Cât de bună e slănina. Ce impact are asupra colesterolului. Dr. Adrian Copcea: Sunt discuții serioase. Nu iese bine

slanina - FOTO: Freepik@vvoennyy@stockking
Ce trebuie să știi despre slănină. Cât este de sănătoasă, de fapt, și ce se întâmplă când o consumăm.  

Dr. Adrian Copcea aduce o perspectivă clară asupra acestui aliment controversat, demontând miturile și evidențiind compoziția sa complexă de grăsimi.

Slănina, cu un spectru variat de acizi grași, nu poate fi clasificată simplist drept "bună" sau "rea". Conform specialistului, aproximativ 40% din grăsimile din slănină sunt saturate, asociate în mod tradițional cu creșterea colesterolului "rău", LDL.

"Ca să spulberăm rapid miturile slăninei care e fie bau-bau fie fantastică…nu e nici-nici. Slănina per total are 40% grăsimi saturate, 40% mononesaturate, 20% polinesaturate.

Saturate sunt grăsimile care sunt asociate cu creşterea colesterolului LDL, cel "rău", sunt cele pe care încercăm să le limităm. Mononesaturate sunt alte grăsimi, între care cele din uleiul de măsline.

Polinesaturate sunt, încă, alte grăsimi, între ele cele omega-3 şi omega-6. Slănina stă bine la cele ce aduc cu uleiul de măsline, să zicem că slănina e un fel de ulei de măsline amestecat cu smântână şi nu stă fantastic la polinesaturate, deci nu, nu e o sursă fantastică de omega-3. Nu înlocuieşti peştele cu slănina, că nu ieste bine pe omega-3.

Cam ăsta e pe scurt spectrul de acizi graşi al slăninei. Una calda, una rece...",  a explicat dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Băutura care scade glicemia. Are efect în câteva minute

Ce trebuie să știi despre grăsimile saturate și mononesaturate

Slănină - FOTO: Freepik@photonxt

Dr. Copcea subliniază că raportul dintre grăsimile saturate și cele mononesaturate din slănină poate fi crucial. Consumul excesiv de grăsimi saturate, în special din surse animale precum carne grasă sau smântână, nu poate fi compensat eficient doar prin adăugarea de ulei de măsline.

"Întrebarea suplimentară ar fi cam aşa: dacă saturatele sunt rele iar mononesaturatele bune (că ele sunt cele mai multe în slănină), cum ne dă media? Iar media ne-ar da că e cel mai probabil că răul din saturate e mai mare decât binele din mononesaturate. Adică dacă mănânci prost pe saturate – adică mulţi mici, smântână, carne grasă…(grăsimile animale în general) şi adaugi ulei de măsline cot la cot, cel mai probabil nu se va întâmpla vreun bine spectaculos.

Da, mononesaturatele mai urcă HDL-ul. Şi da, sunt discuţii serioase dacă grăsimile saturate sunt cu adevărat atât de periculoase, dat fiind că studiile cu LDL-colesterolul şi bolile cardiovasculare sunt clare, dar studiile un pic mai directe ţintite pe legătura între aportul de saturate şi boli cardiovasculare nu mai sunt atât de clare, dar e clar totuşi că saturatele cresc LDL-ul şi acum a devenit neclară postarea", a mai explicar dr. Adrian Copcea.

Vezi și: Cel mai dureros cancer. Provoacă dureri cumplite. Simptomele, aproape imposibil de identificat în stadiile incipiente

Ce fel de grăsimi sunt, de fapt, în slănină

"Revenind la simplu. Sunt grăsimi bune şi rele în slănină. La gramaje obişnuite eu zic să nu ne batem capul, adică un pic de slănină sigur nu reprezintă o problemă de sănătate majoră, dat fiind spectrul, dar şi gramajul obişnuit (mult mai tare te poţi păcăli la biscuiţi, după cum am zis în nenumărate rânduri, decât la slănină). Nu e nici bau-bau, dar nici broccoli", a mai explicat dr. Adrian Copcea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel