Cancerul de col uterin, detectat la Târgu Mureș. Medic: Doamnelor și domnișoarelor, vă poate prelungi viaţa

cancerul de col uterin - FOTO: Pexels@
Cancerul de col uterin va putea fi depistat prin teste de screening, la Târgu Mureș, acolo unde a fost înființată cu fonduri europene prima astfel de rețea.

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de sân. Reţeaua de screening pentru derularea Proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru a fost organizată la Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, începând cu data de 1 iunie 2022, astfel încât screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă.

”În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin”, notează conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș.

Vezi și: Holera, ce este și cum se transmite. Epidemie în Mariupol. Dorobăț: Există! Sindrom diareic deosebit de SEVER care a zguduit lumea

Investigațiile medicale reduc apariția cancerului de col uterin

“Este demonstrat medical, științific și din practică mai multor state europene, că serviciile de screening reduc apariția cancerului de col uterin, acesta fiind unul dintre cancerele prevenibile.

Prin organizarea rețelei de screening în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș punem la dispoziția tuturor femeilor din județul Mureș şi din regiunea Centru un model de bună practică medicală pentru aceste servicii.

Mulţumesc tuturor medicilor de specialitate obstetrică-ginecologie, genetică, medicină de laborator și de anatomie patologică, personal sanitar, angajați ai spitalului care s-au afiliat screeningului cancerului de col uterin, pentru a preveni!

Femeile se pot programa, testă și trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Doamnelor și domnișoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”,a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Vezi și: Victimele accidentelor, despăgubite în funcție de leziuni. Cât PLĂTEȘTI dacă faci accident. Vezi AICI codul leziunilor și AMENDA

Cine poate beneficia de testare gratuită

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:
A. femei cu vârsta cuprinsă între:

a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/reşedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai GT – personae vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde își desfăşoară detenția şi nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situații vulnerabile:

- Persoane sărace;
- Lucrători pe cont propriu în agricultură
- Persoane din mediul rural;
- Persoane din centre de plasament său anterior instituționalizate;
- Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
- Persoane fără adăpost
- Cetățeni români aparținând minorității rome;
- Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;
- Femei care au copii cu dizabilități;
-  Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;
- Victime ale traficului de ființe umane.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Vezi și: Ce sunt Ecstasy și Metamfetamina și ce EFECTE au. Cum cad tinerii în capcana de "a fi COOL" la festivaluri, ajungând să moară în brațele medicilor

Vaccinare gratuită

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani. 

Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a tinerelor cu vârsta până la 15 ani implică administrarea a două doze de vaccin, într-un interval de 6-12 luni. Fetele cu vârsta peste 15 ani au nevoie de trei doze de vaccin, doze administrate în interval de maxim un an de zile.

Vaccinarea anti-HPV se poate realiza până la vârsta de 45 de ani, însă nu este recomandată tuturor adulților în această categorie de vârstă. De aceea, este important ca decizia de vaccinare să se ia împreună cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauză că majoritatea persoanelor a fost deja expusă la virus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel