Carnea de miel și carnea de ied: cum trebuie să arate când le cumperi. Lygia Alexandrescu: Greu de digerat. O toxiinfecție alimentară poate avea consecințe grave

carne de miel si ied Foto: Freepik @vubangngoisaotre @mdjaff
EXCLUSIV
Explorează diversitatea bucătăriei pascale românești, de la carnea de miel la cea de ied, alături de asemănări, diferențe și modalități de preparare.

Cu Sărbătorile Pascale în apropiere, carnea de miel și cea de ied devin subiecte de interes din ce în ce mai mari în bucătăriile românești. În timp ce tradiția își păstrează locul de cinste, observăm o schimbare graduală în preferințele gastronomice, o tendință către inovație și diversificare. Astăzi, ne îndreptăm atenția către aceste două delicatese, explorând asemănările, dar și diferențele dintre ele, însoțite de o incursiune în valorile nutriționale și modalitățile ideale de preparare.

"Sărbătorile Pascale reprezintă un moment important, în care mesele bogate și copioase sunt în centrul atenției, iar mulți români aleg să consume produse tradiționale pe bază de carne de miel. În ultimii ani, însă, carnea de ied a început să câștige teren, uneori chiar înlocuind carnea de miel.

Există atât asemănări, cât și diferențe între cele două tipuri de carne. Ambele provin de la animale tinere, însă sunt greu de digerat, mai ales după o perioadă de 7 săptămâni de post. Atât carnea de miel, cât și cea de ied sunt foarte perisabile, iar o toxiinfecție alimentară poate avea consecințe grave.

Prin urmare, aceste tipuri de carne ar trebui procurate doar din măcelarii sau magazine special amenajate în piețe sau direct din gospodării și depozitate imediat la temperaturi de 0 – 5 grade Celsius. La achiziționare, carnea ar trebui să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică și fermă, un miros plăcut și proaspăt, iar grăsimea să aibă o culoare albă, nu galbenă și să nu fie lipicioasă", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Foto: Freepik @tongstocker1987

Valori nutriționale diferite

Carnea de miel este o sursă de proteine, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru creștere și întreținere. Consumul de carne de miel favorizează o nutriție optimă în timpul construirii sau reparării țesutului muscular. Conținutul de grăsime din carnea de miel variază în funcție de factori precum tunderea, vârsta, sexul și hrana. Conținutul de grăsimi este de aproximativ 17-21%, compus în principal din grăsimi saturate și mononesaturate.

O porție de 100 de grame de miel prăjit oferă 6,9 grame de grăsimi saturate, 7 grame de grăsimi mononesaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate. Grăsimea de miel conține niveluri ușor mai mari de grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc.

Carnea de miel este o sursă valoroasă de nutrienți esențiali, inclusiv acizi grași Omega 3, complexul de vitamine B și minerale precum fier, zinc, fosfor și calciu. Aceasta conține doar 35% grăsimi saturate, restul fiind grăsimi mononesaturate și polinesaturate, benefice pentru sănătate.

Beneficiile consumului de carne de miel includ prevenirea bolilor cardiace, sprijinirea metabolismului și a energiei, prevenirea anemiei, întărirea sistemului imunitar și contribuția la funcționarea optimă a gustului și a mirosului. De asemenea, este o sursă bogată de alte minerale esențiale precum manganul, seleniul și cuprul, potrivit Mashed.

"Din punct de vedere organoleptic și nutrițional, carnea de miel este fragedă, are un gust specific și plăcut, fiind o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Este bogată în fier, potasiu, calciu, zinc și vitaminele B12, B3 și acid linoleic conjugat, acesta din urmă fiind un acid gras polinesaturat important în metabolismul grăsimilor.

Carnea de ied este, de asemenea, delicioasă, dar gustul și aroma sa nu sunt la fel de puternice ca în cazul cărnii de miel. Are un conținut similar de proteine, este bogată în minerale și vitamine, dar furnizează mai puțin colesterol și este mai săracă în calorii decât carnea de miel", a continuat Lygia Alexandrescu.

Gătirea

Carnea de ied, având o conținut scăzut de grăsimi, se evidențiază prin textură fibroasă și tare, fiind ideală pentru gătirea lentă, fie la foc mic sau în cuptor la temperaturi scăzute pentru a evita întărirea în cazul gătirii la temperaturi ridicate. Este important să se aleagă un timp de carne în funcție de preferințele personale, însă carnea de ied poate avea o nuanță ușor aromatică, adesea asociată cu vânatul datorită conținutului ridicat de fier.

Pentru a amplifica gustul și aroma, condimentele sunt esențiale și pot fi aplicate generos. Printre condimentele recomandate pentru carne se numără piperul negru, usturoiul, rozmarinul, cimbrul, salvie, paprika și ghimbirul. Acestea adaugă o notă distinctă de savoare și potențează experiența culinară, oferind o varietate de arome și arome îmbietoare.

"Gătirea cărnii de miel sau ied se face de obicei la cuptor, după marinarea prealabilă cu plante aromate și mirodenii tradiționale din bucătăria românească, precum cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin și busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Prepararea cărnii de miel sau ied la grătar se face la foc mic, fără expunere la flacără directă și după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne. Evitarea afumării cărnii este importantă, deoarece produsele afumate pot conține substanțe cu potențial cancerigen.

Ambele tipuri de carne sunt de obicei servite alături de o salată de sezon, pentru a facilita digestia și pentru a asigura un tranzit intestinal facil", a adăugat în încheiere Lygia Alexandrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel