Cât de normal este să uiți anumite lucruri. 7 cele mai frecvente probleme de memorie

cat de normal este sa uiti anumite lucruri - FOTO: Freepik@Pch.vector@wayhomestudio
Cât de normal este să uiți anumite lucruri. Cu toții am fost în situația în care am uitat anumite lucruri. Uităm dacă am oprit aragazul înainte de a pleca din casă, dacă am închis ușa sau pur și simplu uităm orice alte lucruri. Dar cât de normal este să uităm lucruri.

Cât de normal este să uiți anumite lucruri. Este normal să uiți lucruri din când în când și este normal să devii mai uituc pe măsură ce îmbătrânești. Dar cât de multă uitare este prea multă? Cum vă puteți da seama dacă scăderile de memorie sunt o uitare normală și intră în sfera îmbătrânirii normale sau sunt un simptom al ceva mai grav?

Oamenii sănătoși se pot confrunta cu pierderi de memorie sau distorsiuni ale memoriei la orice vârstă. Unele dintre aceste defecte de memorie devin mai pronunțate odată cu vârsta, dar - cu excepția cazului în care sunt extreme și persistente - ele nu sunt considerate indicatori ai bolii Alzheimer sau ai altor boli care afectează memoria, potrivit Harvard Health.

Tranzitivitatea

Aceasta este tendința de a uita fapte sau evenimente în timp. Cel mai probabil uitați informațiile la scurt timp după ce le-ați învățat. Cu toate acestea, memoria are o calitate de a fi folosită sau pierdută: amintirile care sunt apelate și folosite frecvent au cel mai puțin probabilitatea de a fi uitate.

Deși tranzitivitatea ar putea părea un semn de slăbiciune a memoriei, cercetătorii din domeniul creierului o consideră benefică, deoarece curăță creierul de amintirile nefolosite, făcând loc altora mai noi și mai utile.

Vezi și: De ce să pui sare în bere. Ce efect MAGIC are asupra băuturii și corpului

Absenteismul

Acest tip de uitare apare atunci când nu sunteți suficient de atent. Uiți unde tocmai ți-ai pus pixul pentru că nu te-ai concentrat la locul unde l-ai pus de la început. Vă gândeați la altceva (sau, poate, la nimic anume), așa că creierul dumneavoastră nu a codificat informația în mod sigur. Absentrismul implică, de asemenea, uitarea de a face ceva la un moment prescris, cum ar fi să vă luați medicamentele sau să vă prezentați la o întâlnire.

Blocarea

Cineva vă pune o întrebare, iar răspunsul vă stă pe vârful limbii - știți că îl știți, dar pur și simplu nu vă puteți gândi la el. Acesta este poate cel mai familiar exemplu de blocare, incapacitatea temporară de a recupera o amintire.

În multe cazuri, bariera este o amintire similară cu cea pe care o căutați, iar dumneavoastră o recuperați pe cea greșită. Această amintire concurentă este atât de intruzivă încât nu vă puteți gândi la amintirea pe care o doriți.

Oamenii de știință cred că blocajele de memorie devin mai frecvente odată cu vârsta și că acestea explică dificultățile pe care le au persoanele în vârstă în a-și aminti numele altor persoane. Cercetările arată că oamenii sunt capabili să recupereze aproximativ jumătate din amintirile blocate în doar un minut.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai cancer de prostată. Marcian Manu: Trage un semnal de alarmă cu mult timp înainte. Eficient chiar și când pacientul nu are simptomatologie

Atribuirea greșită

Atribuirea greșită apare atunci când vă amintiți ceva cu exactitate în parte, dar atribuiți greșit anumite detalii, cum ar fi timpul, locul sau persoana implicată. Un alt tip de atribuire eronată apare atunci când credeți că un gând pe care l-ați avut a fost total original când, de fapt, a venit din ceva ce ați citit sau auzit anterior, dar ați uitat.

Ca și în cazul altor tipuri de pierderi de memorie, atribuirea greșită devine mai frecventă odată cu vârsta. Pe măsură ce îmbătrâniți, absorbiți mai puține detalii atunci când dobândiți informații, deoarece aveți ceva mai multe probleme de concentrare și de procesare rapidă a informațiilor. Și, pe măsură ce îmbătrâniți, și amintirile dumneavoastră îmbătrânesc. Iar amintirile vechi sunt deosebit de predispuse la atribuiri greșite.

Sugestibilitatea

Sugestibilitatea este vulnerabilitatea memoriei tale la puterea sugestiei - informațiile pe care le afli despre un eveniment după ce acesta a avut loc devin încorporate în memoria ta despre incident, chiar dacă nu ai trăit aceste detalii.

Deși se cunosc puține lucruri despre cum funcționează exact sugestibilitatea în creier, sugestia îți păcălește mintea să creadă că este o amintire reală.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți lua de la animalul tău, din piscine sau carne. Poate duce la leziuni renale, insuficiență hepatică sau deces

Prejudiciu

Chiar și cea mai ascuțită memorie nu este o imagine perfectă a realității. În memorie, percepțiile dumneavoastră sunt filtrate de prejudecățile dumneavoastră personale - experiențe, convingeri, cunoștințe anterioare și chiar starea dumneavoastră de spirit din acel moment.

Prejudecățile dvs. vă afectează percepțiile și experiențele atunci când acestea sunt codificate în creierul dvs. Iar atunci când vă recuperați o amintire, starea dumneavoastră de spirit și alte prejudecăți din acel moment pot influența informațiile pe care le reamintiți de fapt.

Deși atitudinile și noțiunile preconcepute ale fiecăruia influențează amintirile, practic nu au existat cercetări privind mecanismele cerebrale care stau la baza prejudecăților de memorie sau dacă acestea devin mai frecvente odată cu vârsta.

Vezi și: Hârtia igienică parfumată și colorată, pericol pentru sănătate. Motivele pentru care să nu o mai folosești NICIODATĂ

Persistența

Cei mai mulți oameni își fac griji cu privire la uitarea lucrurilor. Dar, în unele cazuri, oamenii sunt chinuiți de amintiri pe care și-ar dori să le uite, dar nu pot.

Persistența amintirilor legate de evenimente traumatice, sentimente negative și temeri permanente este o altă formă de problemă de memorie. Unele dintre aceste amintiri reflectă cu acuratețe evenimente înfiorătoare, în timp ce altele pot fi distorsiuni negative ale realității.

Persoanele care suferă de depresie sunt deosebit de predispuse la amintiri persistente și tulburătoare. La fel și persoanele cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD).

PTSD poate rezulta din multe forme diferite de expunere traumatică - de exemplu, abuzul sexual sau experiențele din timpul războiului. Flashback-urile, care sunt amintiri persistente și intruzive ale evenimentului traumatic, reprezintă o caracteristică centrală a PTSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel