Acest tratament învinge cancerul și...
Cu toate informațiile despre cum un stil de viață sănătos are legătură și cu reducerea consumului de carne roșie, foarte mulți oameni se îndreaptă spre o dietă vegetariană. Odată cu această trecere, intervin întrebările: Care sunt cele mai bune surse de proteină vegetală? Ce legume conțin fier? Cum îmi pot lua necesarul de nutrienți, urmând o dietă vegetariană?
Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, ne-a oferit exemple de alimente bogate în fier, perfecte pentru cei care urmează o dietă vegetariană, pentru persoanele care țin post sau pentru oamenii care doar doresc să nu aibă carențe de fier. Așa cum ne spune specialista în nutriție, ”adesea, îngrijorarea celor care vor să facă o schimbare în plan alimentar, cu tendința de a integra vegetarianismul, este cea legată de o posibilă carență de fier”.
Pe lângă aspectele dietetice, stilul de viață poate juca și el un rol în susceptibilitatea la carența de fier. Persoanele care urmează o dietă vegetariană pot să aibă un risc crescut al carenței de fier, însă dacă nu sunt atente la diversitatea și echilibrul alimentației lor sau dacă prezintă anumite condiții medicale, condiții care pot afecta absorbția de fier.
”Aceasta (carența de fier) poate fi manifestată în context genetic, dar și epigenetic, ca urmare a unui stil de viață dezechilibrat”, ne-a spus Alina Epure, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fierul joacă un rol în transportul oxigenului în sânge și în funcționarea optimă a sistemului imunitar. De cele mai multe ori, este asociat cu alimentele de origine animală, precum carnea roșie și puiul, însă sursele de fier de origine vegetală sunt la fel de importante și pot fi parte integrantă a unei diete sănătoase și echilibrate. Alina Epure ne-a oferit unele dintre cele mai bune alimente care conțin fier, care pot fi integrate și într-o dietă vegetariană.
”Fierul este regăsit în frunzele verzi (urzici, pătrunjel verde, busuioc, rucola, spanac, valeriană, varza kale), leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia), oleaginoase (în special în caju), semințe de dovleac, cereale integrale (quinoa, ovăz)”, ne-a mai spus Alina Epure.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...