Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
În contextul în care incidența cancerului este în creștere, prevenția devine o prioritate esențială pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea, dezbaterea dintre prevenție prin stil de viață sănătos și diagnosticul precoce prin screening-uri regulate continuă să fie un subiect complex și controversat.
Jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii interviurile DC MEDICAL și DC News a discutat cu dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, despre metodele de prevenție în cazul cancerului.
"Sunt tot felul de rețete, de sfaturi de viață sănătoasă. Lumea a început să fie atentă, ca mâncarea să nu aibă E-uri, să nu aibă conservanți, să nu existe surse de iradiere. Telefoanele mobile au fost bănuite într-o vreme.
Dau rezultate aceste precauții? Nu ar fi mai eficientă descoperirea într-un stadiu incipient, adică un control periodic, decât să trăiești cu frica. Nu mai bine se descoperă într-un stadiu tratabil, prin investigații de tip screening", a subliniat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii interviurile DC MEDICAL și DC News.
Descoperirea cancerului într-un stadiu incipient, prin controale periodice, este esențială. Screening-urile pot identifica cancerul în stadii tratabile, oferind șansa unui tratament mai eficient și, în multe cazuri, vindecarea completă. Totuși, implementarea screening-urilor la scară largă este o provocare majoră. Deși conceptul de screening pare simplu și ușor de acceptat, realitatea este diferită.
"E complicat. Aș vrea să trecem din sferei idealizării, în sfera practică. Oricât de bună este o metodă de diagnostic, dacă nu are acceptul populației, devine desuetă. De aceea, ideea unor investigații tot mai perfecționate, care nu de puține ori înseamnă că sunt și mai agresive, e greu acceptată de majoritatea populației.
Lucrurile sunt la mijloc și ce le desparte este esențial. Una e prevenția și alta e diagnosticul care presupune că s-a întâmplat ceva. Diagnosticul este în sfera medicală și impune o pregătire, o logistică. Impune foarte multe lucruri. Toată lumea consideră că dacă se cheamă screening e simplu și ușor. Nu e adevărat. E foarte greu și foarte costisitor.
Screeningul trebuie să fie procedură de politică sanitară la nivel guvernamental și care să fie considerat eficient trebuie să aibă un end-point, adică un final. Finalul pentru orice fel de cancer este scăderea mortalității prin acel tip de cancer.
În măsura în care nu se realizează acel end-point, metoda este non-cost efficient și nu este împărtășită ca valoare medicală", a explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.
Fiecare dintre noi trebuie să își definească prioritățile în viață, să evalueze starea de sănătate și să ia măsurile necesare pentru a preveni bolile.
"Partea de prevenție în care intră ceea ce se cheamă stilul de viață este o chestiune pe care fiecare dintre noi, în fiecare zi o poate aplica. Poate face mult mai mult prin prevenție și implicarea personală, decât orice tehnică sofisticată care presupune ca el să facă colonoscopie din doi în doi ani. Fiecare e responsabil de propria sănătate.
Sănătatea fiecăruia e responsabilitatea lui. Nu este responsabilitatea doctorului, a societății sau a Guvernului. Dacă e interesat, poate trage la răspundere pe ceilalți. Mi se pare că, în primul rând, fiecare să își definească prioritățile în viață, să vadă cum stă cu sănătatea și dacă e pe primul loc, să pună în aplicare", a mai explicat dr. Mircea Dediu, șeful secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...