Cât de des se face CT pulmonar. Dr. Michael Schenker: Intervalele diferă

ct pulmonar - FOTO: Freepik@Nadifa99
EXCLUSIV
Această investigație depistează leziunile pulmonare de dimensiuni mici.

Computertomografia (CT) pulmonară este o tehnică imagistică de înaltă precizie utilizată pentru a evalua structura și funcția plămânilor. Aceasta oferă detalii esențiale în diagnosticarea și monitorizarea diferitelor afecțiuni pulmonare. Utilizarea CT-ului pulmonar este indicată în mai multe situații medicale, iar frecvența cu care este realizată depinde de contextul clinic și de necesitățile pacientului.

Dr. Michael Schenker explică că frecvența CT-ului variază în funcție de necesitățile pacientului și afecțiunea tratată. Această tehnologie permite detectarea timpurie a nodulilor pulmonari, îmbunătățind astfel șansele de tratament și supraviețuire.

Cât de des se face CT pulmonar

Dr. Michael Schenker, medic oncolog la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie din Craiova, a explicat în exclusivitate pentru Academia de Sănătate de la DC MEDICAL că nodulii pulmonari de dimensiuni foarte mici pot reprezenta o provocare considerabilă.

"Intervalele diferă în funcție de ce va arăta primul examen CT pe care îl efectuăm. O leziune pulmonară poate fi inaccesibilă bronhoscopiei sau puncției percutane transtoracice sub ghidaj tomografic. Cele două variante cele mai frecvent utilizate pentru confirmarea diagnosticului de cancer bronhopulmonar, bronhoscopia sau puncția percutană transtoracică sub ghidaj tomografic, nodulii cu dimensiuni foarte mici nu pot fi abordați cu niciuna din aceste investigații", a explicat dr. Michael Schenker, medic oncolog la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie din Craiova, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Frecvența cu care se realizează un CT pulmonar variază în funcție de afecțiunea pacientului și de recomandările medicului. De obicei, CT-ul nu este utilizat ca primă linie de investigație, fiind rezervat pentru cazurile în care alte metode, precum radiografia toracică, nu oferă suficiente informații sau când este necesară o evaluare detaliată.

Leziuni pulmonare - FOTO: Freepik@demidgek

Statistici inversate

În ultimele decenii, s-a observat o tendință îngrijorătoare în creșterea incidenței cancerului pulmonar în rândul femeilor, un fenomen care apare în mod special în țările ce au implementat politici stricte anti-tutun.

"În ultimii ani este o creștere  a incidenței în rândul femeilor, dar acest lucru se vede în țările care au implementat o politică anti-tutun. Cei mai mulți fumători tot bărbații sunt. Din acest motiv, în ultimii ani, în acele țări s-a inversat puțin incidența acestei boli, devenind din ce în ce mai mult identificată la femei, comparativ cu bărbații", a mai explicat dr. Michael Schenker, medic oncolog la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie din Craiova, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Ce este CT pulmonar

Screeningul cu tomografie computerizată (CT) al plămânilor oferă o imagine mult mai detaliată comparativ cu radiografiile convenționale, facilitând diagnosticarea și tratamentul precoce al cancerului pulmonar. CT-ul este un instrument de diagnostic non-invaziv care combină tehnologia de radiografie cu computerele pentru a crea imagini secționale ale țesuturilor, organelor, oaselor și vaselor de sânge din corp. Această tehnologie a revoluționat imagistica medicală, oferind informații mai precise și un tratament mai eficient, potrivit Emory Health Care.

Pentru examinarea plămânilor, se folosesc radiografii toracice, CT-uri cu dozare redusă de radiații și CT-uri cu dozare standard de radiații. CT-ul cu dozare redusă este ideal pentru screeningul cancerului, deoarece este mai sensibil în detectarea cancerului și expune pacientul la o dozare mai mică de radiații decât CT-ul standard.

Această tehnologie ajută la identificarea nodulilor pulmonari, care sunt colecții de țesuturi anormale ce pot semnala începutul cancerului pulmonar. De multe ori, acești noduli sunt detectați de CT înainte de apariția simptomelor fizice ale bolii. Studiile arată că detectarea timpurie a acestor noduli prin CT îmbunătățește șansele de supraviețuire ale pacienților comparativ cu cei care nu beneficiază de screening.

Deși multe persoane au noduli pulmonari, majoritatea nu sunt cancerigeni; adesea, aceștia sunt cicatrici de la infecții anterioare. Screeningul CT poate detecta noduli mici care, ulterior, se dovedesc a fi non-cancerigeni. Dacă sunt găsiți noduli benigni, pacientul va fi chemat pentru control anual timp de unu sau doi ani pentru a monitoriza orice schimbare. În caz de noduli suspecti, se vor recomanda investigații suplimentare pentru confirmarea diagnosticului.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel