Cazul Ilie Dumitrescu jr. Psiholog: De ce se apucă tinerii de droguri

Adolescenți
Adolescenți
Cristina Mihaela Zaharia, psiholog specialist-expert
Cristina Mihaela Zaharia, psiholog specialist-expert
  • Adolescenți
  • Cristina Mihaela Zaharia, psiholog specialist-expert
Plecând de la cazul lui Ilie Dumitrescu jr., în vârstă de 22 de ani, depistat sub influența unor substanțe interzise, la volan, am luat legătura cu Cristina Zaharia, Psiholog Specialist-Expert, pentru a afla care este motivul pentru care se apucă tinerii de droguri.

Fiul lui Ilie Dumitrescu a fost oprit în trafic de Poliție și, in urma testelor, a iesit pozitiv pentru consum de droguri. Ilie Dumitrescu jr, cunoscut sub numele TOT, are 22 de ani. 


Psihologul Cristina Zaharia spune că din păcate, asistăm la un fenomen care în ultima decadă a luat amploare în rândul tinerilor. După părerea acesteia, nu anturajul ar fi de vină. 

 


"Din păcate asistăm la un fenomen care a luat amploare, în deosebi în ultima decadă. Aceasta nu are o legătură foarte mare cu anturajul, deși foarte mulți părinți, cu care eu lucrez, ai căror copii sunt consumatori de droguri, cred asta. Am spus că nu pun pe seama anturajului deoarece întotdeauna există liberul arbitru, există opțiunea de a refuza. Nu ești catalogat drept laș de către anturajul din care faci parte, dacă refuzi consumul. 

După cum spuneam, fenomenul a luat amploare, eu în terapie lucrez cu acești copii și adolescenți, dar în majotitatea cazurilor, lucrez cu aparținătorii lor, cu părinții. Părinți care sunt reticenți, de cele mai multe ori, la procesul terapeutic, deoarece se tem să dea curs interdicțiilor pe care eu le propun. Și am să citez o mare marte dintre părinți, care susțin că se tem că propriul lor copil "să nu își facă rău". Consumatorii de droguri sunt foarte abili, învață să mintă cu foarte multă dibăcie și atunci, părinții cred că se pot descurca cu aceștia", a explicat psihologul în exclusivitate pentru DC Medical. 

Problema începe în copilărie


Potrivit psihologului, problema începe în copilărie, iar o vină ar putea avea și părinții care încearcă să suplinească prenența în viața copiilor prin diverse beneficii materiale. 

"De regulă, problema începe în copilărie. Eu nu o pun pe seama anturajului. Părinții muncesc foarte mult, situația socio-economică o cunoaștem cu toții, și atunci, părinții încearcă să suplinească absența din viața de familie, în deosebi de la participarea la jocurile cu proprii lor copii, cu diverse substraturi financiare: gadgeturi, bani de buzunar, o flexibilitate financiară pe care părinții, fie că și-o permit sau nu, le-o acordă. Între părinți există o competivitate acerbă pentru că tinerii se plâng, uite ce are celălalt copil, uite ce i-a oferit părintele lui. Problema începe în copilărie și de aici începe plusarea pe aceste substanțe interzise. Din păcate, pe piață au apărut substanțe care  provoacă o dependență încă de la prima utilizare sau de la a doua", subliniază Cristina Zaharia. 

 

Cristina Zaharia, Psiholog- Expert

Cum recunoști un tânăr care consumă droguri


Cristina Zaharia atrage atenția că tinerii pot fi foarte perspicace atunci când încearcă să ascundă faptul că sunt consumatori de substanțe interzise, totuși, părinții își pot da seama că ceva nu este în regulă cu aceștia, în momentul în care observă devierea comportamentală pe care aceștia o au. 

"Lipsa somnului, o stare de nervozitate și de anxietate aproape permanentă, fluctuații mari de dispoziție, de la euforie la depresie, plecări îndelungate de acasă, nu mai comunică cu părinții decât atunci când au nevoie de fonduri.

Problema este undeva la mijloc. Problema este și a societății, problema este și de ordin familial, pentru că nimic pe lumea aceasta nu poate să suplinească absența unui părinte din viața copilului său. Un copil educat corespunzător va sta departe de substanțe interzise sau cel puțin va țti unde să caute un anturaj sănătos", explică psihologul. 

Fericirea artificială

"Se caută foarte mult această fericire artificială. Problemele nu dispar, viața nu devine mai frumoasă dacă iei droguri. Pentru că efectul acestor substanțe este de scurtă durată, pe când, efectele adverse sunt pe termen îndelungat și minusurile pe care le aduc asupra stării de sănătate sunt ireparabile. 

Părintele trebuie să știe cum să monitorizeze financiar ceea ce oferă copilului lui. Părintele trebuie să știe să discute cu copilul, nu când este foarte târziu, ci atunci când simte că tânărul derapează", spune expertul. 

 

Dezintoxicare


Specialistul spune că de multe ori, este dificil să-i convingă pe părinții adolescenților consumatori de substanțe interzise, că aceștia au nevoie să fie internați la dezintoxicare. 

"Am încercat, în deosebi în ultimii doi ani, să lucrez cu foarte mulți părinți și să-i conving, în cazurile în care era imperios necesar, să își trimită copii la dezintoxicare. Aceasta trebuie să fie benevolă,  în cazul în care minorul se opune, trebuie să discutăm cu părinții pentru a-i convinge că acesta este un caz care necesită internare. După perioada de dezintoxicare, care va funcționa în paralel cu consilierea psihologică, trebuie monitorizat îndeaproape, atât de părinți, cât și de cadrele medicale. Trebuie să se prezinte la niște controale periodice și trebuie să urmeze o anumită medicație", explică psihologul. 

Mai mult, psihologul atrage atenția asupra substanțelor interzise care continuă să apară pe piață. 

"Vina este a structurilor special create pentru a facilita intrarea pe piață a drogurilor de mare risc. Consider că Serviciul Român de Informații ar trebui revizuit", a subliniat aceasta

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel