Care este legătura dintre grupa de sânge și AVC timpuriu. Cine sunt cei mai predispuși la boală

care este legatura dintre grupa de sange si avc. FOTO: Freepik @rawpixel
A fost descoperită o legătură între grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Există patru grupe majore de sânge, 01, A2, B3 și AB4, fiecare cu subgrupa sa în funcție de factorul Rh, iar cunoașterea grupei de sânge pe care o aveți poate avea un impact important asupra vieții, nu doar în cazul unui transfer sanguin, ci și pentru prevenirea unor boli cum ar fi cele metabolice, inflamații sau cancere, dar și boli cardiovasculare.

În cazul acestora din urmă, potrivit Science Alert, citând un studiu publicat în The Neurology, a fost descoperită o legătură importantă între grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral timpuriu.

Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa sanguină A2 sunt mai predispuse să sufere de un accident vascular cerebral timpuriu, înainte de 60 de ani, în comparație cu persoanele cu alte grupe sanguine. Potrivit sursei menționate, există variații subtile care apar în urma unor mutații în genele responsabile.

Acum, cercetarea genomică a descoperit o relație clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de controale care nu au suferit un accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.

O căutare la nivelul întregului genom a relevat două locații puternic asociate cu un risc mai precoce de accident vascular cerebral. Una dintre ele coincidea cu locul unde se află genele pentru grupa sanguină.

O a doua analiză a unor tipuri specifice de gene ale grupei sanguine a descoperit apoi că persoanele al căror genom codifica pentru o variație a grupei A aveau o șansă cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu o populație cu alte grupe de sânge. În cazul celor cu o genă pentru grupul O1, riscul era mai mic cu 12%.

Cercetătorii notează, totuși, că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu grupa de sânge A este mic, astfel că nu este nevoie de o vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

”Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare. Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine circulante, toate acestea jucând un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”, spune autorul principal și neurologul vascular Steven Kittner de la Universitatea din Maryland, potrivit Science Alert.

Vezi și: Trei SEMNE importante ale unui AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral: Ne pot SALVA viața. Se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate

Ce este accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce în momentul în momentul în care alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, implicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs e câteva minute, motiv pentru care AVC-ul reprezintă o urgență medicală, tratamentul imediat fiind crucial. De altfel, intervenția timpurie poate reduce din efectele asupra activității cerebrale, mai mult, cu ajutorul tratamentului adecvat poate fi prevenită și dizabilitatea care s-ar putea instala în urma unui AVC.

AVC - simptome, factori de risc și tipuri

Simptomele pe care le prezintă o persoană care a suferit un AVC pot fi:

- dificultăți de vorbire și de înțelegere;

- paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a brațului sau piciorului;

- tulburări de vedere la unul sau ambii ochi ori vedere dublă;

- cefalee bruscă, severă, însoțită de vărsături, amețeală și pierderea cunoștinței;

- dificultăți la mers, tulburări de echilibru, pierderea coordonării.

În ceea ce privesc factorii de risc de AVC, aceștia sunt legați de:

Stilul de viață

- supraponderabilitate sau obezitate;

- sedentarism;

- consum de alcool.

Factorii medicali

- hipertensiune arterială;

- fumat sau fumat pasiv;

- colesterol crescut;

- diabet;

-apnee obstructivă de somn;

- boli cardiovasculare;

- istoric familial de AVC, infarct de miocard.

Alți factori de risc

- vârsta, persoanele peste 55 de ani au un risc mai crescut decât cele tinere;

- genul, bărbații au un risc mai crescut decât femeile, în timp ce femeile vârstnice pot suferi de AVC și au risc mai mare de deces;

- hormonii, folosirea contraceptivelor sau a terapiilor hormonale cu estrogen cresc riscul de AVC.

Există două cauze principale care pot provoca un AVC: o arteră blocată (accident ischemic) sau ruperea unui vas de sânge (accident hemoragic). Tipul de AVC poate influența tratamentul și recuperarea.

Vezi și: Endometrioza, boala tăcută, asociată cu riscul crescut de AVC. La ce trebuie să fii atentă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel