Care este sursa motivației în psihicul uman și de ce avem nevoie de această forță pentru a reuși în viață

Motivatie Foto: Freepik
Află mai multe despre importanța motivației alături de  strategii practice pentru a îmbunătăți nivelul de motivație când vine vorba de atingerea obiectivelor propuse.

Motivația este un concept central în psihologie și înțelegerea comportamentului uman. Ea influențează acțiunile, deciziile și realizările noastre zilnice, oferindu-ne energia și direcția de a ne atinge obiectivele și aspirațiile. În acest articol, ne vom aprofunda în compoziția, tipurile și importanța motivației, explorând modalitățile prin care putem îmbunătăți și menține un nivel înalt de motivație în viața noastră.

Motivația este forța motrice din spatele acțiunilor umane, care inițiază, ghidează și menține comportamente orientate spre un scop. Ea include forțe biologice, emoționale, sociale și cognitive care activează comportamentul uman. Aceasta implică, de asemenea, factori care direcționează și mențin acțiunile orientate spre scopuri, dar aceste motive sunt rareori observabile în mod direct.

Prin urmare, deseori deducem motivele care stau la baza acțiunilor oamenilor pe baza comportamentelor observabile, deoarece motivația este forța motrice din spatele acțiunilor umane. Printre exemple se numără pierderea în greutate sau promovarea la locul de muncă.

Cele două tipuri principale de motivație sunt frecvent descrise ca fiind fie extrinsecă, fie intrinsecă. Motivația extrinsecă este determinată de alți factori decât propria persoană și ia frecvent forma unor stimulente externe, cum ar fi medalii, bani, laude sau acceptare socială. Motivația intrinsecă este internă și provine din interiorul individului, cum ar fi realizarea unui rebus complicat doar pentru satisfacția de a rezolva o problemă.

Vezi și: Energia din alimente. Cum obținem glucoza de care organismul nostru are nevoie. Lygia Alexandrescu: Excluderea completă a zaharurilor nu e sănătoasă 

De ce avem nevoie de motivație

Motivația este un factor crucial în comportamentul uman, care ghidează eficiența, conduce la acțiune, încurajează comportamentele orientate spre sănătate, evită cele nesănătoase, cum ar fi asumarea de riscuri și dependența, îmbunătățește controlul vieții și sporește bunăstarea și fericirea generală.

Înțelegerea motivației îi poate ajuta pe indivizi să lucreze pentru atingerea obiectivelor, să acționeze, să se simtă mai stăpâni pe sine și să îmbunătățească bunăstarea generală.

Foto: Freepik @spukkato

Cele 3 componente ale motivației

Motivația este esențială pentru atingerea obiectivelor, deoarece necesită mai mult decât simpla dorință de a le atinge. Aceasta implică trei componente principale: activarea, persistența și intensitatea.

- Activarea implică inițierea unui comportament, cum ar fi înscrierea la un curs pentru a obține o diplomă.

- Persistența implică continuarea eforturilor în ciuda obstacolelor, cum ar fi să te prezinți la un curs în ciuda oboselii.

- Intensitatea reprezintă concentrarea și vigoarea pusă în urmărirea unui obiectiv, variind de la intensitate minimă la intensitate mai mare.

Gradul fiecărei componente are impact asupra atingerii sau nu a unui obiectiv, conform VeryWellMind. O activare puternică crește probabilitatea de a începe un obiectiv, în timp ce persistența și intensitatea determină dacă individul continuă să lucreze pentru atingerea obiectivului și efortul pe care îl depune pentru a-l atinge. Prin urmare, o combinație a acestor componente este crucială pentru atingerea unui obiectiv.

Citește și: Diferențele dintre artrita reumatoidă și osteoartrită. Ce impact au aceste afecțiunii musculo-scheletice asupra vieții cotidiene

Cum să te simți mai motivat

Motivația și voința pot fluctua, unii se simt foarte motivați, iar alții se simt apatici. Pentru a crește motivația, ajustează obiectivele pentru a te concentra pe lucrurile care contează pentru tine, împarte sarcinile mari în pași mai mici, ușor de gestionat, și propune-ți să realizezi doar primul pas.

Îmbunătățește-ți încrederea în sine, căpătând mai multă încredere în tine și în abilitățile tale, deoarece cercetările sugerează o legătură între încredere și motivație. Amintește-ți de realizările și punctele forte din trecut pentru a preveni ca îndoielile de sine să limiteze motivația.

Dacă te simți nesigur în legătură cu anumite domenii, lucrează activ la îmbunătățirea acestora pentru a te simți mai priceput și mai capabil.

În concluzie, ajustarea obiectivelor, împărțirea sarcinilor mari în etape mai mici, ușor de gestionat, și îmbunătățirea încrederii sunt modalități de a stimula motivația și de a te îndrepta spre atingerea obiectivelor. Concentrându-te pe cele mai importante aspecte ale vieții tale și depășind îndoielile de sine, îți poți stimula motivația și îți vei atinge obiectivele propuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel