Cancerul de sân: importanța biopsiei în diagnostic și tratament. Alexandru Blidaru, semnal de alarmă: La aproape 80% dintre paciente se face mastectomie

cancerul de san. FOTO: Freepik
Diagnosticarea precoce a cancerului de sân poate duce la un tratament eficient, fără extirparea sânului. În România, aproape 80% dintre paciente ajung în situația efectuării unei mastectomii.

Cancerul de sân este o formă de cancer ce apare la nivelul sânilor și apare aproape în totalitate la femei, dar chiar și bărbații pot face cancer mamar.

Este important de reținut faptul că majoritatea nodulilor de la sân sunt benigni și nu cancerigeni. Tumorile mamare necanceroase sunt creșteri anormale, dar nu se răspândesc în afara sânului. De asemenea, că ele nu pun în pericol viața, însă unele tipuri de noduli benigni la sân pot crește riscul unei femei de a face cancer de sân, potrivit cancer.org.

În acest context, este important ca la observarea oricărei modificări de la nivelul sânului să apelați la un specialist, pentru că un cancer depista din faza incipientă are un grad de vindecare mult mai mare.

De altfel, în rândul femeilor circulă un mit cu privire la cancerul de sân, iar multe persoane refuză să facă biopsia necesară confirmării sau infirmării unui diagnostic, motivând că astfel cancerul s-ar putea răspândi în organism.

”Este o prejudecată pe care trebuie de fiecare dată să o combat și să reușesc  să conving pacienta și membri familiei că nu este adevărată.

Chiar și noi medicii ne-am gândit dacă un astfel de act nu determină o înrăutățire a stării de sănătate, de orice fel, dacă nu diseminează această boală, dacă nu determină o evoluție mai proastă, dacă nu determină un risc de recidivă mai mare și nu există niciun studiu care să confirme acest fapt”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, medic primar oncologie medicală și chirurgie generală, la Digi 24.

Totodată medicul a precizat și care este scopul pentru care se realizează puncția-biopsie în cazul suspiciunilor de cancer de sân.

”Medicina se bazează pe două etape foarte simple: diagnostic și tratament.

Cu cât diagnosticul este mai complet și mai precis, cu atât tratamentul are șanse să fie mai bun, mai ales dacă ai cum să-l tratezi

Și avem cum să tratăm cancerul mamar.  Și de fapt, când vorbim de cancer mamar nu vorbim de o singură boală. Puncția-biopsie nu numai că stabilește diagnosticul de certitudine, dar știm și ce fel de cancer este. Pentru că nu tratăm această boală la fel. Sunt unele tumori mamare, care deși sunt mici au nevoie de tratament înainte de operație.

Lucrul acesta este mai greu de înțeles de către femeie. Și totuși, în puncția-biopsiei este o metodă de tratament, de diagnostic, esențială în stabilirea indicației terapeutice. Dacă știm că este un anume tip de cancer, știm că putem să îl operăm și, mai ales, știm cum putem să planificăm operația”, a mai spus medicul.

Vezi și: Vitaminele și mineralele benefice pentru sănătatea părului. Previn căderea părului, dar ajută și la protejarea de radicalii liberi

Cancerul de sân, cauze și factori de risc

În cazul cancerului de sân nu se cunosc cauzele care duc la această afecțiune, numai 10% dintre cancerele de sân sunt legate de genele anormale cunoscute care sunt transmise de la părinți.

Factorii de risc ai cancerului de sân pot fi hormonali, de mediu, genetici, dar și factori care țin de stilul de viață.

Astfel, factorii asociați cu un risc crescut de cancer mamar sunt corelați în special cu creșterea expunerii la hormonii estrogeni:

- sexul

- vârsta înaintată

- istoricul personal

- istoricul familial de cancer de sân

- expunerea la radiații în copilărie

- obezitatea

- debutul ciclului menstrual înainte de vârsta de 12 ani

- debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată, după 55 de ani

- prima naștere la o vârstă mai înaintată, după 30 de ani

- lipsa gravidității

- consumul de alcool în exces, fumatul și o dietă bogată în grăsimi, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Senzația de foame, asociată cu încetinirea îmbătrânirii premature. Ce alte modități sunt pentru a ne menține tinerețea și sănătatea

Cancerul de sân, simptome

Cel mai frecvent simptom al cancerului de este apariția unui nodul, o masă nedureroasă, solidă, care are margini neregulate.

Alte simptome ale cancerului pot include:

- umflarea parțială sau a întregului sân

- schimbarea în mărime, formă sau aspect a sânului

- modificări ale pielii de pe sân, frecvent cu aspect de coajă de portocală

- retracția mameloanelor

- scurgeri la nivelul mamelonului, altele decât laptele matern

- roșeață, cruste, striații la nivelul mamelonului și al pielii de pe sân

- durere la nivelul sânilor sau al mameloanelor

- prezența unor ganglioni la nivel axial.

Cancerul de sân, diagnostic și tratament

Pentru depistarea cancerului mamar este nevoie de realizarea unor investigații, imagistice, precum ecografia mamară și mamografia, precum și puncția-biopsie la care a făcut referire medicul oncolog.

”Puncția-biopsie este o metodă esențială de diagnostic și nu are morbiditate”, a mai spus medicul în încercarea de a sublinia importanța acestei investigații. 

De altfel, acesta a punctat și faptul că pacientele se sperie, pe bună dreptate, după primirea diagnosticului de cancer.

”Vine angoasa legată de multitudinea de tratamente neplăcute, intervenția chirurgicală, chimioterapie, radioterapie samd. Dar este așa. Intervenția chirugicală clasică pentru cancerul mamar este reprezentată de mastectomie, adică extirparea în totalitate a sânului, împreună cu areolă, mamelon și ganglionii de la subraț.

Lucrul acesta se face, sau mai bine spus ar trebui să se facă, din ce în ce mai rar. (...) În Israel, din totalul de intervenții chirurgicale care se fac pentru cancer mamar, numai 20% sunt reprezentate de mastectomie. Marea majoritate a acestor cazuri în care se face mastectomie, dacă nu există contraindicații, sunt urmate de reconstrucție imediată. Asta înseamnă că 80% din femeile cu cancer mamar sunt tratate conservator.

La noi, este exact invers. Adică, la aproape 80% se face mastectomie, adică extirparea sânului și numai la 20% se conservă sânul, iar la cele la care s-a făcut mastectomie poate la 10% se face reconstrucția”, a mai spus medicul, explicând că aceste diferențe mari sunt date și de faptul că în multe cazuri cancerul de sân se diagnostichează într-un stadiu avansat al bolii.

În ceea ce privește reconstrucția, medicul subliniază că ”există și mentalitatea pacientulul, și mentalitatea medicului, și din păcate faptul că nu există destul de mulți medici care să facă mastectomie și reconstrucție imediată”.

Cancerul de sân, prevenție

Potrivit medicului, prevenirea cancerului mamar stă foarte mult în ceea ce privește screeningul mamar, adică depistarea precoce.

”Înainte să existe orice simptom, pur și simplu investigații mamografice pentru cancerul mamar. La femeia de peste 40-45 de ani, la un interval de 1-2 ani. Și așa se descoperă cancerul mamar foarte devreme, cât nu are niciun simptom. când nu este palpabil, când este de câțiva milimetri și când poate fi foarte ușor tratat, cu o intervenție chirurgicală care în niciun fel nu extirpă sânul”, a mai spus medicul.

Vezi și: Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu tiroida. Semnul de pe piele la care să fii atent. Ce faci dacă ai un nodul tiroidian, ce sunt T3 și T4 și ce valori trebuie să aibă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel