Ce faci când copilul tău înghite obiecte mici. Medic, semal de ALARMĂ: Până în 2 ore poate să apară arsura!

Bateriile mici sunt frecvent înghițite accidental de către copii   Sursa foto: Pagina de Facebook Spitalul virtual pentru copii
Medicul Mihai Craiu a explicat la ce pericole sunt expuși copii atunci când înghit accidentat baterii mici pentru aparate electronice. Se pare că frecvența acestui tip de accidente este destul de mare, pentru a atrage atenția asupra riscurilor.

Medicul Mihai Craiu a explicat pe pagina  de Facebook „Spitalul virtual pentru copii” câteva informații pentru părinți și sfaturi pentru situația în care copiii înghit obiecte mici. Medicul dă exemplu bateriile mici, folosite la aparate electronice, aparent inofensive, dar care, dacă sunt ingerate, pot provoca daune majore, chiar deces. 

„Aceasta este o baterie alcalină mică, în formă de nasture, fixată într-un dispozitiv de prindere. Se mai numesc și "button battery", în limba engleză.
Peste 3000 de astfel de baterii sunt înghițite accidental, în SUA, conform cu datele American Poison Control Center - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28858893/

Din 1985 National Poison Data System consemnează 56.535 astfel de evenimente.
Și ce dacă?

Din păcate aceste afirmații, pe care le-am auzit deseori de la părinți, nu sunt adevărate, în toate cazurile.
Da, este adevărat că în 97% din cazurile citate în literatură se observă efecte minore sau nu se observa nimic, deși, în 2/3 din scenarii, copiii mici sunt cei care înghit aceste baterii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470298/#!po=2.17391”, spune medicul, făcând referire la bateria din imagine.

Pot provoca decese

Aceste baterii, chiar dacă sunt mici, mai spune medicul, pot provoca decese. Iată câteva măsuri pe care le recomandă medicul, pentru a evita astfel de tragedii.

„În lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii.
De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face , iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave.

Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede. Până în 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică...

Ce putem face până ajungem la spital, dacă suspectăm că bateria înghițită nu a ajuns în stomac?
Apropos, toți corpii străini rămași în esofag ne produc o senzație de disconfort, ca o durere în capul pieptului, o creștere marcată a cantității de salivă și nevoia de a înghiți frecvent - se cheamă sindrom esofagian. Cu siguranță știți cum este sindromul esofagian dacă vă amintiți cum a fost când ați mâncat în trecut pâine caldă, insuficient coaptă sau un covrig moale, insuficient prăjit. V-a rămas "undeva pe drum", până în stomac, și ați înghițit în sec de multe ori...

Cam așa e si cu button batteries. Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave... https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30039996/

În acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac.”, explică el.

Odată ajunsă în stomac bateria, mai spune medicul, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, dacă este mică, sub 20 mm.
„Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât.
Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112!
În principiu acțiunea se bazează pe vârsta copilului, pe mărimea bateriei și pe severitatea simptomelor.
Aici este protocolul de la National Capital Poison Center https://www.poison.org/battery/guideline .”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel