Cancerul rectal, tratament prin chirugie robotică. Buliga: Trebuie să ajung în orașul vecin. Am două posibilități: să merg cu căruța sau cu mașina ultramodernă

cancerul rectal - FOTO: Freepik@nadezdagorosko
Cancerul rectal este un cancer care începe în rect. Rectul este ultimul centimetru al intestinului gros. Acesta începe la capătul segmentului final al colonului și se termină atunci când ajunge la pasajul scurt și îngust care duce la anus.

Cancerul rectal este cauzat din cauza unor erori sau mutații în ADN-ul celulelor rectale. Mutațiile ADN fac ca celulele să crească rapid și să provoace tumori. Anumite mutații moștenite cresc riscul de cancer rectal.

Cancerul din interiorul rectului (cancer rectal) și cancerul din interiorul colonului (cancer de colon) sunt adesea denumite împreună "cancer colorectal".

În timp ce cancerele de rect și de colon sunt similare în multe privințe, tratamentele lor sunt destul de diferite. Acest lucru este din cauza faptului că rectul se află într-un spațiu îngust, abia separat de alte organe și structuri. Spațiul strâmt poate face ca intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului rectal să fie complexă.

În trecut, supraviețuirea pe termen lung era neobișnuită pentru persoanele cu cancer rectal, chiar și după un tratament extins. Datorită progreselor în materie de tratament din ultimele decenii, ratele de supraviețuire a cancerului rectal s-au îmbunătățit considerabil.

Vezi și: Sucul care întărește sistemul imunitar. Are și efect detoxifiant. Ce condiment îi activează capacitatea antioxidantă

Cancerul rectal, simptome

Semnele și simptomele cancerului rectal includ:

- O schimbare a obiceiurilor intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau scaune mai frecvente.

- Sânge maro închis sau roșu aprins în scaun

- Scaun îngust

- O senzație că intestinul nu se golește complet

- Durere abdominală

- Pierdere inexplicabilă în greutate

- Slăbiciune sau oboseală, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Cât timp se lasă ceaiul la infuzat. Marea greșeală pe care o facem cu toții. Care este cantitatea ideală de apă

Cancerul rectal, cauze

Cancerul rectal debutează atunci când celulele sănătoase din rect suferă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun celulei ce să facă.

Modificările le spun celulelor să crească necontrolat și să continue să trăiască după ce celulele sănătoase ar muri. Celulele care se acumulează pot forma o tumoare. Cu timpul, celulele canceroase pot crește până la a invada și distruge țesuturile sănătoase din apropiere. Iar celulele canceroase se pot desprinde și se pot deplasa (metastaza) în alte părți ale corpului.

În cazul majorității cancerelor rectale, nu este clar care sunt cauzele mutațiilor care determină formarea cancerului.

Mutații genetice moștenite care cresc riscul de cancer de colon și rectal. În unele familii, mutațiile genetice transmise de la părinți la copii cresc riscul de cancer colorectal. Aceste mutații sunt implicate doar într-un procent mic de cancere rectale. Unele gene legate de cancerul colorectal cresc riscul de a dezvolta boala, dar nu o fac inevitabilă.

Vezi și: Statul pe toaletă, riscuri. Cât timp este indicat să petreci la baie și ce se poate întâmpla dacă stai prea mult

Două sindroame genetice bine definite ale cancerului colorectal sunt:

Sindromul Lynch. Sindromul Lynch, cunoscut și sub numele de cancer colorectal ereditar nepolipozant (HNPCC), crește riscul de cancer de colon și de alte tipuri de cancer. Persoanele cu sindrom Lynch tind să dezvolte cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani.

Polipoză adenomatoasă familială. Aceasta este o afecțiune rară care provoacă mii de polipi în mucoasa colonului și a rectului. Persoanele cu polipoză adenomatoasă familială netratată au un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer de colon sau rectal înainte de 40 de ani.

Testele genetice pot detecta aceste sindroame și alte sindroame moștenite mai rare de cancer colorectal. Dacă vă îngrijorează istoricul familial de cancer de colon, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă istoricul familial sugerează că aveți un risc de apariție a acestor afecțiuni.

Cancerul rectal, tratament

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală a explicat în ce constă tratamentul pentru cancerul rectal.

”Dacă pacientul are un diagnostic de cancer rectal, asta înseamnă că a făcut sub o formă sau alta o biopsie. El trebuie să se prezinte cât mai repede la un medic specialist, fie internist, gastroenterolog, chirurg sau oncolog, nu neaparat pentru a iniția imediat tratamentul, ci pentru a face câteva investigații suplimentare.

Acestea vor arăta două lucruri: 

- cât de extins este cancerul local, cât de mult a afectat din lungimea rectului, raportat la orificiul anal, cât de mult a afectat în profunzime grosimea peretelui 

- cât de mult s-a extins boala la alte organe, ganglioni, metastaze.

În funcție de stadializare se ia decizia terapeutică. Fără această stadializare nu putem trece la pasul următor. Pentru cancerul de rect există mai multe posibilități terapeutice:

- radioterapie

- chimioterapie 

- chirurgie

Vezi și: Sarea, condimentul care nu expiră niciodată, dar i se poate schimba calitatea. Cum să îți dai seama dacă este proaspătă și de ce are termen de valabilitate

Decizia se ia într-o comisie oncologică în care se dezbate cazul, se verifică stadializare și în funcție de aceasta se stabilește cea mai bună strategie terapeutică. 

Chirurgul trebuie să se asigure că evită, cât de mult, formarea complicațiilor, ocluzie sau sângerare în cazul cancerului de rect. În al doilea rând, atunci când trece la intervenția chirurgicală trebuie să scoată preferabil toată tumora, ganglionii la distanță și, dacă se poate, din metastazele deja formate. 

Cancerul de rect apare pe un organ care este situat în bazin, într-o zonă profundă înconjurată de elemente nobile, vase, nervi. Evident, că o chirurgie minim invazivă aduce maximul de beneficii. Trebuie să spunem că există o variantă ultramodernă, și anume chirurgia robotică. Asta permite chirurgului nu numai o perfectă vizualizare 3D, în profunzime, cât și o manipulare foarte bună beneficiind de un instrumentar special care poate să efectueze manevrele mai de finețe decât mâna chirurgului. 

Chirurgia robotică presupune în cazul cancerului de rect nu numai o recuperare post-operatorie foarte rapidă, dureri cât mai mici, revenirea în activitate cât mai rapidă, cât și scade riscul de producere a ceea ce, din păcate, pacienții se tem cel mai mult, și anume colostomie definitivă, adică anus contra naturii.

Este ca și cum ar trebui să mă duc în orașul vecin pe autostradă și am la dispoziție două posibilități: să mă duc cu căruța sau cu o mașină ultramodernă. Voi ajunge acolo cu ambele mijloace de transport, dar mașina ultramodernă, fără a-mi garanta că voi ajunge fără niciun incident, pe autostradă, îmi permite să ajung acolo confortabil și scade foarte mult riscurile. 

Exact asta face și chirurgia robotică pentru cancerul de rect”, a explicat dr. Teodor Buliga, la Digi 24.

Vezi și: COVID, risc pentru apariția demenței. Inflamațiile atacă celulele creierului și accelerează debutul bolii. Alte trei boli pot favoriza declanșarea prematură a Alzheimer

Cancerul rectal, factori de risc

Factorii care pot crește riscul de cancer rectal sunt aceiași cu cei care cresc riscul de cancer de colon. Factorii de risc pentru cancerul colorectal includ:

Vârsta înaintată. Cancerul colorectal poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar majoritatea persoanelor cu acest tip de cancer au peste 50 de ani. Ratele de cancer colorectal la persoanele mai tinere de 50 de ani au crescut, dar medicii nu sunt siguri de ce.

Un istoric personal de cancer colorectal sau polipi. Riscul de cancer colorectal este mai mare dacă ați avut deja cancer rectal, cancer de colon sau polipi adenomatoși.

Boală inflamatorie intestinală. Bolile inflamatorii cronice ale colonului și rectului, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, cresc riscul de cancer colorectal.

Sindroame ereditare care cresc riscul de cancer rectal. Sindroamele genetice transmise prin generațiile din familia dumneavoastră pot crește riscul de cancer de colon și rectal, inclusiv FAP și sindromul Lynch.

Antecedente familiale de cancer colorectal. Aveți mai multe șanse să dezvoltați cancer colorectal dacă aveți un părinte, un frate sau un copil cu cancer de colon sau rectal.

Consumul unei diete sărace în legume. Cancerul colorectal poate fi asociat cu o dietă săracă în legume și bogată în carne roșie, în special atunci când carnea este carbonizată sau bine făcută.

Prea puține exerciții fizice. Dacă sunteți inactiv, aveți mai multe șanse să dezvoltați cancer colorectal. Efectuarea unei activități fizice regulate poate reduce riscul de cancer.

Diabetul. Persoanele cu diabet de tip 2 slab controlat pot avea un risc crescut de cancer colorectal.

Obezitatea. Persoanele obeze au un risc crescut de cancer colorectal în comparație cu persoanele considerate cu o greutate sănătoasă.

Fumatul. Persoanele care fumează pot avea un risc crescut de cancer colorectal.

Consumul de alcool. Consumul regulat a mai mult de trei băuturi alcoolice pe săptămână poate crește riscul de cancer colorectal.

Radioterapie pentru un cancer anterior. Radioterapia îndreptată spre abdomen pentru tratarea unor cancere anterioare poate crește riscul de cancer colorectal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel