Care sunt analizele anuale obligatorii și importanța acestora. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul

Analize medicale. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
EXCLUSIV
Care sunt analizele anuale obligatorii, importanța realizării acestora, dar și riscul la care se expun cei care nu ajung, la timp, la medic. 

”Multe dintre analize sunt comune, diferă doar de afecțiunile în sfera genitală, iar la bărbați, cele legate de prostată”, ne-a explicat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador. 

”În rest, 'bateria' este destul de comună pentru ambele sexe. Copiii au nevoie de o atenție mai sporită, în sensul că vrem să le verificăm necesarul de nutrienți,  de vitamine, de minerale, mai ales la cei care au probleme cu diversificarea sau care chiar nu mănâncă. Copiii sunt destul de mofturoși, nu ca noi adulții. Sunt mulți care nu vor carne, care nu primesc legumele sau fructele și atunci, cumva, trebuie noi să îi evaluăm și să găsim respectivul deficit”, a precizat medicul. 

Care sunt analizele obligatorii 

Potrivit dr. Boantă setul obligatoriu, indiferent de sex, vizează analiza sângelui, funcțiile ficatului și rinichilor, precum și screeningurile. 

”Hemoleucogramă, cu formula leucocitară, ca să vedem clar nivelul hemoglobinei, hematocritul, numărul de leucocite, numărul de eritrocite, de trombocite și subpopulațiile de leucocite, și ne dă o evaluare totală a sângelui nostru.

Toți vrem să fim puternici și să avem energie, partea de fier: sideremia, care înseamnă fierul plasmatic și rezerva de fier hepatică - feritina serică. 

La factorii de inflamație includem viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), proteină c reactivă, fibrinogen - ne dau o evaluare a unei eventuale infecții/inflamații în corpul nostru.

Funcția rinichilor și dozăm: ureea, creatinina, acidul uric.

Funcția ficatului: transaminazele (TGO, TGP), iar în cazul domnilor, dar nu numai, gama GT, care ne arăta un consum depășit de alcool”, a mai spus medicul. 

În privința analizelor ”pe vârste”, dr. Boantă a precizat că persoanelor de peste 40 de ani le este recomandat realizarea unui profil lipidic - lipide totale, colesterol, trigliceride, fracțiuni de colesterol (HDL, LDL). Dacă acestea sunt crescute, în mod automat trebuie instituit tratament.

”În România pacienții, deja, vin cu următoarea complicație: cu grăsimi depuse în ficat, ceea ce se numește steatoză hepatică, sau pancreas gras și obligatoriu trebuie să ajutăm pacientul și să îi recomandăm o schimbare a stilului de viață, în principal al alimentației, și eventual introdus un medicament”, a mai spus aceasta. 

La copii, interesul mai mare este partea de dezvoltare a scheletului și musculaturii, fapt pentru care trebuie văzut calciul, magneziul și obligatoriu vitamina D. De asemenea sunt recomandate examenul de urină și urocultura, precum și examen coproparazitologic și exudat nazal și faringian, mai ales când cei mici în comunitate, creșă/grădiniță.

Care sunt tipurile de screening

În ”bateria de screening” avem partea de hormoni tiroidieni: TSH, FT4, anti-TPO, în special la femei, dar, mai nou, și la adolescente, ”pentru că statul în casă în perioada pandemiei ne-a schimbat obiceiurile firești, iar atunci prima care reacționează este tiroida, glanda care ne controlează metabolismul”, a subliniat medicul.

Screening pe bolile hepatice - fie că e vorba de Hepatita B sau Hepatita C, cu dozare anti-HBs și anti-HCV, precum și antigenul Helicobacter pylori, acea infecție gastrică, destul de des întâlnită și la cei mici.

La femei, legat de particularitatea, testul Babeș-Papanicolau, examenul de secreție vaginală și ecografia de sân/mamografia, iar la bărbați: PSA (antigen specific prostatic)  și  free-PSA pentru adenocarcinomul de prostată.

Vezi și: Vitamina D3, vitamina SOARELUI, și creșterea imunității 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel