Cardiopatii congenitale: ce influențează evoluția postoperatorie în cazul intervențiilor chirurgicale la copii mici

Bebeluș, spital
EXCLUSIV
Dr. Cristian BULESCU, medic specialist chirurgia cardiovasculară, a explicat la Dicționar Medical care sunt așteptările evoluției postoperatorii, în cazul intervențiilor chirurgicale la copiii foarte mici.

Cardiopatiile congenitale la copii au, în multe cazuri, nevoie de intervenție chirurgicală. Dar aceste intervenții, în special la copiii foarte mici, nu sunt lipsite de riscuri.

Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” din București, a explicat la Dicționar Medical care sunt premizele evoluției postoperatorii la cei mici.

„Ce s-a demonstrat și s-a învățat în ultimii 70 de ani, de când se practică chirurgie cardiacă, este că există beneficii și riscuri la orice vârstă. Dar, pentru boli care au un risc mai mic de complicații pe termen lung, cum ar fi defectul de sept interatrial, se poate aștepta o vârstă la care riscurile sunt foarte mici.

Există situații în care ni se forțează, oarecum, mâna să operăm niște copii care sunt foarte mici, care sunt, poate, sunt născuți la mai puțin de 38 de săptămâni, poate care au o stare clinică extrem de precară, dar care au nevoie de o intervenție rapidă. În orice caz, încercăm să-i stabilizăm, să corectăm diverse dezechilibre hemodinamice sau metabolice pe care le au înainte de a intra în sală cu ei. Asta ne permite să câștigăm o zi, două, trei și să-i reechilibrăm și să facem operația în cele mai bune condiții pentru ei”, a explicat medicul.

Evoluția postoperatorie depinde și de starea preoperatorie

Medicul mai spune că evoluția postoperatorie este influențată și de starea preoperatorie a pacientului. 

„Evoluția postoperatorie depinde foarte mult și de starea preoperatorie. Adică, dacă operăm un pacient care este echilibrat, care are o greutate bună, care are o stare nutrițională bună, deci care mănâncă bine și ia bine în greutate, ne așteptă să aibă și o evoluție postoperatorie previzibilă, ușoară. Dacă, în schimb,operăm un pacient care este instabil, care are nevoie de medicamente pentru a-i susține funcțiile vitale, dacă are nevoie de suport ventilator, atunci ne așteptăm ca și evoluția postoperatorie să fie mai lungă și să întâmpinăm unele dificultăți până îl readucem pe linia de plutire”, a mai arătat medicul.

Detalii pe acest subiect găsiți îm materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel