Cancerul de sân, ucigașul tăcut. Medic: Am avut boala de două ori. Am avut de-a face cu moartea tot timpul. Credeam că sunt pregătită

cancerul de san - FOTO: Freepik@gelpi
Cancerul de sân poate fi un ucigaș tăcut. Un medic chirurg care operează zilnic astfel de cazuri și a trecut de două ori prin boală, face mărturisiri cutremurătoare.

Cancerul la sân, denumit și cancer mamar, este cel mai frecvent dintre cancerele femeii, în România ocupând primul loc ca boală și cauză de mortalitate dintre toate afecțiunile oncologice. 

Dr. Liz O'Riordan, medic chirurg, a făcut mărturisiri cutremurătoare despre impactul pe care l-a avut cancerul de sân asupra familiei ei.

”În calitate de chirurg pentru cancer de sân, care a avut boala de două ori, am avut de-a face cu moartea tot timpul... dar nimic nu m-a pregătit pentru pierderea mamei.

Credeam că sunt pregătită pentru moarte. Ca medic, am văzut oameni murind pe secții. Credeam că știu cum este. Am avut cancer la sân de două ori și m-am gândit la propria mea moarte, oricât de mult m-ar speria.

Am scris în aceste pagini, de mai multe ori, despre importanța planificării unei morți ”bune”. Dar când este vorba de cineva apropiat și ești acolo, la căpătâiul patului, privindu-l cum trece prin asta... nu a fost deloc așa cum mi-am imaginat.

Pe 4 decembrie anul trecut, am fost alături de minunata mea mamă, Isobel Ball, când a murit în spital. Era la doar șase luni după ce fusese diagnosticată cu osteosarcom, un cancer al oaselor. Avea 74 de ani.

Boala a făcut ca mama să suporte amputarea brațului drept”, a spus dr. Liz O'Riordan, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Care este pulsul normal. Ce se întâmplă dacă ai peste această cifră. Craiu: Este o mare urgență!

Ce se întâmplă când corpul este măcinat de mai multe cancere

”Mama se afla la jumătatea a șase runde de chimioterapie când a contractat o pneumonie fungică rară și a fost internată de urgență în spital în noiembrie. Tomografiile au arătat că chimioterapia nu reușise să țină în frâu boala. Avea deja tumori și cheaguri în plămâni atunci când a contractat pneumonia. Spuneți-i instinct, dar cred că am știut că nu se va mai întoarce niciodată acasă.

Și-a dat ultima suflare în timp ce eu stăteam lângă ea în secția de oncologie a Spitalului West Suffolk, alături de tatăl meu, care fusese căsătorit cu ea timp de aproape 50 de ani. A fost liniște, amândoi ținând singura mână pe care o mai avea. Ne-am spus noapte bună, mai degrabă decât la revedere.

Este greu să pierzi pe cineva pe care îl iubești. Să-ți pierzi mama din cauza cancerului, atunci când tu însuți ai supraviețuit bolii, este un tip de traumă deosebit de intensă. Nu eram pregătită pentru epuizarea durerii care a urmat și pentru cât de goală mă va face să mă simt. Au fost zile în care nu puteam să ies din casă, să plimb câinele sau chiar să scriu un e-mail.

Mă gândeam că eu ar fi trebuit să fiu cea care murise, nu mama. De-a lungul propriului meu tratament împotriva cancerului, mi-am imaginat întotdeauna că eu voi muri prima și că nu va trebui să trec niciodată prin durerea pierderii părinților mei. Mă simțeam vinovată că mama era moartă și eu nu. Stăteam treaz noaptea, țipând în sinea mea, cu lacrimile curgându-mi pe față, gândindu-mă: ”Nu știu ce să fac cu asta”.

Durerea m-a înghițit. Mergând pe stradă, ceva îmi declanșa o amintire și mă loveam de un zid mental. Aș începe brusc să plâng într-un supermarket, hotărând ce pâine să cumpăr.

Viața merge mai departe, bineînțeles. Trebuia să mă ocup de Crăciun și să-l ajut pe tata - care nu trăise niciodată singur - să se descurce. Dar o parte din sufletul meu se simțea pur și simplu gol.

Ca fost chirurg pentru cancer de sân, sunt obișnuit să văd cadavre. Dar a fost diferit când m-am întors mai târziu să o văd pe mama”, a mai povestit medicul.

Vezi și: Apa minerală, 6 efecte adverse neașteptate. Balonarea și stricarea dinților, printre efecte

Cum să faci față durerii

”Pierderea mamei m-a făcut să realizez că, în cazul morții, nu poți controla prea multe lucruri. Când vine vorba de moartea mea, nu știu cum mă voi simți sau cum va fi. Știu că echipa de îngrijire paliativă care se va ocupa de mine va face tot posibilul pentru a mă împiedica să sufăr, dar restul nu va depinde de mine.

Există un fel de confort, într-un fel, în asta. Și ceea ce pot face este să mă asigur că familia mea știe ce vreau să se întâmple în timp ce mor și după ce voi muri.

Acum mă simt pregătită să vorbesc despre ceea ce am învățat despre cum să fac față morții și durerii. Nu lăsa să fie prea târziu să spui ce simți.

Asigurați-vă că le spuneți oamenilor cât de mult îi apreciați - înainte de a fi prea târziu. Mama nu voia să existe nici un fel de emoție și nici o emoție și ar fi dat-o la o parte. Nu dorea astfel de conversații pentru că era mereu atât de optimistă în legătură cu cancerul ei - nu credea că a venit vremea să moară.

Întotdeauna am crezut că vom avea mai mult timp pentru a spune lucrurile pe care trebuia să le spunem. Și totuși, nu am avut. Este unul dintre regretele mele. În momentul în care am avut acele conversații, când timpul se scurgea, mama nu mai avea energie și era prea fără suflare pentru a vorbi. Chiar și așa, am reușit să-i spun cât de mândru eram de ea și cât de mult o iubeam.

Dar nu așteptați până când cineva este prea bolnav pentru a-i spune ceea ce credeți cu adevărat. Începeți acum. Fă-o cât timp se simte suficient de bine pentru a o auzi și a răspunde. Când am intervievat-o pe mama pentru podcast, nu mi-am dat seama cât de puternică va fi experiența pentru mine. M-a ajutat foarte mult să mă întorc, să ascult și să îi aud vocea.

Voi avea întotdeauna asta. Era întotdeauna atât de pozitivă și veselă. Chiar și în cele mai întunecate zile ale ei, tot plănuiam tweet-uri și filmulețe din spital.

Ar putea fi util să vă înregistrați propriile conversații sau momente la care să vă puteți întoarce, atunci când pur și simplu doriți să le auziți din nou vocea.

La fel cum este posibil să găsești umor în cele mai dificile zile, poți găsi o modalitate de a merge mai departe”, a mai povestit medicul chirurg.

Vezi și: Copilul, afectat de ”războiul” părinților. Leca: Este un copil împărțit. Gândiți-vă bine înainte să divorțați

Puneți întrebări acum, cât încă mai puteți

”Sunt lucruri despre viața mamei pe care acum îmi dau seama că nu le știu - întrebări pe care nu i le-am pus niciodată sau la care am uitat răspunsurile.

Nu știu cine a fost primul ei iubit sau cum era când era mică. A fost obraznică?

Acum am pierdut această șansă pentru totdeauna. Sfatul meu: vorbiți cu părinții și bunicii voștri și puneți-le astfel de întrebări acum, cât încă mai puteți. Chiar mai bine, scrieți întrebările și răspunsurile. Eu vorbesc deja cu tata despre propria copilărie.

Este, de asemenea, o idee bună să îi sărbătoriți pe oameni înainte de a pleca. Cu câțiva ani în urmă, un prieten a organizat o petrecere înainte de înmormântare când era pe moarte din cauza unui sarcom. A fost o cameră plină de dragoste. Era încă relativ bine și toată lumea a venit să-i spună că îl iubește. A fost atât de special pentru el și pentru familia lui.

La înmormântarea mamei, oameni care nu o mai văzuseră de ani de zile au călătorit pentru a fi acolo. La o înmormântare, speri, bineînțeles, că persoana care a murit este cumva cu toată lumea și poate vedea și aprecia tot acest efort. Dar cine știe dacă este adevărat?

Deci, de ce să așteptați până când cineva a murit pentru a sărbători pe cineva și relația voastră? O petrecere înainte de moarte este puțin ciudată, desigur. Se poate simți inconfortabil și nu toată lumea va agrea ideea.

Dar mi-aș fi dorit să fi avut una pentru mama. Amintirile pe care le prețuiesc de la cea pe care a organizat-o prietenul meu sunt prețioase și mă ajută să mi-l amintesc așa cum a fost”, a mai povestit Liz O'Riordan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel