Când se face primul consult stomatologic la copii. Gabor, adevărul despre dinții de lapte: De la poziții vicioase la aparat ortodontic

cand se face primul consult stomatologic. FOTO: Freepik
EXCLUSIV
De sănătatea orală a copiilor este nevoie ca părinții să se îngrijească încă din primele luni de viață. Cum pot scăpa copilul de teama de stomatolog.

Sănătatea orală este importantă încă din primele luni de viață, chiar dacă încă nu au apărut dinții. Ignorarea acestui aspect sau poate necunoașterea ori nepriceperea pot duce la o dantură cu probleme, atât în privința dinților de lapte, cât și în cea a dinților definitivi.

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog, a atras atenția în acest sens și a făcut câteva precizări foarte importante de care trebuie să țină cont atât părinții, cât și viitorii părinți. De altfel, medicul afirmă că vizitele timpurii la cabinetul stomatologic alungă din frica pe care cei mici o pot dezvolta în privința relației cu dentistul.

”Cea mai mare greșeală pe care putem să o facem este să nu curățăm gura bebelușului, inclusiv de când îi dăm lăpticul, de la bun început, pentru că laptele acela poate fermenta, iar acizii din fermentație pot provoca răni  la nivelul gingiei, iar bebelușul uneori este opărit  în gură și trebuie să îl ajutăm.

Este simplu, badijonăm un deget cu un pansament steril, putem pune glicerină boraxată, pentru că îi place bebelușului dulce, dar nu foarte multă, dar cât să accepte să îi curățăm puțin gura.

Iar la 6 luni, acum erupția dinților este foarte variabilă, după ce apare primul dinte, luați o periuță de dinți, de tip degetar, sau putem lua degetarul de la început, căci are o parte cu care putem masa gingiile bebelușului, iar cu cealaltă parte sunt perișori mici, suficient cât să periem dințișorul. Cum apar, fiecare dinte în parte, trebuie să îi periem.

Din păcate, cariile la bebeluși sunt foarte agresive, în sensul că la dinții de lapte smalțul nu este atât de puternic, comparativ cu dinții permanenți și atacă mult mai repede.

E păcat, consecințele sunt foarte mari și dacă avem grijă de bebeluș, de la bun început, pe parte de dinți, îl scăpăm de foarte multe probleme: de la dureri, de la infecții, de la probleme cu dinții permanenți.

Noi avem impresia că pierdem dinții de lapte și totul este bine că mai apare o pereche. Dar nu este chiar așa, pentru că infecția, de exemplu, dacă ți se infectează nervul, poate fi transmisă și la dintele de dedesubt, odată, și dacă pierdem pierdem prematur dinții de lapte, nu mai ies corect cei permanenți, ci ies în niște poziții vicioase și automat îl trecem pe bebeluș de la un simplu periaj poate la un aparat ortodontic, poate la niște implanturi dacă pierde prea mulți dinți.

Deci să nu ne bazăm doar pe treaba asta că pierde dinții de lapte și apar alții noi.

Din contra, trebuie să periem dinții și cu cât îl preluăm mai de la început pe bebeluș și îl ajutăm cu periajul, iar când ne periem noi să fie și el în prezența noastră, e fascinat. Este foarte important să se obișnuiască cu o rutină de spălat pe dinți.

Există paste speciale pentru copii, cu diferite gusturi, fără fluor, obligatoriu fără fluor pentru că ei nu au capacitatea de a scuipa și înghit pasta de dinți cu tot cu fluor și nu este bine pentru organismul nostru”, a declarat dr. Alin Gabor, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Primul control stomatologic al copiilor

În ceea ce privește prima vizită la stomatolog, medicul precizează că acest moment trebuie să fie cât mai devreme, 

”Dacă mama are o programate la o igienizare să îl ia cu ea, ca să se obișnuiască cu mediul.

Este psihologic totul. Observ la Zian (n.r. fiul medicului) cum se obișnuiește zilnic cu absolut orice și asimilează orice informație.

La fel se întâmplă și pe partea aceasta, dacă îl aduce să se obișnuiască, să râdem cu bebelușul, să îi dăm un balon, automat va veni mult mai relaxat pe viitor. Și nu va cunoaște frica aia, pe care cel puțin generația mea a cunoscut-o, despre stomatologie unde s-a perpetuat ideea că la medic trebuie să te doară.

Nu-i adevărat, nu trebuie să te mai doară nimic. Există anestezii, nu ar trebui să mai doară, iar dacă doare, ar trebui să îți pui un semn de întrebare, cu referire la tratamentul respectiv”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește tratamentul dinților de lapte, medicul susține că acesta trebuie făcut de către pedodont, medicul specializat în stomatologia copiilor, dar că primul consult și îndrumatea către pedodont se pot face chiar de către medicul curant al părinților.

Vezi și: Presopunctura, beneficii pentru sănătate. Ajută în gestionarea stresului și îmbunătățește calitatea somnului

Mituri și adevăruri despre dinți

Totodată, medicul a demontat câteva dintre miturile care se rostogolesc, atât în mediul online, cât și în viața reală, cu privire la sănătatea și îngrijirea dinților.

Periatul mai dur, curățare în profunzime. Această afirmație este un mit, susține medicul, iar explicația este una simplă. ”Nu trebuie periat foarte tare, de aceea eu recomand mai mult periuța electrică pentru că noi, în firea umană, suntem mai  neglijenți și atunci prefer periuța electrică.

Dacă efectuez cu periuța normală un periaj corect, este foarte bine. Majoritatea apasă foarte tare, în schimb periuța electrică are un senzor de presiune, și ori vibrează, ori se înroșește, ori se oprește, și știi că nu trebuie să apeși mai tare.

Și periajul acela agresiv pe dinți și în special pacienții care fac mișcarea pe orizontală provoacă urme de uzură și strică dinții. Îndepărtează petele, dar și dintele”, a explicat dr. Alin Gabor.

Doar zahărul duce la apariția cariilor. Potrivit medicului, ”poți să mănânci cât zahăr vrei, dacă speli dinții ulterior”, mai mult, spune acesta ”zahărul este materia primă a bacteriilor din gura noastră, carbohidrații, glucidele în general, stagnează și se lipesc mult mai tare pe dinții, automat bacteriile mănâncă acest zahăr și secretă acizii care produc caria și se ajunge într-un cerc vicios. Unde se produce gaura mai vin niște bacterii și crește numărul lor exponențial și așa apare caria. Da, zahărul poate produce, dar tot consider că dacă ai un periaj corect”, a mai spus stomatologul.

Dacă nu ne doare, nu mergem la medic. O afirmație foarte valabilă în toate domeniile medicale și care cu greu pare să fie ”dezlipită” de pe modul în care românii privesc sănătatea.

”Este un motto pentru noi, este păcat și tristă ideea aceasta. Ar trebui să mergem mai des, să facem un consult și o igienizare, pentru că foarte multe probleme le putem prelua din timp, cu niște costuri minime. 

Dacă vă gândiți că dați 200-400 de lei pe o igienizare și un consult de rutină, gândiți-vă că se poate ajunge la sume de ordinul miilor de euro (n.r. cât poate ajunge un tratament de fațetare sau de implant).

De aceea îndrumăm pacienții să vină din timp. Plus, problemele astea, dacă sunt preluate din timp, nu dor. Nu dor pentru că am intervenit eu, ci pentru că nu ai venit la timp și te-ai infectat acolo. Infecția aceea doare”, a precizat medicul.

Ața dentară, folosită prea târziu. În ceea ce privește utilizarea aței dentare, doar când se simte ceva între dinți, medicul afirmă că acel moment este unul întârziat.

”Constant, când mâncăm și mestecăm, intră mâncarea între dinți. Nu intră ca și bucățelele de carne pe care le simțim, dar acumulându-se strat cu start în zona respectivă se adună într-o zonă pe care nu putem să o igienizăm corect dacă nu folosim ața dentară. Periuța nu intră, apa de gură trece peste, dușul bucal are și el o presiune, dar  ața dentară este sfântă. Și da, ar trebui să o folosim zilnic, seara.

De ce recomand seara? Pentru că pe parcursul zilei mâncăm, dimineața oricum gura este practic curată că nu am mâncat nimic, spălăm dinții, dăm cu apă de gură, dar seara, după ce am mâncat pe parcursul zilei folosim și ața dentară pentru că noaptea secreția de salivă scade, iar saliva este un agent care apără dinții de acești factori cariogeni și automat mult mai ușor se fac cariile”, a mai spus medicul.

Vezi și: Curățarea dinților cu remedii naturiste, un pericol pe termen lung. Care sunt alimentele care pătează cel mai tare și cum putem preveni acest lucru. Gabor: Ar trebui folosit maximum de două ori pe an

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel