Care este cea mai bună pâine pentru diabetici. Dr. Ancuța Leonte: Atenție! Este esențial

paine - FOTO: Freepik@ahmeddesigner123
Aceasta este cea mai bună pâine pentru diabetici, dar și pentru persoanele care vor să își mențină greutatea.

În lupta împotriva problemelor legate de greutate, rezistența la insulină sau diabet, pâinea poate fi atât un aliat, cât și un adversar. Specialiștii în nutriție subliniază importanța alegerii corecte a pâinii și modului în care este consumată pentru menținerea unei stări de sănătate optime.

Dr. Anca Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, subliniază că esențială este citirea cu atenție a etichetei înainte de a cumpăra o pâine.

"Dacă te confrunți cu probleme de greutate, rezistență la insulină sau diabet nu înseamnă că trebuie să renunți complet la pâine, ci mai degrabă să știi cum să o alegi pe cea mai sănătoasă și cum să o consumi. Înainte de a cumpăra o pâine este esențial să citești eticheta. Aceasta ar trebui să conțină doar câteva ingrediente, precum făină, de preferat integrală, fulgi sau tărâțe, ideal de secară datorită indicelui glicemic, apă, sare, drojdie sau maia și, eventual, semințe.

Vezi și: Vitamina care crește riscul de demență. Poate provoca hipertensiune și diabet

Evitați-le pe cele care conțin făină albă, zahăr sau alți înlocuitori ai acestuia, uleiuri adăugate, cum ar fi de rapiță, palmier, soia și conservanți.

Atenție! Sunt variante de pâine pe care scrie "cu făină integrală", dar care conțin predominant făină albă și zahăr. Uitați-vă, apoi, la cantitatea de carbohidrați. pâinea conține în general până la 50% glucide, dar sunt și variante cu 30 sau chiar mai puțin carbohidrați care sunt mult mai indicate", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe TikTok.

Vezi și: Alimentele care previn bolile de inimă. Reduc șansele de deces și prelungesc viața

Pâine - FOTO: Freepik@anatolir

Ce trebuie să știi despre proteinele din pâine

Totodată, o atenție deosebită trebuie acordată conținutului de fibre și proteine, cu recomandări de peste 10 grame la 100 de grame de produs pentru o alegere optimă.

"Optați, de asemenea, pentru variantele bogate în fibre și cu multe proteine. Cele ideale sunt cele cu peste 10 grame de fibre sau proteine la 100 de grame. Acordați atenție și cantității de sare, care ar trebui să fie în jur de un gram la 100 de grame de produs", a mai explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice. 

Alegerea unei pâini sănătoase nu trebuie să fie o provocare, ci mai degrabă o decizie informată și conștientă, având în vedere nevoile individuale și obiectivele de sănătate ale fiecăruia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel