Generația Z și tinerii Millennials...
Din dorința de a crește accesul populației la informația medicală verificată și sintetizată, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” au lansat ieri, 4 decembrie, la sediul SUUMC, "Cancerul colorectal. Ghid de prevenție".
Materialul se adresează pacienților deja diagnosticati și familiilor lor, dar și tuturor persoanelor care vor să afle mai multe despre această afecțiune.
Potrivit COPAC, în România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaților și 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor.
Peste 13.500 de români sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, iar boala provoacă 7.000 de decese pe an în țara noastra.
Lansat din dorinta de a creste accesul la informatie al populatiei la informatie verificata si sintetizata, ghidul a fost realizat de echipa COPAC, cu ajutorul medicilor implicati in proiect. Una dintre concluziile discutiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de oameni din ultimii doi ani a scos la iveala faptul ca oamenii au un nivel scazut de educatie medicala, nu sunt obisnuiti sa se testeze preventiv, cand nu au niciun semn de boala. Din acest motiv, COPAC, ca organizatie care reprezinta pacientii cu boli cronice, isi propune sa contribuie la informarea si educarea populatiei din Romania, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ in aceasta directie.
Ghidul are 16 pagini, a fost tiparit in 5000 de exemplare, o parte au fost deja difuzat in cadrul evenimentelor de informare si testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila” si in cabinetele medicilor de familie din program si in cadrul evenimentelor viitoare ale COPAC.
"Mai avem mult de lucrat la mentalitatea omului. Nu numai a pacientului. Aici este vorba despre medici, care ar fi trebuit să pornească fie primii care să ceară să facă parte din acest proiect. Să fie educați, ca să privească altfel sănătatea românului și să fie implicați mai mult spre prevenția bolilor, acolo unse de poate efectua prevenție", spune col. dr. Mariana Jinga, director medical Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila"
"Ne-am dat seama că este nevoie de foarte multă informație pe zona prevenției și educației pentru sănătate. De informație medicală transpusă în cuvinte simple pentru populație în general, și nu doar pentru pacienții diagnosticați cu cancer colorectal. De ce credem noi că este important acest ghid? Pentru că, în ultimii 2 ani, am interacționat cu foarte mulți oameni și am remarcat că nivelul de informare pe zona de sănătate este destul de scăzut. Așa că un instrument concentrat, conținând informație verificată într-o formă prietenoasă, facil de lecturat este foarte util. Este important ca noi, COPAC, ca organizație pentru pacieți, să susținem acest demers de educare a oamenilor" - Lumința Vâlcea, director executiv COPAC.
"În momentul în care primești un diagnostic care sună a cancer, este destul de dificil să te duci acasă și să stai liniștit. Ai nevoie de informații și nu este bine să le iei din locuri care uneori nu sunt potrivite, pentru că, în aces caz, te pot induce în eroare. De aceea, ne-am gândit că nu este suficient ca, într-un proiect de screening, doar să testăm oamenii și să îi diagnosticăm, este foarte important să le oferim supot și după testare, inclusiv în modul în care aceștia primesc un diagnostic. Informația poate ajuta un pacient să știe că, în zilele noastre, un diagnostic de cancer de colon nu mai înseamnă condamnare la moarte. Se poate trăi mult și bine și cu o calitate a vieții foarte bună, cu ajutorul sistemului medical. Cumva, acest ghid este făcut ca să liniștească oamenii, să îi ajute să înțeleagă că nu este o tragedie primirea unui diagnostic de cancer colorectal"- Ștefan Răduț, coordonator din partea COPAC al proiectului ROCCAS II București-Ilfov.
"Noi am crezut, la început, că acest proiect va fi un maraton, dar a fost un sprint. Nu mi-am imaginat, acum 2 ani, că COPAC va fi principalul "medic de familie" din acest proiect și că va testa aproape o treime din pacienții care sunt în acest moment testați în acest proiect. Principalul obstacol a fost lipsa de educație a oamenilor. Un alt obstacol, pe care nu pot să nu îl spun, a fost lipsa de implicare a medicilor de familie din București. Din cei 1.200 de medici de familie din București și Ilfov, au fost doar 120 de medici care s-au implicat în acest proiect. Este un mare semn de exclamare, la care cei care conduc din punct administrativ sistemul trebuie să mediteze. Lucrurile trebuie să se schimbe. Faptul că populația are nevoie de educație este cert. Sunt și medici care pot beneficia de această educație? Cred că da. A fost o surprinză pentru mine, ca manager de proiect, aceasă lipsă de apetit" - dr. Daniel Costache, director cercetare-dezvoltare al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central și managerul programului de screening ROCCAS II București – Ilfov.
"Apariția acestui ghid de prevenție este un element esențial. Nu putem să ne așteptăm ca oamenii să fie deschiși în a accesa serviciile medicale atunci când sunt sănătoși, atunci când aparent nu au nicio problemă de sănătate, dacă nu sunt informați. Iar dacă ne dorim o populație sănătoasă, în primul rând trebuie să ne preocupăm în a o informa" - dr. Daciana Toma, medic de familie, coordonator medical al programului ROCCAS II București – Ilfov.
"Ghidurile sunt absolut necesare. Eu, personal, descurajez pacienții a a-și lua informații de pe internet sau te miri de pe unde, și îi încurajez să primească din mâna noastră informația precisă, bine structurată, în aceste ghiduri de practică" - dr. Ligia Moșneaga, medic de familie, medicul care a testat cei mai mulți pacienți în programul ROCCAS II.
"De ce un ghid? Pentru că, de fapt, scopul unui program de screening nu este doar să depistăm persoanele cu probleme, ci să și facem ceva cu ceea ce indentificăm ca problemă medicală. Și atunci, este firesc să existe aceste ghiduri. Depistăm și apoi acționăm. De ce să nu le oferim tuturor oamenilor niște ghiduri prin care să îi învățăm să trăiască sănătos? Mie acest ghid mi se pare o încununare a proiectului ROCCAS II" - dr. Daniela Baltă, medic de familie implicat în programul ROCCAS II.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Acesta este detaliul la care să fii...