Cât de sănătoase sunt friteuzele. Ce se întâmplă cu mâncarea atunci când o prăjești

cat de sanatoase sunt friteuzele - FOTO: Freepik@ancoay
Cât de sănătoase sunt friteuzele. Ce nu știai despre electrocasnicele care te scurtează timpul de preparare a alimentelor.

Cât de sănătoase sunt friteuzele. Mulți dintre noi folosim friteuzele pentru a prepara cartofii prăjiți și nu numai. Friteuzele cu aer sunt noile modele de electrocasnice care promit că sunt mult mai sănătoase, nefiind nevoie să adăugați ulei. Dar, totuși, aceste aparate de bucătărie gătesc mâncarea într-un mod mai sănătos decât friteuzele tradiționale?

Cum funcționează o friteuză de aer?

Friteuzele de aer par destul de miraculoase. Umpleți un coș cu mâncare, îl introduceți în dispozitiv și, după ce apăsați câteva butoane și aveți cartofii care sunt crocanți la exterior, dar încă fragezi la interior fără a fi nevoie de prea mult ulei.

Dar, în ciuda numelui lor, friteuzele de aer nu "prăjesc" mâncarea, în sine. Acestea lucrează prin "pulverizarea aerului cald în jurul materiilor prime pentru a promova contactul uniform dintre picăturile alimentare și de ulei în aer cald".

Vezi și: Maioneza, bogată în vitamine și nutrienți. Ce avantaje ai dacă o consumi

Cu alte cuvinte, fluxul de aer, combinat cu temperaturi de aproximativ 175 de grade până la 200 de grade Celsius, curăță stratul exterior fără a usca centrul. Deci, spre deosebire de friteuzele clasice, care se bazează pe scufundarea alimentelor în ulei sfârâit, friteuzele de aer funcționează prin circulația rapidă și uniformă a aerului cald.

Cu toate acestea, în timp ce aproape orice poate fi prăjit în friteuzele clasice, același lucru nu este valabil și pentru friteuzele de aer. De exemplu, friteuzele de aer nu se descurcă bine cu alimentele cu umiditate ridicată, cum ar fi brânza, potrivit Health.

Prin urmare, este posibil să nu puteți utiliza friteuza cu aer cald ca alternativă la prăjirea profundă pentru absolut totul. În schimb, alimentele care pot fi preparate în friteuza cu aer sunt:

- Tofu

- Semințe de dovleac

- Pui

- Legume cu conținut ridicat de amidon

Vezi și: Cum să extinzi durata de valabilitate a pâinii. Aplică trucul cu folia de aluminiu și o poți consuma chiar și după trei luni

Beneficiile potențiale ale unei friteuze cu aer

În general, friteuzele de aer pot fi o metodă sănătoasă de gătit în comparație cu friteuzele clasice. Atunci când se utilizează o friteuză cu aer, alimentele sunt de obicei mai slabe în grăsimi. Autorii unui articol din 2019 au remarcat că "procesul de prăjire cu ajutorul aerului permite prepararea unui produs care are un conținut scăzut de grăsimi".

Cu alte cuvinte, alimentele gătite într-o friteuză de aer pot include scăderea nivelului de grăsime.

Friteuzele de aer, de asemenea, pot reduce caloriile, deoarece acestea necesită semnificativ mai puțin ulei. De exemplu, alimentele prăjite cu aer pot avea nevoie doar de o linguriță de ulei. În schimb, doar o lingură de ulei absorbită în alimente în timpul prăjirii în friteuzele clasice adaugă aproximativ 120 de calorii.

Friteuzele de aer reduc cantitatea de acrilamidă din produsele alimentare

Alimentele prăjite în profunzime conțin cantități mari de acrilamidă - o substanță formată atunci când carbohidrații sunt încălziți la temperaturi ridicate - care este legată de bolile de inimă, potrivit unui studiu din 2021.

Acrilamida este clasificată ca fiind "anticipată în mod rezonabil a fi un cancerigen uman", pe baza studiilor pe animale care au constatat că aceasta poate duce la cancer.

Vestea bună este că friteuzele de aer par să producă cantități mai mici de acrilamidă. De fapt, cercetătorii au descoperit că puiul prăjit cu aer a redus formarea acrilamidei în comparație cu puiul prăjit în friteuza clasică.

Vezi și: Care este motivul pentru care barba albește înaintea părului din cap. La ce vârstă începe încărunțirea

Friteuze de aer nu produc compuși toxici

Uleiul folosit în friteuzele clasice poate elibera anumiți compuși toxici, mai ales atunci când acesta este utilizat des. În plus, atunci când uleiurile comestibile sunt reîncălzite iar și iar, calitatea se degradează. În acest caz și alimentele sunt afectate. Pot chiar să își piardă capacitatea antioxidantă.

Antioxidanții pot ajuta la întârzierea sau prevenirea unor cazuri de deteriorare a celulelor. Consumul de alimente cu mai puțini antioxidanți și produse secundare mai dăunătoare compromite sistemul de apărare antioxidant al organismului, crescând astfel riscul de îmbolnăvire. De asemenea, ar putea provoca inflamația vaselor de sânge (care reduce fluxul de sânge) și hipertensiune arterială.

Sfaturi pentru utilizarea unei friteuze de aer

O friteuză cu aer poate fi un mare plus pentru bucătăria ta dincolo de a fi o alternativă mai sănătoasă la o friteuză clasică. Folosind o friteuză de aer pentru a găti mâncarea poate fi o modalitate sănătoasă. Aparatul vă poate ajuta să vă gestionați greutatea și să reduceți substanțele chimice sau compușii care ar putea rezulta din alimentele cu prăjire profundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel