Știai că data și grosimea primei...
Brahiterapia, o radioterapie internă, este folosită cel mai adesea la cancerele de col uterin sau de endometru, fiind o radioterapie folosită după iradierea externă.
”Pacienta efectuează 5 săptămâni de tratament, zi de zi, cu radioterapie externă și suplimentarea dozei prin brahiterapie, de principiu cu 3 ședințe de brahiterapie.
Aceasta aduce o doză foarte bună local și suplimentează cu doza terapeutică, în mod corect, a acelei tumori și atunci avem răspunsuri terapeutice mult mai bune”, a explicat dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie, Șef Departament Radioterapie, Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".
Pe lângă cele două tehnici de radioterapie, externă și internă, specialistul a afirmat că mai există și tehnica de radioterapie de contact.
”În anumite localizări, cum este cancerul de piele, radioterapia cu fotoni nu este foarte recomandată și atunci, sunt anumite tipuri de aparate care sunt destul de rare, căci și cancerele de piele sunt mai rare față de alte cancere, cum sunt cele pulmonare, de sân sau prostată, în care folosim anumite aparate care aduc doza direct la piele și atunci au un beneficiu mare acest tip de radioterapii pe tumorile superficiale”, a mai spus dr. Bâră.
În ceea ce privește folosirea radioterapiei, medicul a precizat că sunt utilizate în mod frecvent două tipuri de aparate: cu electron sau ortovoltaj, care duce doza direct la piele, în timp ce la aparatele cu fotoni, este mai greu acest lucru.
”Brahiterapia se realizează cu o sursă radioactivă, care se plimbă pe catetere, în interiorul formațiunii tumorale sau în apropierea formațiunii tumorale, livrează doza de tratament care este descrisă în planul de tratament, dar după terminarea ședinței de brahiterapie sursa reintră în aparatul de brahiterapie și atunci pacientul nu este radioactiv”, a mai spus dr. Matei Bâră.
De asemenea, a mai precizat acesta, alegerea unei metode de iradiere se face în funcție de stadiul clinic al pacientului respectiv.
”Vorbim fie de un tratament curativ, fie de unul paleativ. În cazul unui tratament curativ, sunt mai multe tipuri de indicații: preoperatorie, cum este în cancerul de rect sau în cele esofagiene/gastrice, sau iradiere definitivă, cum este în cancerul de col uterin, în cele ORL neoperabile, cancerul de prostată ori în anumite stadii în cancerul de vezică.
După radioterapia definitivă nu mai avem indicații de intervenție chirurgicală, ci se face o evaluare imagistică la un anumit interval de timp, și apoi se vede dacă se mai suplimentează prin tratamente sistemice.
Dacă vorbim de cancere de viză paleativă, aici vorbim de un tratament special pentru îmbunătățirea calității vieții. Vorbim de radioterapie în metastazele osoase dureroase sau care invazie medulară sau a metastazele cerebrale sau în anumite cazuri, în care avem blocuri adenopatice mari.
Mai sunt situații în care putem să iradiem paleativ la sângerări, avem destul de multe paciente cu cancer de col uterin în stadiul metastadic sau cancere rectale sau gastrice, unde sunt sângerări active și, atunci, făcând această radioterapie paleativă avem un rol foarte important în hemostază și putem să stabilizăm pacientul pentru ca acesta să poată urma tratamente sistemice”, a mai explicat dr. Matei Bâră.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...