Cancerul la sân: cum este redus riscul cu peste jumătate la persoane aflate la risc

Cancer de sân   FOTO: pexels.com
Femeile care au supraviețuit cancerului în copilărie sunt mai predispuse să facă cancer la sân din cauza radiațiilor la care au fost expuse. Există o modalitate prin care acest risc este scăzut cu peste 50%.

Femeile supraviețuitoare ale cancerului din copilărie care au fost expuse radiațiilor toracice au un risc semnificativ crescut pentru cancerul de sân. Supravegherea cu mamografie anuală și RMN este recomandată pentru această populație, însă beneficiile, prejudiciile și costurile sunt incerte. Acesta este rezultatul unui studiu ce a fost publicat recent în Annals of Internal Medicine.
Potrivit datelor din studiu, inițierea cât mai timpurie (între 25-30 de ani) a screeningului pentru cancerul de sân la această categorie de persoane poate reduce riscul de deces prin cancer de sân cu peste 50%.

Cercetătorii de la Spitalul de Copii din Boston au utilizat date din mai multe studii ce privesc copiii cu cancer, pentru a estima beneficiile, daunele și eficiența costurilor strategiilor de screening de cancer la sân la supraviețuitorii cancerului din copilărie. Ei au descoperit că, în comparație cu persoanele care nu au făcut niciun screening, începerea screeningului la 25 de ani, cu mamografie anuală cu RMN, a evitat cele mai multe decese (56, până la 71%) și RMN-ul anual (fără mamografie) a evitat 56% până la 62% din decese. 
Potrivit cercetătorilor, aceste constatări subliniază importanța RMN în screening și sugerează identificarea unor politici și intervenții eficiente pentru reducerea barierelor de depistare ar trebui să fie priorități pentru a asigura o îngrijire completă și coordonată pentru acești supraviețuitori cu risc ridicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel