Cancerul rectal: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Romanescu: Reprezintă șansa cea mai bună de supraviețuire

cancerul rectal. FOTO: Freepik @ksandrphoto
Cancerul rectal este cauzat atât de factori genetici, cât și de stilul de viață. Ce metode de tratament există.

Cancerul colorectal reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a tubului digestiv reprezentată de colon și rect. Afecțiunea se poate dezvolta la nivelul colonului, cancerul de colon, sau a rectului, cancerul rectal.

Cancerul de rect, cauze și factori de risc

Deși cauzele cancerului de rect nu sunt cunoscute, există o serie de factori care pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni. Astfel, pe lângă factorii nemodificabili, precum: vârsta, sexul, etnia, istoricul familial sau dezvoltarea anumitor condiții medicale, se află și factorii de mediu, care țin de stilul de viață, adică fumatul, obezitatea și consumul de carne procesată.

”Există bine-înțeles factori genetici. Persoanele care au rude de gradul 1 cu astfel de cancere sunt mai predispuse de a face astfel de tipuri de cancere.

De asemenea, există factori de mediu, incriminate fiind fumatul sau diverse boli inflamatori colorectale, cum sunt rectocolita ulcero-hemoragică, boala Crohn”, a declarat dr. Dragoș Romanescu, medic specialist chirurgie generală, la Digi 24.

Cancerul de rect, simptome și diagnostic

În multe cazuri, cancerele rectale nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, unii oameni pot observa anumite semne de avertizare. Simptomele cancerului rectal pot include:

- sângerare rectală

- sânge în scaun

- diaree

- constipație

- o schimbare bruscă a obiceiurilor intestinale

- oboseală

- slăbiciune

- dureri abdominale

- pierdere inexplicabilă în greutate, arată Cleveland Clinic.

În ceea ce privește diagnosticarea cancerului de rect, de cele mai multe ori aceasta are loc în urma unor investigații de rutină. 

În cazul în care prezentați aceste simptome, medicul vă va recomanda efectuarea unor investigații care pot include: colonoscipia, biopsia, tomografia computerizată, RMN sau PET scan.

Vezi și: CNAS, decizie în premieră. Stimulent pentru pacienți și medici, de la 1 iulie. Petru Crăciun: E introdus pentru prima dată. Mă întreb unde eram dacă luam acest stimulent în urmă cu 10 ani

Cancerul de rect, tratament

Tratamentul cancerului de rect este unul multimodal, fiind implicați medici de pe mai multe specializări, care împreună, în funcție de stadiul bolii, dar și de statusul pacientului vor decide planul de tratament cel mai potrivit pacientului în cauză.

”Atunci când avem confirmat un cancer de rect, acest lucru făcându-se, de obicei, printr-un examen colonoscopic care vizualizează și permite biopsierea tumorii rectale, pacientul trebuie să ajungă la un oncolog sau la un chirurg oncologic, oricare dintre aceștia trebuie să finalizeze protocolul de investigații pentru că nu este suficient să avem un diagnostic de cancer, ne trebuie și o stadializare a bolii, în sensul în care trebuie văzut dacă există o invazia a țesuturilor adiacente rectului, cum ar fi vezica urinară, uterul, ureterele sau dacă există metastaze la distanță, cele mai frecvente fiind metastazele peritoneale, hepatice sau pulmonare.

O dată ce protocolul de investigații este finalizat, cazul trebuie discutat în board-ul oncologic din care fac parte oncologi, chirurgi, radioterapeuți și imagiști.

Aceștia vor stabili secvențele tratamentului multimodal, pentru că vorbim nu numai de tratament chirurgical, ci de un tratament complex din care fac parte radioterapia, chimioterapia și chirurgia.

Va fi astfel un tratament individualizat, în funcție de stadializarea bolii și de statusul chimico-biologic al pacientului astfel încât să ofere supraviețuirea cea mai bună”, a mai spus medicul.

Tipuri de intervenții chirurgicale în cancerul rectal

Potrivit specialistului, ”în cadrul tratamentului multimodal, chirurgia reprezintă șansa cea mai bună de supraviețuire a pacientului.

Există două tipuri mari de intervenții care se practică în cazul cancerului de rect. O categorie care înseamnă sfincter saving prin care sfincterul anal este conservat astfel încât pacientul va avea continență, va avea o defecație normală. Acest lucru se realizează în tumorile situate la peste 5 cm de orificiul anal, operația finalizându-se cu anastomoză colo-rectală sau colo-anală, manuală sau cu diverse device-uri, și uneori pacientul poate avea un anus contra naturii provizoriu, care se poate închide după minimum 2 luni de la operație, printr-o operație mai puțin dificilă.

A doua categorie de intervenții în tumorile situate foarte jos, sub 5 cm de orificiul anal, uneori chiar invadând sfincterul anal, acesta nu mai poate fi protejat, operația se numește amputație de rect, operație în care pacientul va rămâne definitiv cu anus contra naturii”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește modul de abordare al intervențiilor chirurgicale, medicul susține că acestea se pot realiza și minim invaziv. De altfel, a și exemplificat care dintre ele se pot face în acest mod.

”Intervențiile de rezecție rectală se realizează atât în manieră clasică, deschisă, mai ales pentru stadializările avansate de cancer de rect, dar mai nou, se preferă abordul minimal invaziv, laparoscopic, laparoscopic 3D și mai nou robotic. Acestea din urmă oferă o bună recuperare a pacientului și protejarea mai bună a unor nervi care se află în spatele rectului și care oferă o funcție erectilă bună, la bărbați, și o motilitate bună a vezicii urinare”, a mai spus chirurgul.

Vezi și: Jeleurile cu melatonină, pericol pentru copii. Duc la supradoză cu ”hormonul somnului”. Care este doza recomandată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel