Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Nu este coșul de gunoi și nici ghiuveta. Dacă ar trebui să ghicești cel mai murdar loc din bucătăria ta, s-ar putea să te gândești la mânerul frigiderului, la tocător sau poate la interiorul chiuvetei. Dar un nou studiu arată că bacteriile ar putea fi mai susceptibile de a fi ascunse într-un loc neașteptat: în sertarul sau dulapul de condimente.
Citește mai departe ca să afli cum au ajuns specialiștii la această concluzie.
Cercetătorii dintr-un studiu recent comandat de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului Agriculturii au examinat modul în care oamenii care pregăteau burgeri de curcan au contaminat diferite suprafețe dintr-o bucătărie.
Participanților nu li s-a spus că participă la un studiu privind siguranța alimentară. În schimb, au crezut că testează rețete noi. Borcanele de condimente folosite în masă, au descoperit cercetătorii, au fost de departe cel mai contaminat loc încrucișat – 48% dintre cele mai folosite condiment aveau bacterii pe ele.
Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate
Studiul, publicat recent în Journal of Food Protection, a remarcat că, deși consumatorii ar fi auzit despre importanța curățării tocătoarelor de lemn sau a ștergerii mânerelor, este posibil să nu se fi gândit la borcanele lor de condimente.
"Este posibil ca atunci când oamenii prepară mâncarea să nu se gândească neapărat să șteargă sau să decontamineze recipientele pentru condimente după ce au gătit, deoarece acestea nu sunt de obicei vizate ca un risc ridicat de contaminare încrucișată", se arată în studiu, potrivit Washington Post.
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit cum 371 de persoane pregătesc burgeri de curcan condimentați – cărora li s-au inoculat o bacterie inofensivă de trasor folosită adesea ca "surogat" pentru norovirus – și o salată prefabricată, folosind ustensile sterilizate de diferite dimensiuni.
Odată ce au fost preparate alimentele, oamenii de știință au colectat tampoane de pe 12 suprafețe, inclusiv ustensile și blaturi.
Bacteriile găsite pe condimente au fost în concentrații mai mari decât în alte zone, potrivit studiului, deși bacteria în cantități similare au fost identificate și pe tocătoare și capacele coșului de gunoi.
Acest lucru "ar putea fi din cauza apropierii lor de regiunea în care a avut loc manipularea alimentelor, lipsa igienei, adică participanții la studiu nu s-au spălat pe mâini după manipularea curcanului și a condimentelor și din cauza faptului că nu au fost curățate și borcanele de condimente după ce acestea au fost folosite" mai notează studiul.
Rezultatele i-au surprins chiar și pe experții în siguranță alimentară care au efectuat studiul, a declarat Donald Schaffner, profesor în departamentul de științe alimentare de la Școala de Științe Biologice și de Mediu din Rutgers, care a condus cercetarea.
"Nu mai văzusem dovezi ale contaminării containerelor de condimente înainte. Cele mai multe cercetări privind contaminarea încrucișată a suprafețelor bucătăriei din cauza manipulării cărnii crude sau a produselor din carne de pasăre s-au concentrat pe plăcile de tăiere, sau mânerele robinetului și au neglijat suprafețe precum recipientele pentru condimente, capacele coșului de gunoi și alte ustensile de bucătărie", a declarat Schaffner pentru Food Safety News.
Benjamin Chapman, șeful Departamentului de Științe Agricole și Umane de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și autor senior al studiului, a declarat că nu crede că oamenii trebuie să foloseastă substanțe chimice pentru a curăța rafturile cu condimente.
Dar el a spus că rezultatele indică necesitatea unei spălări mai mari a mâinilor în timpul procesului de pregătire a mesei, nu doar înainte și după.
"Am încercat să distilăm mesajele în lucruri care sunt simple, cum ar fi spălatul pe mâini după manipularea cărnii. Mai mult, oamenii ar trebui să spele pe mâini după ce au manipulat carne crudă și abia apoi să folosească condimentele", a spus într-un interviu.
Condimente - FOTO: Freepik@pikisuperstar
Condimentele sunt un magnet potențial pentru germeni, a spus Chapman.
Bucătarii care s-au spălat pe mâini după ce au manipulate carnea crudă nu au răspândit germenii. Specialiștii adaugă că ar trebui să ne dezinfectăm borcanele cu condiment cu folosirea unei cârpe îmbibate cu detergent de bucătărie.
Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecțiile la om, poate fi contractat din surse precum:
- carne de pasăre de curte
- carne de porc
- carne de vită în cazul în care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare
- ouă infectate, produse din ouă
- lapte, produse din lapte, atunci cand nu sunt pregatite, manipulate sau pastrate în mod corespunzător
- animale de companie precum broaște țestoase, șerpi, șopârle, salamandre, păsări și șoareci.
Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...