioare depotrivă și reprezintă o distrofie unghiala extinsă la toate cele 20 de unghii, care apar extrem de aspre, fragile, cu suprafaţa rugoasă, șmirgheluită a lamei unghiale.

Anemia declanșată în urma unei carențe severe de fier poate declanșa, de asemenea, linii verticale pe suprafața unghiilor și, totodată, le poate schimba forma, făcându-le concave sau dându-le aspect de linguriță.

Unghii cu gel sau ojă semipermanentă. Cătănaș: RISC foarte crescut de reacție alergică. Se UMFLĂ, își schimbă culoarea

 

Unghiile cu gel rezistă mult mai mult decât manichiura clasică, însă pot apărea și probleme dermatologice. Daniela Cătănaș, medic dermatolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce trebuie să fim atente atunci când mergem la manichiură sau pedichiură și alegem să ne colorăm unghiile cu gel.

Manichiura cu ojă semipermanentă a devenit extrem de populară, fiind una dintre inovaţiile ultimilor ani în materie de frumuseţea unghiilor, detronând moda unghiilor artificiale. Este o manichiură care durează 2-3 săptămâni, fără a se ciobi sau a îşi pierde luciul. Presupune folosirea unor lacuri speciale şi a unei lămpi de ultraviolete (UV). Iniţial se aplică un lac de tip baza protectoare ce are şi rolul de a favoriza aderența pe unghii, apoi se aplică două straturi de oja, după fiecare aplicare unghiile fiind expuse circa 2 minute la razele UV. La final se aplică un strat protector.

Acest tip de manichiură este rezistentă la majoritatea dizolvanţilor folosiţi în cazul ojei comune, de aceea pentru îndepărtarea ei este necesară pilirea suprafeţei, o soluţie specială cu care se înmoaie oja câteva minute sub o folie de aluminiu şi apoi se îndepărtează cu o spatulă, prin răzuire uşoară.

”Trebuie să aibă grijă ca toate instrumentele să fie sterile. Nu trebuie să exagereze cu gelul de unghii pentru că dacă nu este bine pus și nu avem acea protecție pentru baza unghiei, ea se poate distruge foarte tare”, a declarat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, medicul dermatolog Daniela Cătănaș.

Despre riscurile la care te expui, citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel