Cât de frecventă este bipolaritatea. Dr. Gabriel Diaconu: La fel ca schizofrenia

bipolaritatea - FOTO: Freepik@vecstock
EXCLUSIV
Cât de frecventă este bipolaritatea și cum ne afectează.

Boala bipolară de tip 1 este un tip de tulburare bipolară caracterizată prin schimbări extreme și intense de dispoziție, cunoscute sub numele de episoade maniacale și episoade depresive. Persoanele cu tulburare bipolară de tip 1 experimentează episoade maniacale, care sunt perioade de timp în care se simt extrem de ridicate, agitate sau iritabile, având un nivel crescut de energie și activitate. Aceste episoade pot fi însoțite de gândire rapidă, comportament impulsiv și idei grandioase.

Pe de altă parte, persoanele cu tulburare bipolară de tip 1 trec și prin episoade depresive, caracterizate prin sentimente profunde de tristețe, lipsă de energie, pierdere a plăcerii în activități obișnuite și gânduri de sinucidere sau moarte.

În plus, uneori, pot apărea și episoade mixte, în care simptomele de manie și depresie se amestecă, creând o stare confuză și dificil de gestionat.

Este important să se diagnosticheze și să se trateze corect boala bipolară de tip 1, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra vieții individului, relațiilor sociale și ocupaționale. Tratamentul poate include medicație, consiliere și terapie comportamentală.

Vezi și: Pierderea dinților în cazul adulților, complicații. Dr. Remus Grecea: O experiență neplăcută, traumatizantă

Cât de frecventă este bipolaritatea

Dr. Gabriel Diaconu, medic specialist Psihiatrie, a explicat cât de frecventă este această boală.

"E o patologie pe o întâlnesc frecvent, dar nu înseamnă că boala în sine este foarte frecventă. Boala bipolară, ca și schizofrenia, este o boală care este estimată epidemiologic la 1% din populație. Este vorba de boala bipolară de tip 1", a explicat dr. Gabriel Diaconu, medic specialist Psihiatrie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Bipolaritatea - FOTO: Freepik@natali_brill

Vezi și: Acesta e adevărul despre moarte. Radu Leca: Dacă înțelegem există și alt univers decât cel pământean, atunci o să fim liniștiți

Bipolarii, asociați cu creativitatea

Există o asociere între tulburarea bipolară și creativitatea artistică, precum și cu inteligența. Unii cercetători sugerează că această legătură ar putea fi legată de modul în care creierul persoanelor cu tulburare bipolară procesează informațiile și exprimă emoțiile, oferindu-le un avantaj în anumite domenii creative.

Cercetările recente sugerează că există o componentă genetică semnificativă în tulburarea bipolară, însă moștenirea acesteia este complexă și influențată de mai mulți factori genetici. De exemplu, studiile au arătat că există mai multe gene implicate, iar interacțiunea acestora cu factorii de mediu poate influența manifestarea bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel