Ce este FISTULA ARTERIOVENOASĂ și de ce e necesară pentru dializă la pacienții cu afecțiuni renale severe. VIDEO

Chirurgia vasculară cu dr Ionuț Bogdan Munteanu. Foto: Sanador
EXCLUSIV
Fistula arteriovenoasă este o procedură de chirurgie vasculară care aduce avantaje pacienților cu afecțiuni renale severe care fac dializă. Iată ce trebuie să știi despre ea: 

Din pleiada de proceduri care țin de chirurgia vasculară, una are scop ajutător pentru pacienții care suferă de afecțiuni renale severe. Este vorba de fistula arteriovenoasă care este, în fapt, o comunicare între o arteră și o venă prin care sângele circulă direct, ocolind unele capilare, realizată de chirurgul vascular, cu scopul de a asigura un debit sanguin crescut, necesar pentru procedura de dializă a acestor pacienți, notează experții SANADOR (link direct sursa informației).

Intervenția chirurgicală este una relativ simplă, nedureroasă, care se realizează cu anestezie locală și care durează aproximativ 30–45 minute. Locul unde este creată fistula arteriovenoasă este situat la nivelul plicii cotului. Aici, chirurgul vascular va crea o comunicare (o legătură) între o arteră și o venă a membrului superior, dar astfel de fistule se pot realiza și în alte regiuni ale corpului. Practic, prin intermediul fistulei se şuntează vena la arteră, iar sângele din arteră va trece direct în venă. Crearea unei fistule arteriovenoase este considerată cea mai eficientă și cea mai durabilă metodă de acces pentru dializă.

De ce este necesară la pacienții care fac dializă?

Hemodializa pe care o fac pacienții cu afecțiuni renale severe înseamnă, de fapt, filtrarea sângelui din organism, cu ajutorul unui aparat, printr-un circuit exterior, cu reîntoarcerea sângelui prin abordul unui cateter venos sau al unei fistule arteriovenoase. Practic, aparatul de dializă suplinește, la acești pacienți, rolul rinichiului.

Pentru o bună circulație a sângelui prin circuitul aparatului de dializă, este nevoie de o presiune sanguină de tip arterial, iar peretele arterial nu permite puncționări repetitive, la intervale scurte de timp. Din acest motiv se practică fistula arteriovenoasă, presiunea sângelui arterial dilatând vena, care dispune de un perete suplu și ușor de puncționat. Astfel, prin abordul venos la nivelul fistulei, se accesează sânge arterial, a arătat dr Ionuț Bogdan Munteanu, șeful Departamentului Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, într-un interviu acordat EXCLUSIV DC Medical. 

La SANADOR, fistula arteriovenoasă în vederea hemodializei este realizată de medici chirurgi vasculari cu experiență vastă, iar pentru pacienții care sunt asigurați CNAS, procedura este complet gratuită!

Cum te pregătești înainte de operație

Pregătirea preoperatorie constă în realizarea unei ecografii Doppler pentru aprecierea calității vaselor prin și măsurarea debitelor locale. O fistulă funcțională trebuie să asigure un debit sanguin optim pentru dializă, să fie durabilă și să permită puncționări multiple, fără complicații majore, arată experții Sanador. 

Care sunt avantajele fistulei arteriovenoase și ce risc există în timpul operației, aflați AICI. 

Care sunt cele mai frecvente boli ale arterelor și venelor, și în ce cazuri chirurgia vasculară face minuni, ba chiar își salvează membrele, aflați de la Dr. Ionuț Bogdan MUNTEANU, șeful Departamentului Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, în VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel