Care sunt cele mai periculoase suplimente alimentare. La ce trebuie să fiți atenți când le utilizați și de ce este nevoie de recomandarea unui medic

care sunt cele mai periculoase suplimente alimentare. FOTO: Freepik @wirestock
Suplimentele alimentare, utilizate cu îndrumarea unui medic, pot avea efectele așteptate pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Care sunt riscurile unui consum excesiv de suplimente și care sunt cele mai periculoase.

Dorința de a avea o imunitate crescută, dar și alimentația care în multe situații nu acoperă necesarul zilnic de vitamine și minerale, îi îndreaptă pe mulți spre suplimentele alimentare, iar administrarea lor se face de cele mai multe ori ”după ureche”, fără o recomandare din partea medicului, iar consumul în exces poate să facă mai mult rău decât bine.

”Suplimentele alimentare conțin substanțe active: vitamine, minarele sau diferite extracte naturale din plante, deci au acțiune terapeutică, dar nu atât de studiată ca în cazul medicamentelor.

Au acțiune terapeutică, au efecte adverse, au contraindicații. Și atunci este foarte bine ca atunci când vrem să luăm un supliment să recurgem la sfatul unui medic.

Există competențe de apifitoterapie, cu asta ne ocupăm, fie medicii au o specializare de medicină alopată. În plus, cu plante, și atunci vom ști exact care este tratamentul personalizat. Nu există cel mai bun supliment, ci există cel mai bun supliment pentru tine,  are să își facă bine”, a declarat medicul Ruxandra Constantina la Antena 3 CNN.

Vezi și: Mușcătura de căpușe și miturile urbane. Mihai Craiu: Nu dăm antibiotice de spaimă

Efecte adverse și contraindicații

Potrivit medicului, una dintre plantele cele mai utilizate pentru imunitate, echinaceea, poate să facă facă rău în cazul anumitor persoane.

”Stimulează sistemul imun, deci poate să și perturbe sistemul imun, iar la persoanele cu predispoziții spre alergii și chiar declanșează alergie. La fel, nu se asociază în cazul bolilor autoimune, nu se asociază cu statinele, deoarece astfel crește hepatotoxicitatea”, a mai spus medicul.

Un alt supliment cu reacții adverse este ginkgo biloba, ”care este foarte bun dacă are substanța activă corespunzătoare, dar nu se asociază cu anticoagulantele, pentru că putem avea efecte adverse de tipul hemoragiilor”, susține medicul.

 În cazul pacienților cu boli cronice, recomandarea medicului este una foarte clară, să nu renunțe la medicația specialistului și să treacă în totalitate pe cea pe bază de plante, în special fiind vorba de cei cu boi cardiovasculare.

”Sunt foarte mulți pacienți care spun: Doamna doctor, iau 10-15 pastile și vreau să renunț. Cum să renunți? Acele pastile salvează viața.

Da, pot să intervin. De exemplu, dacă luați statine, care scad coenzima Q10, care face parte din sistemul organismului energetic, și atunci pot să dau o suplimentare cu Q10 sau putem să intervenim cu Omega 3.

Acești acizi grași scad, în special, trigliceridele, așa spun studiile, iar monacolina, ca extras din drojdia de orez roșu, este o statină naturală care poate fi folosită ca alternativă.

Dar totul trebuie să fie medical, altfel mergem în derizoriu și vom da niște terapii, care fie nu au nicio eficacitate sau există produse puternice pe care le luăm în asociere cu medicația alopată și ne fac rău”, a mai spus medicul.

Vezi și: Stresul produce cancer. Buliga: Nu e nicio glumă! Sunt din ce în ce mai frecvente cazurile. Eu îmi întreb toți pacienții dacă au pățit asta în ultimii 2 ani

Suplimentele alimentare, atenție la ingrediente

În ceea ce privește conținutul suplimentelor alimentare, medicul subliniază că pacienții trebuie să fie atenți nu doar la conținutul efectiv de plante, cât și la cel al substanței active, căci dacă sunt în cantități reduse sunt luate degeaba.

De asemenea, este nevoie de o atenție deosebită și asupra substanțelor pe care nu ar trebui să le conțină.

”În primul rând să nu conțină zahăr, să nu conțină aspartat, cum se întâmplă în siropurile de tuse pentru copii, să nu conțină aditivi și arome artificiale.

Ar fi de preferat să nu conțină soia, lactoză, gluten, care pot determina alergii la persoanele sensibile”, a mai spus medicul.

Riscul din spatele ceaiurilor de slăbit

Ceaiurile de slăbit, precum combinațiile de ceai verde, senna și crușin, plante care au ca efect purgativ și depurativ, consumate în exces, ca înlocuitoare ale unei diete echilibrate și a activității fizice, pot avea un impact major asupra ficatului.

”Nu doar că nu slăbești sau poți să slăbești, dar cu dezechilibre metabolice, hormonale, hidroelectrolitice.

Unele dintre cele mai periculoase suplimente, după mine, sunt cele pentru slăbit și cele pentru imunitate”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Viața fără durere, experimentată de o femeie. Suferă de o boală foarte rară, iar simptomele sunt vizibile încă din copilărie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel