Ce cancere dau metastaze cerebrale. Cum știi dacă ai tumoare pe creier. Dan Benția: Creierul și coloana vertebrală, favoritele metastazelor. Se tratează cu lumină și GPS

metastazele cerebrale - FOTO:Freepick
Metastazele cerebrale sunt celule canceroase care ajung în creier și provin dintr-o tumoră primară situată în alte organe din corp.

Metastazele cerebrale încep printr-un cancer localizat în altă parte a corpului care se răspândește în creier prin fluxul sanguin. Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie, a arătat la Digi 24 care este incidența tumorilor cerebrale. Metastazele cerebrale pot apărea la diferență de câteva luni sau chiar ani după ce tumora primară a fost tratată.

”Metastazele cerebrale au tot crescut ca frecvență, la ora actuală îndreptându-se la 20-30% din totalul tumorilor, după bioame și după meningioame. Ocupă un loc fruntaș printre tumorile cerebrale. Multe tipuri de cancer pot produce metastaze cerebrale.

Cancerul de sân, cancerul pulmonar, melanomul malign, cancerele digestive, cancerul tiroidian și limfoanele sangvine sunt cele mai frecvente tipuri de cancere primare care pot da metastaze. Și alte tipuri de cancere pot da, fiind o paletă foarte mare de tumori primare care pot metastaza. Creierul, ca și coloana vertebrală este un loc de predilecție pentru metastaze”, a explicat dr. Dan Benția. 

Vezi și: Genele false, ce trebuie să știi. Gianina Ilie: Cad oricum, și dacă avem extensii și dacă nu

Simptomele tumorilor cerebrale

Pe măsură ce cresc, metastazele pun presiune pe țesutul cerebral și îi afectează funcțiile normale. Astfel, simptomele variază foarte mult în funcție de dimensiunea, localizarea, numărul și ritmul de creștere al formațiunii tumorale. Simptomele unei metastaze sunt legate de localizare la nivelul creierului și pot include dureri de cap, amorțeală fizică sau slăbiciune, dezorientare, dezechilibru și convulsii. 

Problemele cognitive pot include dificultăți de memorie pe termen scurt, probleme de vorbire sau modificări ale personalității și comportamentului. 

”Semnele nu sunt foarte specifice față de alte tumori. Nu putem diferenția un biom cerebral față de o metastază după semnele clinice. Semnele date de metastaze sunt semnele creșterii presiunii intracraniene, adică dureri de cap, vărsături fără vomă, amețeli, tulburări de echilibru, tulburări de vedere date de iritația suprafeței corticale prin crize de epilepsie, sau, pur și simplu date de localizare.

În funcție de localizare, pot fi multe semne și anume apariția unor deficite motorii, pareze, tulburări de sensibilitate, tulburări de vedere, tulburări de echilibru, tulburări psihice și alterarea stării de conștiință, somnolență și comă în stadiile avansate”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Superalimentul cu beneficii uriașe pentru sănătate. Cristiano Ronaldo, Benzema și Messi îl au în dieta lor

Tratament complex și revoluționar

În ultimii ani în medicină s-au făcut pași uriași. Astfel, la ora actuală sunt disponibile metode de tratament moderne și revoluționare. În acest sens, și metastazele cerebrale pot fi tratate cu ajutorul chirurgiei minim-invazie și cu ajutorul noilor tehnologii. 

”Tratamentul neurochirurgical este doar o parte, alături de radio, chimio și imunoterapie. Practic, tratamentul neurochirurgical deschide calea celorlalte opțiuni terapeutice. La ora actuală, se pot face ablații microchirurgicale, adică sub un microscop operator foarte performant și cu o luminozitate foarte bună, dotate cu imunoflorescență, adică cu colorarea procesului tumoral, alături de neuronavigație, adică un sistem de ghidaj pe baza unor achiziții preoperatorii și intraoperatorii cum este sistemul GPS pentru exereze cât mai exacte și cu lezarea minimă a parenchimului înconjurător.

Aborduri minim invazive pot fi făcute pentru a ajunge cât mai rapid la locul tumorii, alături de o exereză microchirurgicală se poate face și biopsie. Aceasta se poate face într-un cadru special. Sunt procedee moderne, revoluționare

Dacă metastaza e unică se scoate întâi metastaza, dacă pacientul are o tumoră pulmonară. E organul cel mai important, creierul. După care se adresează tratamentul chirurgical și tumorii primare, de exemplu sân, tumoră pulmonară sau digestivă, după care pacientul va merge în continuare cu tratament oncologic, chimio, radio și imunoterapie. Prognosticul s-a îmbunătățit mult dacă nu sunt multiple metastaze. Bolnavii pot trăi chiar ani de zile cu o calitate a vieții păstrată”, a mai subliniat medicul neurochirurg.

Tumorile cerebrale metastastice sunt de cinci ori mai frecvente decât tumorile cerebrale primare. Aproximativ 10% până la 30% dintre persoanele cu cancer dezvoltă o metastază cerebrală. 

Vezi și: 8 reguli pentru o inimă sănătoasă. Dr. Mihail Pautov: Doar 0,45 % dintre adulți respectă toată lista

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel