Trei factori de risc majori duc la...
”Psihosomatica este disciplina medicală care presupune că există întotdeauna o legătură între cum gândim, emoțiile noastre și corpul nostru. Adică și corpul ne influențează modul de gândire”, a explicat Lorina Buga, specialist în psihosomatică, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV. Specialistul a exemplificat câteva dintre situațiile care pot duce la diverse alergii.
”Dacă vorbim de copilași de până în 10 ani, întotdeauna este vorba, de fapt, despre un conflict al părinților sau la care copilul a asistat, la o ceartă. În spatele unei alergii este, în fapt, o frică de separare. De exemplu, copilul asistă la o ceartă, care presupune divorțul părinților, iar în timpul acesta el consumă, ceva legat de lapte, corpul său poate să asocieze acea lactoză cu frica, iritarea că părinții pot să se separe”, explică Lorina Buga, adăugând că organismul nostru asociază orice produs/stare ca un posibil pericol.
Altfel, Lorina Buna a subliniat că este nevoie a fi descoperit factorul declanșator al alergiilor. ”Nu se poate ca florile sau polenul să fie nociv pentru noi, căci atunci cu toții ar trebui să avem acea reacție. Însă pentru o anumită categorie de persoane el devine nociv. Căutând acea traumă în trecut, momentul în care a fost declanșat, realizăm că organismul a asociat un miros cu o emoție puternică. Iar în momentul în care conștientizăm situația, este important să disociem și să ne spunem 'Stai, că polenul nu este nociv, ci de fapt frica mea de a rămâne fără un proiect au de a rămâne fără partener'. Mai mult, este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, a mai spus specialistul.
Mai mult, acesta a atras atenția cu privire la persoanele care nu își exteriorizează trăirile și fac pe atotputernicii și care sunt mai expus la aceste alergii. ”Inhibă aceste frici și ca rezultat, corpul lor încearcă să îi ajute într-un fel de a face față situațiilor, pe viitor”, a mai spus specialistul în psihosomatică.
Primăvara este anotimpul așteptat de toată lumea, pentru că înverzește, în sfârșit, toată natura. Totuși, înflorirea arborilor vine la pachet și cu aspecte mai puțin plăcute: apariția alergiilor. Doctorul Rareș Simu, alergolog, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt principalii arbori, ce duc la apariția alergiilor, care sunt simptomele ce trebuie să ne tragă un semnal de alarmă, dar și cum tratăm alergiile.
"Cauzele acestor alergii sunt, în principiu, polenurile, care încep să apară în perioada asta: polenurile de arbor și polenurile de graminee. Este un tip de graminee care începe să polenizeze chiar din martie sau aprilie, după care din mai, iunie și până în iulie. Polenul de arbori începe chiar din februarie și ține până în aprilie-mai. Arborii care polenizează din februarie, martie sunt: alunul, arinul, salcia, după care vine polenul de arbori, care polenizează mai târziu: mesteacănul, ulmul, salcâmul, plopul.", a explicat Dr. Rareș Simu, alergolog, pentru Spectacola.
Specialistul ne-a explicat și faptul că există mai multe simptome, care ne pot trage un semnal de alarmă. Acestea se pot manifesta la nivelul ochilor, nasului sau chiar la plămâni, în funcție de gradul ridicat al inflamației.
"Alergiile la polenuri se pot manifesta la nivelul căilor respiratorii, nasului, plămânilor, în principal. Prin contactul cu ceste polenuri, la care există o sensibilizare, adică pacientul are alergie, apare o inflamație a mucoasei respiratorii, la contactul cu acel tip de polen la care pacientul este alergic. Această inflamație dă principalele simptome. De exemplu, la nivelul mucoasei nazale apar secreții, apare strănutul repetitiv, mâncărimea la nivelul nasului, la nivelul cerului gurii sau la nivelul urechilor și apare senzația de înfundare nazală. Pacientul respiră greu pe nas din cauza inflamației mucoase, pentru că aerul nu mai poate intra suficient pe nas. (Citește mai departe AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...