Această vitamină îți protejează...
Medicul Alexandru Vlad Ciurea repetă cu orice ocazie că dulciurile ne dăunează grav sănătății, dar mai ales creierului și recunoaște că ciocolata nu este prima lui opțiune de dulce.
Cu toate acestea, medicul neurochirurg dă câteva sfaturi pentru pofticioși, pentru a consuma ciocolata în mod sănătos.
"Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere!
Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr.
(Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.
Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt "poveri" care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao", a scris medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, director medical la Spitalul Clinic SANADOR, pe pagina sa de Facebook.
"Dacă printre dumneavoastră sunt și persoane mai tinere, vă recomand să aveți mai multă grijă de sănătate. Se poate să ne pregătim din timp pentru bătrânețe: Nu luați prea mult în greutate, pentru că acea greutate este nocivă atât pentru circulația sângelui, cât și pentru coloana vertebrală.
Ea "cară" organismul și cu cât e mai greu, cu atât efortul e mai mare.
Nu luați medicamente în exces, ci tratați cauza.
Faceți mișcare, stați în natură cât mai mult.
Odihniți-vă.
Consumați alimente cât mai naturale.
Munciți atât cât să vă puteți și bucura de munca dumneavoastră.
Bucurați-vă de prieteni și de lumea din jur – socializarea este vitală pentru creier.
Nu vă refuzați mici plăceri. Timpul trece repede. Colectați cât mai multe amintiri frumoase!
Acest mod de a trăi, punând mereu munca pe primul și al doilea loc, fără un pic de răgaz, de liniște… este cel mai mare inamic al nostru. Eu unul vorbesc de ani buni despre burnout. Fac recomandări. Vorbesc despre importanța echilibrului în viață.
Citeam că ești bogat atunci când ai lucruri care nu se pot cumpăra cu bani. A te menține sănătos fizic și psihic este unul dintre aceste lucruri, una dintre "comorile" omului. Depinde de noi și doar de noi să avem o viață echilibrată, să ne respectăm organismul. Altfel, el se va deteriora și va ceda. Iar suferința nu va fi doar a noastră, ci și a celor dragi. Așadar: odihnă, aer, apă! Și optimism!", este rețeta sănătății transmisă de medicul Vlad Ciurea.
1. Foarte hrănitoare
Ciocolata neagră de calitate este bogată în fibre, fier, magneziu, magneziu, cupru, mangan și alte câteva minerale.
2. Sursă puternică de antioxidanți
ORAC înseamnă capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen. Este o măsură a activității antioxidante a alimentelor.
Practic, cercetătorii pun o grămadă de radicali liberi (răi) împotriva unei mostre dintr-un aliment și văd cât de bine antioxidanții din aliment pot dezarma radicalii liberi.
Pe baza acestor studii, ciocolata este considerată bogată în antioxidanți. Dar relevanța biologică a valorilor ORAC este pusă sub semnul întrebării, deoarece este măsurată într-o eprubetă și s-ar putea să nu aibă același efect în organism.
Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți. Aceștia includ polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele. Potrivit cercetărilor, polifenolii din ciocolata neagră pot ajuta la scăderea unor forme de colesterol LDL ("rău") atunci când sunt combinați cu alte alimente precum migdalele și cacao.
Un studiu a arătat că cacaua și ciocolata neagră aveau mai multă activitate antioxidantă, polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, printre care se numără afinele și fructele de acai.
3. Poate îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială
Flavanoidele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, să producă oxid nitric.
Una dintre funcțiile NO este de a trimite semnale arterelor să se relaxeze, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială.
Numeroase studii controlate arată că cacaua și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
Cu toate acestea, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 și tensiune arterială ridicată nu a arătat niciun efect, așa că luați acest lucru cu un bob de sare. Este posibil ca persoanele care urmează deja un tratament pentru hipertensiune arterială să nu obțină niciun beneficiu suplimentar prin adăugarea de flavanoli de cacao în dieta lor.
Având în vedere variația mare dintre studiile pe această temă, este clar că este nevoie de mai multe cercetări.
4. Crește HDL și protejează LDL de oxidare
Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți mai mulți factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Aceasta poate proteja împotriva colesterolului ridicat.
Unele forme de colesterol LDL sunt mai predispuse să se oxideze, ceea ce se întâmplă dacă reacționează cu radicalii liberi din corpul dumneavoastră. Oxidarea face ca particula LDL în sine să devină reactivă și capabilă să deterioreze alte țesuturi, cum ar fi mucoasa arterelor din inimă.
Este perfect logic că cacaua scade formele de LDL predispuse la oxidare. Acesta conține o abundență de antioxidanți puternici care ajung în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative.
Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul.
Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, ceea ce poate avea efectul opus.
5. Poate reduce riscul de boli de inimă
Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectori împotriva oxidării LDL.
Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă ca mult mai puțin colesterol să se depună în artere, ceea ce ar trebui să ducă la un risc mai mic de boli de inimă.
De fapt, cercetările arată o îmbunătățire destul de drastică.
De-a lungul timpului, o serie de studii au arătat că consumul de cacao sau ciocolată bogată în flavanoli poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
O trecere în revistă a studiilor a relevat faptul că consumul de ciocolată de 3 ori pe săptămână a redus riscul de boli cardiovasculare cu 9% . Consumul de ciocolată mai des a arătat puține beneficii suplimentare.
O altă analiză a sugerat că consumul a 45 de grame de ciocolată pe săptămână reduce riscul de boli cardiovasculare cu 11%. Consumul a mai mult de 100 de grame pe săptămână nu pare să producă beneficii pentru sănătate.
Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat o îmbunătățire a nivelului de colesterol LDL.
Deși toate aceste constatări sunt promițătoare, sunt necesare mai multe dovezi pentru a ști dacă ciocolata a fost cea care a redus riscul.
Cu toate acestea, din moment ce procesul biologic este cunoscut (scăderea tensiunii arteriale și scăderea LDL predispus la oxidare), este plauzibil că un consum regulat de ciocolată neagră poate reduce riscul de boli de inimă.
6. Vă poate proteja pielea de soare
Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi, de asemenea, foarte buni pentru pielea ta.
Flavanolii pot proteja împotriva daunelor provocate de soare, îmbunătățesc fluxul sanguin către piele și cresc densitatea și hidratarea pielii.
7. Ar putea îmbunătăți funcția creierului
Veștile bune nu s-au terminat încă. Ciocolata neagră ar putea, de asemenea, să îmbunătățească funcția creierului.
Studiile arată că consumul de cacao cu conținut ridicat de flavanoli poate îmbunătăți fluxul sanguin către creier la adulții tineri. Acest lucru poate explica de ce consumul zilnic de cacao pare să îmbunătățească atenția, învățarea verbală și memoria.
Flavanoidele din cacao pot ajuta, de asemenea, la menținerea funcției cognitive la adulții mai în vârstă cu tulburări cognitive ușoare și pot reduce șansele de a progresa spre demență. Dar sunt necesare mai multe cercetări.
În plus, cacaua conține substanțe stimulante precum cafeina și teobromina, care pot fi un motiv cheie pentru care poate îmbunătăți funcția cerebrală pe termen scurt, potrivit aceleiași surse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...