Când știi că e timpul să reduci consumul de alcool și care sunt pașii necesari. Conștientizarea riscurilor tulburărilor de consum de alcool

consumul de alcool Foto: Freepik @freepic.diller
Reducerea consumului de alcool nu doar îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, ci poate preveni riscuri semnificative pe termen lung.

Vezi și: Limfomul Hodgkin: o boală rară cu șanse mari de vindecare. Cauze, simptome și metode de tratament

Consumul de alcool face parte din viața socială a multor oameni, dar impactul său asupra sănătății poate trece adesea neobservat. De la riscuri pe termen lung, cum ar fi bolile cronice, până la efectele pe termen scurt asupra comportamentului și relațiilor, alcoolul are capacitatea de a influența semnificativ bunăstarea fizică și mentală. Înțelegerea limitelor și implementarea unor strategii eficiente pentru a reduce consumul poate aduce beneficii importante pentru sănătate și poate preveni complicații viitoare.

Experții medicali folosesc în prezent termenul „tulburare legată de consumul de alcool” în loc de „abuz de alcool” pentru a aborda problema consumului excesiv de alcool. Studiile arată că termenul „abuz”, care înseamnă literalmente „neglijare intenționată”, este inexact și perpetuează stigmatizarea și prejudecățile negative.

Pentru a determina dacă vă încadrați în spectrul tulburărilor de consum de alcool, răspundeți la următoarele întrebări:

- Ați avut momente în care ați ajuns să beți mai mult sau mai mult decât intenționați?

- Ați încercat să reduceți sau să vă opriți din băut, dar nu ați reușit?

- Ați petrecut mult timp bând sau fiind bolnav sau trecând peste efectele secundare?

- Vă doriți atât de mult o băutură încât nu v-ați putut gândi la nimic altceva?

- Ați constatat că băutura sau faptul de a fi afectat din cauza băuturii interferează adesea cu îngrijirea casei și a familiei sau cauzează probleme la locul de muncă?

- Ați continuat să beți chiar dacă acest lucru vă cauza probleme cu familia sau prietenii?

- A trebuit să beți mult mai mult decât o făceați odată pentru a obține efectul dorit?

- Ați constatat că, atunci când efectele alcoolului dispăreau, prezentați simptome de sevraj precum tulburări de somn, tremurături, iritabilitate, anxietate, depresie, neliniște, greață sau transpirație?

Dacă răspundeți „da” la două până la trei întrebări, simptomele dumneavoastră se aliniază cu tulburarea de consum de alcool ușoară, dacă răspundeți „da” la patru până la cinci întrebări, tulburare de consum de alcool moderată sau severă. 

Citește și: Durerea de cap: unul dintre primele semne ale deshidratării. Hidratarea corectă nu înseamnă doar apă

Foto: Freepik @stockeryphoto

Strategia care a avut mai mare impact

Un studiu din 2021 a arătat că evidențierea riscului crescut de cancer asociat consumului de alcool și asocierea acestuia cu numărarea fiecărei băuturi poate încuraja în mod eficient oamenii să își reducă consumul de alcool. Cercetarea, realizată prin intermediul a trei sondaje, a constatat că asocierea informațiilor despre alcool și cancer cu o acțiune practică de numărare a paharelor a determinat consumatorii să își reducă consumul de alcool.

Studiul a implicat 7 995 de participanți care au fost împărțiți în grupuri diferite și cărora li s-au arătat diferite reclame și mesaje despre consumul de alcool. O combinație care a ieșit în evidență a fost o reclamă TV care făcea legătura între băutură și cancer, împreună cu o sugestie de a ține socoteala băuturilor, care a fost una dintre cele mai eficiente pentru a-i determina pe oameni să încerce să reducă consumul de alcool.

Studiul a constatat, de asemenea, că alte abordări, cum ar fi încurajarea oamenilor să decidă asupra unui număr de băuturi și să se țină de acesta, au determinat unii voluntari să încerce să reducă consumul.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că consumul de alcool poate fi atribuit până la 7 % din decesele premature la nivel mondial, iar conștientizarea consumatorilor de alcool cu privire la riscurile pentru sănătate este o modalitate de a aborda această problemă.

În timp ce agențiile de sănătate au căutat modalități de a face băutura mai puțin disponibilă și mai scumpă, alegerile personale vor determina dacă comportamentul față de alcool se va schimba pe termen lung. În acest studiu, participanții au fost aleși pentru a fi „reprezentativi din punct de vedere demografic pentru populația australiană care consumă alcool”, deci nu este o abordare care va funcționa neapărat și în alte părți.

Alte metode dovedite pentru a limita consumul de alcool

Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) recomandă mai mulți pași pentru a ajuta persoanele să își reducă obiceiurile de consum de alcool. Printre acestea se numără scrierea unei liste de motive pentru a reduce consumul, stabilirea unui obiectiv privind consumul de alcool, ținerea unui jurnal al consumului de alcool, nepăstrarea alcoolului acasă, consumul lent de alcool, alegerea unor zile fără alcool, observarea presiunii colegilor, menținerea ocupată, solicitarea de sprijin, protejarea împotriva tentației și perseverența.

1. Scrieți motivele pentru care doriți să reduceți consumul de alcool, cum ar fi să vă simțiți mai sănătos, să dormiți mai bine sau să vă îmbunătățiți relațiile.

2. Stabiliți-vă un obiectiv privind consumul de alcool, menținându-vă consumul sub liniile directoare recomandate: nu mai mult de un pahar standard pe zi pentru femeile și bărbații cu vârsta de 65 de ani și peste, și nu mai mult de două pahare standard pe zi pentru bărbații sub 65 de ani.

3. Țineți un jurnal al consumului dumneavoastră de alcool, urmărind fiecare dată când beți și discutând cu medicul dumneavoastră sau cu un alt doctor psiholog dacă vă străduiți să vă atingeți obiectivul.

4. Evitați să păstrați alcool în casă, beți încet și alegeți zile fără alcool pentru a vedea cum vă simțiți fizic și emoțional fără alcool în viața dumneavoastră.

5. Exersați modalități de a spune nu politicos și stați departe de persoanele care vă încurajează să beți.

6. Meține-te ocupat prin implicarea în activități precum mersul pe jos, practicarea unui sport, ieșirea în oraș pentru a mânca sau vizionarea de filme.

7. Cereți sprijin de la prieteni, familie, medici, consilieri sau terapeuți și protejați-vă de tentație evitând persoanele și locurile care vă fac să doriți să beți.

8. Monitorizați-vă sentimentele, deoarece acestea pot fi tentate să ajungă la o băutură în timpul momentelor de îngrijorare, singurătate sau furie.

9. Fiți persistent, deoarece majoritatea persoanelor de succes reduc sau se opresc din băutură după mai multe încercări. Nu există un punct final, deoarece procesul necesită de obicei un efort continuu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel