Anxietatea nu doar că îți afectează...
Cancerul pe care îl poți face din cauza hainelor. Schimbările de pe suprafața pielii sau a organelor pot reprezenta un semnal major de alarmă. Meralgia parestezică apare atunci când nervul cutanat femural lateral - care furnizează senzație la suprafața coapsei exterioare - este prins (comprimat). Nervul cutanat femural lateral afectează doar senzaţia şi nu îţi afectează capacitatea de a-ţi folosi muşchii picioarelor. La majoritatea oamenilor, acest nerv trece prin zona inghinală la coapsă superioară fără probleme.
Dar în meralgia parestezică, nervul cutanat femural lateral este prins - de multe ori sub ligamentul inghinal, care rulează de-a lungul vintrei de la abdomen la coapsă superioară.
Pantalonii prea strâmți pot duce la cancer în cazul bărbaților. Un antrenor personal a fost diagnosticat cu cancer de penis după ce a confundat un nodul de pe penisul său cu un semn de iritație.
Joe Merrall, în vârstă de 39 de ani, din Auckland, Noua Zeelandă, a observat umflătura de mărimea unui bob de mazăre vara trecută, pe care a pus-o pe seama iritației pielii cauzate de frecarea organelor genitale de pantaloni.
El a fost diagnosticat cu cancer de penis, iar medicii au fost nevoiți să-i taie întregul cap al penisului. Inițial, medicii au crezut că ar putea fi vorba de o infecție cu transmitere sexuală (ITS) și i-au prescris creme specifice. Dar, după ce nodul a crescut până la a cuprinde întregul cap al penisului și s-a răspândit în josul penisului, analizele au arătat că era vorba de cancer, notează Daily Mail.
Cancerul de penis este rar în America de Nord și în Europa, mai puțin de unul din 100.000 de bărbați fiind diagnosticat anual cu această boală. În SUA, aproximativ 2.000 de cazuri sunt depistate în fiecare an, în timp ce în Marea Britanie sunt depistate anual aproape 700 de cazuri.
Dar acest lucru înseamnă că semnele de avertizare - inclusiv umflături mici, cu cruste și o secreție urât mirositoare - pot fi ratate de medici. În cazul în care cancerul este depistat la timp și se află doar pe prepuț, acesta poate fi tratat prin circumcizie.
Dar în cazurile în care s-a răspândit sub pielea penisului, medicii vor trebui să îl îndepărteze prin penectomie - un termen medical pentru îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregului penis.
Vorbind despre momentul în care a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer de penis, el a spus: "am trăit toate emoțiile cunoscute de om când am primit diagnosticul. Am aflat prima dată cu două zile înainte de Crăciun, a fost cea mai proastă sincronizare și m-a trimis într-o spirală. Am înăbușit totul, nici măcar nu am vrut să merg la sală, mă gândeam "ce rost are?”.
Îngrijorările au început în august, când acesta a observat o umflătură de mărimea unui boboc de mazăre în vârful penisului. El a pus acest lucru pe seama iritației cauzate de frecarea penisului cu pantalonii, dar s-a programat să fie verificat de un medic în luna următoare.
Medicii au prelevat un tampon și i-au administrat o cremă antifungică, îndemnându-l să se programeze la o nouă consultație dacă crema nu rezolvă ceea ce se bănuia a fi aftă sau o boală cu transmitere sexuală.
În săptămânile următoare, nodul a ”înghițit” capul penisului, acoperind uretra și răspândindu-se. Astfel, Merrall s-a confruntat cu dureri atroce și a început să aibă probleme la urinare.
În octombrie, a fost transferat la un specialist care, după ce a efectuat teste suplimentare, l-a diagnosticat cu cancer de penis. Înainte de a fi diagnosticat cu cancer de penis, Merrall a avut o fimoză. Studii anterioare au sugerat că acest lucru crește riscul de a suferi de cancer de penis.
Cancerul de penis este rar și reprezintă mai puțin de un procent din toate cazurile de cancer, atât în Marea Britanie, cât și în SUA. Acest tip de cancer este cauzat atunci când celulele din penis se divid și cresc necontrolat și cel mai adesea debutează sub preputul bărbaților necircumciși sau pe capul sau vârful penisului.
Este cel mai frecvent la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, iar cauza exactă nu este cunoscută, dar se crede că virusul papiloma uman (HPV) și fumatul sunt factori de risc.
Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră de familie dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:
- O excrescență sau o rană pe penis
- O scurgere urât mirositoare
- Sângerare din penis
- O schimbare a culorii penisului sau a prepuțului dvs.
- Dificultăți în retragerea prepuțului (fimoză)
- O erupție cutanată pe penis
Alte simptome mai rare ale cancerului de penis pot include oboseală, un nodul în zona inghinală, dureri de burtă, dureri osoase și pierdere în greutate.
Este posibil ca aceste simptome să nu însemne că aveți cancer de penis, dar este important să vă consultați medicul, deoarece acestea ar putea fi rezultatul mai multor afecțiuni medicale.
Dacă medicul dumneavoastră de familie suspectează cancerul de penis, veți fi trimis pentru o biopsie, deoarece aceasta este principala modalitate de diagnosticare a bolii.
O biopsie constă în prelevarea de către un specialist a unei mostre de țesut pentru a fi testată. Aceasta se face sub anestezie generală și este adesea un tratament de o zi.
Cancerul de penis este cel mai ușor de tratat atunci când este depistat la timp. Modul în care este tratat cancerul depinde de mărimea și tipul de cancer, de locul în care se află, dacă s-a răspândit, precum și de vârsta și starea dumneavoastră de sănătate generală.
Dacă este descoperit la timp, cancerul de penis este adesea tratat cu cremă de chimioterapie și terapie cu laser. Tratamentul cancerului de penis în stadii mai avansate va implica adesea intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...