Cataracta: ce simptome ascunde și cum se tratează

cataracta FOTO: Pexels @ksenia chernaya
Cataracta este una dintre cauzele slăbirii vederii. Cum se manifestă și ce tratamente există?

Cataracta este o afecțiune oftalmologică și se referă la pierderea transparenței cristalinului. Conform HelathinAging, unu din cinci adulți cu vârste de peste 65 de ani sunt afectați de această condiție medicală.

Ce este cristalinul?

Cristalinul intră în structura ochiului, fiind situat în spatele irisului. Cristalinul funcționează ca o lentilă biconvexă, este transparent și nu are vascularizație. Acesta își schimbă curbura pentru a interveni în procesele de acomodare ale ochiului. Odată cu înaintarea în vârstă, această lentilă își pierde din transparență și elasticitate. 

Cataractă: moștenită sau dobândita?

Răspunsul la această întrebare este simplu: ambele. Cataracta poate fi atât genetică, cât și dobândită. De cele mai multe ori, însă, cataracta este dobândită și apare odată cu înaintarea în vârstă.

Cataracta nu doare

Dacă alte afecțiuni ale ochiului sunt dureroase, iar pacienții se prezintă cu roșeață, lăcrimare abundentă, durere, umflături ale ochiului, cataracta nu se caracterizează prin modificări de acest fel. Așadar, această afecțiune nu doare, iar medicul oftalmolog este singurul care îți poate spune dacă suferi sau nu de cataractă.

Care sunt simptomele?

La debutul afecțiunii, persoanele afectate acuză o scădere a vederii și spun că nu mai văd la fel de clar ca înainte. În general, procesul se dezvoltă bilateral, adică sunt afectați ambii ochi. Pacienții cer de multe ori schimbarea ochelarilor în speranța că vor vedea mai bine. Din păcate, modificarea dioptriilor nu va genera o vedere mai bună. Mai mult decât atât, persoanele care suferă de cataractă pot vedea dublu. Acest fenomen poartă denumirea în lumea medicală de "diplopie".

Fotofobia este un al simptom al cataractei și se referă la sensibilitatea pacienților la lumină.

Există un singur tratament?

Din păcate, răspunsul la această întrebare este: da. Singurul tratament pentru cataractă este intervenția chirurgicală. În timpul operației, medicul specialist oftalmolog va înlocui cristalinul "bolnav" cu unul artificial. 

Vezi și: Ce înseamnă dacă vezi puncte plutitoare în fața ochilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel