Cancerul de sân inflamator, una din cele mai agresive boli. Cum să-l descoperi devreme

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân inflamator este una din cele mai agresive fome ale acestei boli. Adesea, la apariția simptomelor, boala este deja foarte avansată.

Cancerul de sân inflamator este o formă rară și agresivă a acestei afecțiuni.  Se numește "inflamator", deoarece celulele canceroase blochează vasele limfatice, ducând la modificări ale sânului (umflături și roșeață) care fac ca sânul să pară inflamat, asemănându-se cu o infecție la nivelul sânului (mastită ).

Peste 250.000 de femei din Statele Unite sunt diagnosticate anual cu cancer de sân; cancerul inflamator constituie doar 1% -5% din cancerele de sân, potrivit medicinenet.com.

Cauzele și factorii de risc pentru cancerul mamar inflamator

Cauzele și factorii de risc pentru cancerul mamar inflamator sunt aceiași ca și cei pentru cancerul de sân, în general. Anumite mutații genetice și istoricul familial al cancerului de sân sunt doi dintre factorii de risc cunoscuți. Cu toate acestea, cancerul de sân inflamator tinde să afecteze anumite femei mai frecvent decât altele.

Diferența dintre cancerul de sân inflamator de alte tipuri de cancer mamar

Cancerul de sân inflamator este de obicei o formă agresivă de cancer care se răspândește rapid. Deoarece implică sistemul limfatic și celulele canceroase au invadat vasele limfatice, la momentul diagnosticului, acesta este deja într-un stadiu mai avansat (sau grad de răspândire avansat) decât multe cancere de sân.

Acest tip de cancer mamar apare de obicei la femei la o vârstă mai mică decât majoritatea cancerelor de sân; vârsta medie pentru diagnosticul de cancer mamar inflamator este de 57 de ani, comparativ cu 62 de ani pentru toate cancerele de sân.

Cancerul de sân inflamator este mai frecvent în cazul femeilor afro-americane decât în cazul femeilor caucaziene. La femeile afro-americane, vârsta medie la diagnosticul de cancer mamar inflamator este de 54 de ani, comparativ cu 58 de ani pentru femeile caucaziane. Cancerul mamar inflamatoriu este, de asemenea, mai frecvent la femeile obeze decât la femeile cu greutate corporală normală.

Cancerul mamar inflamator este adesea receptor hormonal negativ, ceea ce înseamnă că celulele lor nu au receptori pentru estrogen sau progesteron la suprafață. Acest lucru înseamnă că este puțin probabil ca terapiile (cum ar fi tamoxifen) care țintesc creșterea tumorală determinată de estrogen să fie eficiente.

Semne și simptome ale cancerului mamar inflamator

Spre deosebire de majoritatea cancerelor de sân, care pot sau nu să producă simptome, cancerul mamar inflamator produce semne și simptome de inflamație în țesutul mamar, incluzând umflarea și înroșirea pielii care afectează o mare parte (cel puțin o treime) a sânului, corodare, încrețirea pielii, echimoze, aspect coaja de portocală datorată acumulării de lichid limfatic și mamelonul poate fi tras în interior (inversat).

Alte simptome și semne posibile includ o creștere rapidă a dimensiunii sânului, greutate, senzația de arsură și sensibilitate.

Uneori, apare o umflătură sau o zonă întărită poate fi simțită. Nodulii limfatici măriți pot fi prezenți în zona inferioară sau în apropierea claviculei.

Deși simptomele inflamației în sân sunt caracteristice cancerului de sân inflamator, ele pot apărea și datorită infecțiilor sau altor afecțiuni cum ar fi mastita, astfel încât orice simptome sau modificări neobișnuite ale sânilor trebuie evaluate de către un medic.

Mamografia și testele imagistice

Mamografia de screening a făcut posibilă detectarea mai multor cancere de sân înainte de a produce semne sau simptome.

Cu toate acestea, cancerul de sân inflamator produce simptome, astfel încât, în cazul acestui cancer, mamografia poate fi utilizată pentru a evalua sânul atunci când simptomele sunt prezente sau pentru a determina localizarea unei biopsii de sân. Datorită răspândirii rapide a cancerului, acest cancer este uneori întâlnit între examenele de mamografie de rutină.

Alte teste de imagistică, inclusiv RMN, ecografii, scanări PET și scanări CT, pot fi folosite pentru a evalua sânul, dacă se suspectează cancerul mamar inflamator. O scanare osoasă pentru a căuta răspândirea (metastază) la oase poate fi de asemenea efectuată, dacă se confirmă diagnosticul de cancer mamar inflamator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel