Acest lucru simplu ar putea preveni...
Cancerul hepatic care se răspândește în ficat este mai frecvent decât cel care începe în celulele hepatice. Cancerul care începe într-o altă zonă a corpului - cum ar fi colonul, plămânul sau sânul - și apoi se răspândește în ficat se numește cancer metastatic și nu cancer hepatic. Acest tip de cancer este denumit după organul în care a început - cum ar fi cancerul de colon metastatic pentru a descrie cancerul care începe în colon și se răspândește în ficat.
Ficatul este un organ de mărimea unei mingi de fotbal care se află în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului.
În ficat se pot forma mai multe tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular, care începe în principalul tip de celulă hepatică (hepatocit). Alte tipuri de cancer hepatic, cum ar fi colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, sunt mult mai puțin frecvente.
Vezi și: Ce fel de apă trebuie să bei. Cum să o alegi. De ce contează pH-ul și cum te poate afecta
”Ar fi un tratament curativ pentru un cancer hepatic dacă putem înlocui întreg organul. Care sunt noutățile, ținând cont de faptul că numărul de organe disponibile nu este atât de mare pe cât sunt necesitățile și ținând cont de așteptările pe care le avem atunci când facem această operație la un bolnav cu cancer”, a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
”În general, am abordat anul acesta două patologii specifice: hepatocarcinomul și colangiocarcinomul, ca patologia oncologică de transplant. S-a vorbit chiar și despre a transplanta pacienții cu metastaze hepatice de la cancerul de colon și fără alt tip de boală extrahepatică legată de această patologie.
Frecvența cu care am început să includem pacienți cu hepatocarcinom grefat pe ciroză pe listele de așteptare este mult mai mare. Datorită faptul că diagnosticăm mult mai bine hepatocarcinomul.
Noutățile vin din încercarea de a împinge limitele, de a împinge limitele pentru hepatocarcinom dincolo de aceste criterii. Există niște scoruri care au fost dovedite a se asocia cu o rată de supraviețuire nu semnificativ diferită celei pe care o au pacienții intra MILAN.
Foarte multe scoruri asociază numărul și dimensiunile tumorii, caracteristicile tumorilor hepatice cu ceea ce înseamnă biologia tumorală. În criteriile Toronto apare biopsia hepatică care include toți pacienții cu un grading sub G3 și exclude pe cei cu comportament tumoral agresiv, pe cei cu risc de invaliditate și de recidivă.
Toate lucrurile acestea sunt puse la un loc și noutatea majoră vine din BCLC 2022, acel Barcelona Clinic Liver Cancer, care în anul 2022 a făcut un update și acest update vorbește foarte mult despre terapia personalizată, pornind de la faptul că includem pe listele de transplant pacienți cu indicații de hepatocarcinom extinse, că avem acum radio și chemoembolizare, pornind de la faptul că panoplia de intervenții terapeutice, dar și terapia imunomodulatoare pentru cancer a adus în prim plan multiple alte molecule.
Există o migrare a stadiilor terapeutice și boardul BCLC 2021, echipa multidisciplinară formată din gastroenterolog, oncolog, chirurg, terapeut intensiv, pe baza acestei posibilități de a migra terapeutic între stadii, stabilește ce posibilități terapeutice sunt cele mai potrivite pentru bolnavul particular discutat în ședința multidisciplinară. Mi se pare un concept extrem de important”, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie, la Academia de Sănătate.
Radioembolizarea este o procedură minim invazivă care combină embolizarea și radioterapia pentru a trata cancerul hepatic. Mici bile de sticlă sau de rășină umplute cu izotopul radioactiv ytriu Y-90 sunt plasate în interiorul vaselor de sânge care alimentează o tumoare. Astfel, se blochează alimentarea cu sânge a celulelor canceroase și se administrează o doză mare de radiații la nivelul tumorii, protejând în același timp țesutul normal. Aceasta poate contribui la prelungirea vieții pacienților cu tumori inoperabile și la îmbunătățirea calității vieții acestora, notează Radiologyinfo.org
”În momentul de față pot fi trimiși în Italia sau în Austria, în diferite clinici, dar indicațiile radioembolizării sunt destul de limitate și pot fi substituite cu altceva. Chemoembolizarea se poate face la noi. Au fost încercări. Avem un interes special al companiei de a aduce radioembolizarea în România, dar costurile sunt destul de mari și ar trebui făcute niște demersuri ca CNAS să le ramburseze. Este una din problemele financiare.
Și cu chemoembolizarea suntem în impas. Avem un număr limitat de truse pentru această procedură și un număr mare de pacienți care formează o listă de așteptare la CNAS. Într-o boală în care nu poți să aștepți”, a mai spus prof. dr. Liana Gheorghe.
Vezi și: Nevralgia intercostală, afecțiunea care poate duce la complicații majore. Cum se poate trata
Cancerul hepatic apare atunci când celulele hepatice suferă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule este materialul care oferă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din organism. Mutațiile ADN-ului provoacă modificări ale acestor instrucțiuni. Unul dintre rezultate este că celulele pot începe să crească necontrolat și, în cele din urmă, să formeze o tumoare - o masă de celule canceroase.
Uneori, cauza cancerului hepatic este cunoscută, cum ar fi în cazul infecțiilor cu hepatită cronică. Dar, uneori, cancerul de ficat apare la persoane fără boli de bază și nu este clar ce îl provoacă.
Factorii care cresc riscul de cancer hepatic primar includ:
- Infecția cronică cu VHB sau VHC. Infecția cronică cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC) crește riscul de cancer hepatic.
- Ciroza. Această afecțiune progresivă și ireversibilă determină formarea de țesut cicatricial în ficat și vă crește șansele de a dezvolta cancer hepatic.
- Anumite boli hepatice moștenite. Bolile hepatice care pot crește riscul de cancer hepatic includ hemocromatoza și boala Wilson.
- Diabetul. Persoanele cu această tulburare a glicemiei au un risc mai mare de cancer la ficat decât cele care nu au diabet.
- Boala ficatului gras non-alcoolic. O acumulare de grăsime în ficat crește riscul de cancer hepatic.
- Expunerea la aflatoxine. Aflatoxinele sunt otrăvuri produse de mucegaiurile care cresc pe culturile care sunt depozitate prost. Culturile, cum ar fi cerealele și nucile, pot fi contaminate cu aflatoxine, care pot ajunge în alimentele făcute din aceste produse.
- Consumul excesiv de alcool. Consumul zilnic de alcool mai mult decât o cantitate moderată de alcool, timp de mai mulți ani, poate duce la leziuni hepatice ireversibile și poate crește riscul de cancer la ficat, notează Mayo Clinic.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest lucru simplu ar putea preveni...
Pielea uscată, cunoscută și ca...
Primul semn al cancerului pulmonar....
Ce este remodelarea corporală și de...
Băutura preferată a românilor care...
Mulți oameni sunt atrași de ideea că...
"Nu munciți mai mult de 8 ore pe zi!...