Te pregătești pentru prima ta...
Sindromul întârzierii fazei de somn (DSPS) este o afecțiune care perturbă ceasul biologic, făcând dificilă adormirea și trezirea la timp. Acest lucru poate duce la somnolență severă în timpul zilei și la modificări ale dispoziției și comportamentului.
Este disponibil un tratament care ajută la resetarea ceasului intern și ajută persoanele să adoarmă mult după miezul nopții și să se trezească la timp. Un jurnal al somnului poate arăta perioade scurte de somn în timpul săptămânii școlare sau de lucru și perioade lungi de somn în weekenduri.
Persoanele cu DSPS nu își pot regla momentul în care organismul le spune să adoarmă, spre deosebire de cei care sunt bufnițe de noapte. Furnizorii de servicii medicale se pot referi la această afecțiune ca sindrom de fază de somn întârziată sau tulburare de fază de somn-veghe întârziată.
Sindromul de întârziere a fazei de somn este o tulburare de somn care afectează ritmul circadian, un ciclu de 24 de ore care reglează funcțiile organismului, cum ar fi temperatura și digestia.
Există două tipuri de sindrom de întârziere a fazei de somn:
- Circadian aliniat, în care melatonina, hormonul somnului, semnalează ritmul circadian cu mai puțin de două ore înainte de somn.
- Circadian dezaliniat, în care debutul melatoninei are loc cu mai mult de două ore înainte sau după începerea somnului, determinând ceasul intern să semnaleze timpul pentru somn.
Sindromul de întârziere a fazei de somn (DSPS) este o tulburare de somn caracterizată prin dificultatea de a adormi la o oră de culcare convenită de societate și prin dificultatea de a se trezi la aceeași oră, ceea ce duce la somnolență severă în timpul zilei, probleme de memorie, de concentrare și de focalizare, precum și la schimbări de comportament sau de dispoziție, cum ar fi iritabilitatea. Simptomele DSPS pot fi dificil de diferențiat de alte afecțiuni ale somnului cu hipersomnolență, precum narcolepsia și hipersomnia idiopatică.
Sindromul întârzierii fazei de somn este o afecțiune genetică care face ca ritmul circadian natural al organismului să fie mai lung decât media, afectând dorința organismului de a adormi la o oră programată.
Factorii care contribuie la agravarea simptomelor includ jet lag-ul, odihna prelungită în pat, un program de somn neregulat, obiceiuri de somn nesănătoase și expunerea excesivă la lumină înainte de culcare și prea puțină expunere la lumină în timpul zilei. Furnizorii de servicii medicale nu pot testa aceste gene, dar mulți oameni se simt mai puternici știind că simptomele lor sunt rezultatul unor modificări genetice.
Citește și: Pietrele la rinichi: simptome, cauze și când să ceri ajutor medical. Impactul lor asupra sănătății
Foto: Freepik @delirisfilms
Sindromul de întârziere a fazei de somn (DSPS) poate duce la diverse complicații, inclusiv depresie, tulburări legate de consumul de substanțe și probleme de performanță. Peste 60% dintre persoanele diagnosticate suferă de depresie, iar multe dintre acestea consumă în exces cofeină, sedative sau alcool pentru a rămâne treze sau pentru a adormi. Acesta poate provoca, de asemenea, întârzieri sau absențe la evenimente importante, afectând starea generală de spirit și rezistența.
Sindromul întârzierii fazei de somn este o tulburare de somn care afectează capacitatea organismului de a-și regla ciclul somn-veghe. Pentru a trata această afecțiune, medicii pot recomanda schimbarea obiceiurilor de somn, ajustarea programului de culcare, utilizarea terapiei cu lumină și administrarea de medicamente.
Schimbarea obiceiurilor de somn implică menținerea răcirii dormitorului, închiderea perdelelor sau a jaluzelelor, relaxarea înainte de culcare, închiderea dispozitivelor electronice, respectarea aceluiași program de somn în timpul săptămânii și în weekend, evitarea alimentelor și băuturilor cu cofeină și evitarea stimulentelor. Poate fi o provocare să schimbi o rutină, dar încorporarea noilor obiceiuri poate ajuta la o mai bună adaptare.
Ajustarea programului de somn implică ajustarea orei de trezire și întârzierea ceasului intern. Acest lucru se poate face prin mutarea orei de culcare cu una până la trei sau mai multe ore mai târziu, în nopți succesive, până la atingerea orei de culcare dorite. Este esențial să rămâneți motivați și să vă atingeți obiectivele, deoarece respectarea unor ore stricte de culcare și de trezire menține ceasul intern al corpului reglementat.
Terapia cu lumină este o altă opțiune de tratament, care presupune achiziționarea unei cutii de lumină speciale și aprinderea luminii timp de o jumătate de oră dimineața. Expunerea la soare și reducerea expunerii la lumină de la dispozitivele electronice pot ajuta, de asemenea.
Medicația pentru sindromul întârzierii fazei de somn poate implica administrarea unui supliment de melatonină fără prescripție medicală pentru a ajuta la schimbarea ritmului circadian. Este important să urmați instrucțiunile medicului și să respectați doza recomandată.
Sindromul întârzierii fazei de somn este continuu și poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni pentru a vă reprograma ciclul somn-veghe. Consecvența cu planul de tratament este esențială pentru a preveni reapariția sindromului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...