Cazurile globale de demență (inclusiv Alzheimer) se vor tripla până în 2050. ANALIZĂ

Foto: Pixabay
O nouă analiză arată că scădere a prevalenței cazurilor de demență (inclusiv Alzheimer) datorită educației este contracarată de creșterea numărului de cazuri datorată factorilor de risc pentru sănătatea inimii, iar rezultatul este că până în 2050 numărul persoanelor afectate se va tripla.

Tendințele pozitive ale accesului la educație la nivel mondial sunt de așteptat să scadă prevalența demenței la nivel mondial cu 6,2 milioane de cazuri până în anul 2050. În paralel însă, tendințele anticipate în ceea ce privește fumatul, indicele ridicat de masă corporală și nivelul ridicat de zahăr din sânge se anticipează că vor crește prevalența cu aproape același număr: 6,8 milioane cazuri. Ambele estimări privind noile date globale de prevalență a demenței au fost prezentate la Conferința Internațională Alzheimer Association (AAIC) 2021 din Denver.

Analizând cele două trenduri opuse, cercetătorii de la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington au anunțat, la AAIC 2021, că estimează că numărul persoanelor cu demență aproape că se va tripla la peste 152 de milioane până în 2050. Cea mai mare creștere se preconizează că va fi în Africa sub-sahariană de est, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

„Aceste estimări vor permite factorilor de decizie politică să înțeleagă mai bine creșterile preconizate ale numărului de indivizi cu demență, precum și factorii determinanți ai acestor creșteri într-un anumit cadru geografic”, a spus Emma Nichols, cercetător la Institutul pentru Metrică și Evaluare în Sănătate la Universitatea din Washington. „Marea creștere anticipată a numărului de persoane cu demență subliniază nevoia vitală de cercetare axată pe descoperirea de tratamente de modificare a bolii și intervenții eficiente low-cost pentru prevenirea sau întârzierea apariției demenței”, a mai arătat aceasta.

Într-o analiză publicată recent în jurnalul Alzheimer și demență (Jurnalul Asociației Alzheimer), Nichols și echipa au folosit același set de date pentru a estima că ratele mortalității Alzheimer au crescut cu 38,0% între anii 1990 și 2019.

„Îmbunătățirile stilului de viață la adulții din țările dezvoltate și din alte locuri - inclusiv creșterea accesului la educație și o atenție sporită la problemele de sănătate a inimii - au redus incidența în ultimii ani, dar numărul total de cazuri de demență este încă în creștere din cauza îmbătrânirii populației”, a declarat dr Maria C. Carrillo, cercetător principal al Asociației Alzheimer. „În plus, obezitatea, diabetul și stilurile de viață sedentare la persoanele mai tinere cresc rapid, iar aceștia sunt factori de risc pentru demență”, a punctat aceasta.

Institutul Național SUA pentru Îmbătrânire estimează că persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta 16% din populația lumii până în 2050 - în creștere față de 8% în 2010.

De asemenea, la AAIC 2021 au fost raportate și alte două studii de prevalență / incidență a demenței. Principalele constatări ale acestora sunt că: 

- În fiecare an, aproximativ 10 din 100.000 de indivizi dezvoltă demență cu debut precoce (înainte de vârsta de 65 de ani). Acest lucru corespunde cu 350.000 de cazuri noi de demență cu debut precoce pe an, la nivel global.

- Din 1999 până în 2019, rata mortalității SUA din cauza Alzheimer în populația generală a crescut semnificativ de la 16 la 30 de decese la 100.000, o creștere de 88%.

- Dintre toate zonele din S.U.A., ratele mortalității pentru Alzheimer au fost cele mai mari în zonele rurale din regiunea est-sud-centrală a SUA, unde rata mortalității prin Alzheimer este de 274 la 100.000 la cei peste 65 de ani.

 „Fără tratamente eficiente care să oprească, să încetinească sau să prevină Alzheimer și toată demența, acest număr va crește dincolo de 2050 și va continua să aibă impact asupra persoanelor, îngrijitorilor, sistemelor de sănătate și guvernelor la nivel global”, a spus Carrillo. „Dincolo de tratamente, este esențial să găsim intervenți adaptate cultural, care reduc riscul de demență prin factori stil de viață, cum ar fi educația, dieta și exercițiile fizice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel