Ce este Boala X care amenință omenirea. Avertismentul OMS: Pregătiți-vă pentru o boală mai mortală decât COVID. Trebuie să fim pregătiți

boala x - FOTO: Freepik@sebdeck
Boala X ar putea fi mult mai mortală decât COVID-ul, avertizează OMS. Ce este această boală.

Ce este Boala X, despre care șeful OMS a spus că poate fi mai mortală decât COVID-ul. Șeful OMS a avertizat că aceasta poate fi mult mai periculoasă decât pandemia de COVID. 

Agenții patogeni, impact asupra sănătății globale

Acesta a prezentat un nou sistem global de identificare și urmărire a celor mai periculoși agenți patogeni. Planeta ar trebui să fie pregătită pentru o boală chiar mai mortală decât COVID, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat în cadrul forumului Adunării Mondiale a Sănătății că amenințarea unei noi crize de sănătate publică nu poate fi "dată cu piciorul".

De asemenea, acesta a afirmat că, în ciuda faptului că cele mai întunecate zile ale pandemiei au intrat în istorie, o variantă de COVID, cu puterea de a trimite lumea înapoi la punctul de plecare, ar putea încă să apară.

”Amenințarea apariției unei alte variante care să provoace noi valuri de boli și de decese rămâne. Iar amenințarea apariției unui alt agent patogen cu un potențial și mai mortal rămâne”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, la Geneva.

El a vorbit în timp ce OMS a dezvăluit un nou sistem global de identificare și urmărire a celor mai periculoși agenți patogeni în cadrul unei reuniuni anuale a celor 194 de state membre.

Nu a fost menționată nicio boală anume. Dar "Boala X" - o denumire dată unui agent patogen devastator care nu a fost încă descoperit - se află pe lista de amenințări urgente a agenției ONU, notează Daily Mail.

Vezi și: Copilul cu trei părinți: cum este posibil. Tehnica ciudată, dar benefică, ce elimină malformațiile copilului

COVID, nu mai este o urgență globală

Comentariile doctorului Tedros vin după ce, la începutul acestei luni, OMS a declarat că COVID-ul nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional. 

În schimb, virusul este considerat acum o "problemă de sănătate stabilă și în curs de rezolvare". Aceasta a marcat un pas important și a venit la trei ani după ce un grup de rezidenți chinezi din orașul Wuhan s-a îmbolnăvit de o boală misterioasă în decembrie 2019.

Ce studii au loc pentru a identifica bolile care pot duce la o nouă pandemie

În cadrul celei de-a 76-a reuniuni a WHA, OMS a lansat Rețeaua internațională de supraveghere a agenților patogeni (IPSN). Aceasta va oferi tuturor națiunilor acces la secvențierea genomică pentru a identifica și a răspunde la amenințările de boli emergente cu ajutorul genomicii.

Genomica - studiul materialului genetic care se găsește într-un virus - îi ajută pe oamenii de știință să identifice mutațiile care pot face ca un agent patogen să devină mai infecțios sau mai mortal. 

Oamenii de știință pot dezvolta apoi tratamente și vaccinuri care să acționeze împotriva acestora, iar națiunile pot organiza un răspuns în timp util.

În cadrul IPSN, cercetătorii, guvernele, fundațiile caritabile și sectorul privat vor lucra împreună pentru a monitoriza microbii.

”Nu putem să dăm cu piciorul la această problemă. Atunci când următoarea pandemie va bate la ușă - și va bate - trebuie să fim pregătiți să răspundem în mod decisiv, colectiv și echitabil”, a mai spus dr. Tebros, șeful OMS.

Vezi și: De ce să îți pui căpșuni pe față. Beneficii uimitoare pentru față: 4 pași pentru o mască facială acasă

Care sunt cele 9 boli prioritare care amenință sănătatea publică

OMS a identificat nouă boli prioritare care reprezintă cel mai mare risc pentru sănătatea publică. Acestea au fost considerate a fi cele mai riscante din cauza lipsei de tratamente sau a capacității lor de a provoca o pandemie.

COVID se află pe listă, alături de febra hemoragică Crimeea-Congo, o boală transmisă de căpușe care ucide 30% dintre cei spitalizați.

Ebola, care ucide aproximativ jumătate dintre cei pe care îi infectează, este un alt caz. Aceasta provoacă vărsături, diaree, erupții cutanate, îngălbenirea pielii și a ochilor și sângerări prin mai multe orificii, inclusiv prin ochi, urechi și gură. 

Marburg, unul dintre cei mai letali agenți patogeni descoperiți vreodată, cu o rată de mortalitate de 88%, reprezintă, de asemenea, o amenințare. Acesta provoacă simptome similare cu cele ale Ebola.

Febra Lassa, care este ușoară sau nu provoacă simptome în 80% din cazuri, ucide aproximativ 1-3% din cei pe care îi infectează. Este endemică în unele părți din Africa de Vest, dar în Marea Britanie au fost înregistrate doar 11 cazuri și un deces.

Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS) se află, de asemenea, pe lista de supraveghere pandemică a OMS.

Vezi și: Cum știi dacă ai un dop de ceară în ureche. Cum cureți ceara din urechi, 3 trucuri simple: Oamenii cred că ceara este murdară și trebuie curățată, dar e antifungică, antibacteriană

MERS provoacă febră și tuse, care se pot transforma în pneumonie și dificultăți de respirație. A fost depistată pentru prima dată în Orientul Mijlociu în 2012 și ucide aproximativ 35 % dintre cei pe care îi infectează.

SARS, identificată pentru prima dată în China în 2003, a fost prima boală nouă gravă și infecțioasă din acest secol, are o rată de mortalitate de trei procente.

Virusul Nipah, depistat pentru prima dată la om în 1998, provoacă o boală asemănătoare gripei care poate evolua spre dificultăți respiratorii. Acesta ucide aproximativ trei sferturi dintre cei cu infecții confirmate.

OMS este, de asemenea, îngrijorată de febra Rift Valley, răspândită de animalele infectate și întâlnită de obicei în Africa subsahariană. Aceasta ucide aproximativ unu la sută dintre cei infectați. 

Virusul Zika, un alt agent patogen îngrijorător, este răspândit în principal de țânțari și este de obicei ușor. Cazurile grave sunt rare, dar poate provoca complicații pentru femeile însărcinate și copii. 

Agenția de sănătate a ONU a avertizat, de asemenea, cu privire la "Boala X", reflectând faptul că următoarea pandemie ar putea fi cauzată de un agent patogen necunoscut în prezent pentru a provoca boli umane.

Oficialii OMS lucrează în prezent la o listă actualizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel