Cartofii, risc pentru sănătate. Conțin o toxină și pot duce chiar la deces. Când devin periculoși

cartofii - FOTO: Freepick
Cartofii pot fi periculoși pentru sănătate. Aceștia conțin o toxină care poate duce la deces.

Cartofii verzi pot pune sănătatea în pericol. Dacă sesizezi că a apărut o pată verde pe coaja cartofilor înseamnă că este timpul să îi arunci. Cartofii verzi pot fi periculoși. De fapt, culoarea verde și gustul amar pe care cartofii îl dezvoltă ocazional pot indica prezența unei toxine.

De ce se înverzesc cartofii

Înverzirea cartofilor este un proces natural. Când cartofii sunt expuși la lumină, încep să producă clorofilă, pigmentul verde care dă multor plantelor culoare. Acest lucru duce la schimbarea culorii cartofilor în verde. Vă puteți da seama dacă un cartof de culoare închisă se înverzește prin zgârierea unei părți a cojii și verificarea oricăror pete verzi dedesubt.

Clorofila permite, de asemenea, plantelor să recolteze energie de la soare prin fotosinteză. Prin acest proces, plantele sunt capabile să producă carbohidrați și oxigen din lumina soarelui, apă și dioxid de carbon. Clorofila care dă unor cartofi culoarea lor verde este complet inofensivă. De fapt, este prezentă în multe dintre alimentele vegetale pe care le mănânci în fiecare zi.

Cu toate acestea, înverzirea cartofilor poate semnala, de asemenea, producerea a ceva mai puțin de dorit și potențial dăunător - un compus toxic al plantelor numit solanină, potrivit Healthline.

Vezi și: Bolile de piele, frecvente vara. Medic: Clorul şi alte substanţe dezinfectante utilizate pentru curăţare pot provoca tot felul de alergii

Cartofii verzi pot fi toxici

Atunci când expunerea la lumină determină cartofii să producă clorofilă, aceasta poate încuraja, de asemenea, producerea anumitor compuși care protejează împotriva deteriorării de insecte, bacterii, ciuperci sau animale înfometate.

Din păcate, acești compuși pot fi toxici pentru om. Solanina, principala toxină pe care o produc cartofii, acționează prin inhibarea unei enzime implicate în descompunerea anumitor neurotransmițători. De asemenea, acționează prin deteriorarea membranelor celulare și poate afecta negativ permeabilitatea intestinului.

Solanina este prezentă în mod normal în niveluri scăzute în cartofi, precum și în niveluri mai ridicate în unele părți ale plantei de cartof. Cu toate acestea, atunci când sunt expuși la lumina soarelui sau deteriorați, cartofii produc mai multă solanină. Clorofila este un bun indicator al prezenței unor niveluri ridicate de solanină într-un cartof, dar nu este o măsură perfectă.

Deși aceleași condiții încurajează producerea atât a solaninei, cât și a clorofilei, acestea sunt produse independent unul de celălalt. De fapt, în funcție de soi, un cartof poate deveni verde foarte repede, dar conține niveluri moderate de solanină. Cu toate acestea, înverzirea este un semn că un cartof poate începe să producă mai multă solanină.

Vezi și: Hipotensiunea arterială - cauze, simptome și tratament. Poate fi și o reacție la Parkinson sau depresie

Când devine solanina periculoasă

Se pare că ingerarea 2 mg/kg de solanină/greutate corporală este suficientă pentru a provoca simptome, Deși 1.25 mg/kg ar putea fi suficientă pentru a îmbolnăvi grav unele persoane.

Asta înseamnă că prin consumarea a circa 450 de grame de cartofi care au depășit nivelul acceptabil de 20 mg solanină la 100 g ar fi suficiente pentru a face îmbolnăvi grav o persoană care are circa 50 de kilograme.

Cu toate acestea, în cazul în care un cartof a dezvoltat niveluri foarte ridicate de solanină sau în cazul în care persoana este mai mică sau un copil, consumarea de chiar mai puțină solanină ar putea fi suficientă pentru a le îmbolnăvi.

Vezi și: Numărul de pachete de țigări de la care faci cancer pulmonar. Trifan: Dacă află ASTA, omul va fi mult mai cooperant în a renunța la fumat

Simptomele intoxicației cu solanină

Semnele distinctive ale otrăvirii cu solanină sunt greața, vărsăturile, diareea, transpirația, durerile de cap și durerile de stomac. Simptome relativ ușoare, cum ar fi acestea ar trebui să rezolve în aproximativ 24 de ore.

În cazuri extreme, au fost raportate efecte severe, cum ar fi paralizia, convulsiile, problemele respiratorii, coma și chiar moartea.

Ce se întâmplă dacă cureți cartoful

Nivelurile de solanină sunt cele mai ridicate în coaja unui cartof. Din acest motiv, curățarea unui cartof verde va ajuta la reducerea semnificativă a nivelurilor sale.

Studiile au estimat că peelingul unui cartof elimină cel puțin 30% din compușii toxici ai plantelor. Cu toate acestea, 70% din toxine se regăsesc în interiorul cartofului. Acest lucru înseamnă că în cartofii cu concentrații foarte mari de solanină, cartoful decojit ar putea conține în continuare suficientă solanină pentru a vă îmbolnăvi.

Din păcate, fierberea și alte metode de gătit, inclusiv coacerea sau prăjirea, nu reduc semnificativ nivelurile de solanină. Astfel, nu vor face cartofii verzi mai siguri de mâncat. Dacă un cartof are doar câteva pete verzi mici, le puteți tăia sau decoji cartoful.

Cu toate acestea, dacă cartoful este foarte verde sau are un gust amar (un semn de solanină), cel mai bine este să-l aruncați.

Cartofii verzi trebuie luați în serios. Deși culoarea verde în sine nu este dăunătoare, aceasta poate indica prezența unei toxine numite solanină. Peelingul cartofilor verzi poate ajuta la reducerea nivelului de solanină, dar odată ce un cartof a devenit verde, cel mai bine este să-l aruncați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel