Schimbările extreme de temperatură...
Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de sân. Rezultatele unui studiu realizat de compania Ipsos, în perioada martie - aprilie 2022, în 8 state europene, inclusiv România, relevă că 73% dintre părinții români sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.
Ei bine, femeile diagnosticate cu celule precanceroase pe colul uterin ar putea beneficia de protecţia oferită de vaccinul anti-HPV, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă care au analizat 18 cercetări anterioare pe această temă, potrivit Agerpres.
Studiul a apărut în revista medicală BMJ publicată de Asociaţia Medicală Britanică (BMA).
Negii, semnele infecției cu virusul HPV. Cum se tratează bubițele contagioase
Fetele şi băieţii cu vârste de 12 şi 13 ani pot primi în mod obişnuit în cadrul programelor de prevenţie vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV), care ajută la prevenirea cancerelor cauzate de acest virus, inclusiv a cancerului de col uterin, anal şi unele cancere de cap şi de gât.
Vaccinul a fost introdus în 2008, iar persoanele care aveau peste 13 ani înainte de această dată nu primesc în mod obişnuit acest vaccin.
Însă un nou studiu sugerează că femeile care au fost depistate cu celule precanceroase pe colul uterin ar putea beneficia dacă se vaccinează anti-HPV.
Odată ce o femeie este identificată ca având celule precanceroase de grad înalt pe colul uterin ea are un risc de-a lungul vieţii de a dezvolta cancer de col uterin.
Potrivit studiului, s-a sugerat că acest vaccin ar putea opri reapariţia leziunilor, precum şi protejarea împotriva altor tipuri de cancer cauzate de HPV.
Rezultatele studiului au arătat că riscul de reapariţie a "bolii pre-invazive de risc înalt" a fost redus cu 57% la persoanele care au fost vaccinate în plus faţă de tratamentul chirurgical pentru leziunile cervicale, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate.
Descoperirile au fost mai relevante în rândul femeilor purtătoare ale tulpinilor de virus cel mai adesea asociate cu riscul de cancer de col uterin.
Cu toate acestea, autorii studiului au atras atenţia că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.
"Vaccinarea anti-HPV împreună cu excizia locală... poate contribui la reducerea riscului de recidivă a bolii pre-invazive de risc înalt", au scris autorii.
"Studii mai ample, controlate sunt necesare pentru a stabili eficacitatea vaccinării anti-HPV la momentul tratamentului chirurgical al bolii cervicale pre-invazive", au mai spus ei.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că percepția oamenilor față de vaccinul HPV s-a schimbat destul de mult.
"Percepția publică în ceea ce privește vaccinul HPV s-a schimbat foarte mult. Noi nu am presat în niciun fel. În 2008 știu foarte bine cum s-au întâmplat lucrurile.
Nu a fost nicio campanie de informare pentru public, campanie de pregătire pentru profesioniști și a fost lansată intempestiv, cu două tipuri de vaccin, fără să existe criterii de ce o persoană face un tip de vaccin, iar o altă persoană face un alt tip de vaccin. Erau diferite din punct de vedere al valențelor pe care le ofereau.
E clar că atunci a fost un fake news, dar a fost și o lipsă totală de pregătire a unei campanii care ulterior s-a dovedit a avea și un impact negativ asupra programului național de vaccinare.
Între timp, România a oferit posibilitatea de a se oferi vaccinarea pe bază de opțiune, a fetelor cu vârsta de până la 14 ani și încet, încet părinții au accesat acest program, încrederea a crescut și este important ca Ministerul Sănătății să le poată oferi într-un timp relativ scurt celor care optează pentru vaccinare produsul necesar, astfel ca oamenii să aibă încredere și din punct de vedere al seriozității cu care abordăm și furnizăm vaccinul împotriva acestei infecții.
Din punctul meu de vedere sunt două soluții pentru continuarea cu succes a acestui program, fie includerea lui în programul național de vaccinare și achiziție centralizată, dar pentru că se adresează unor copii mai mari și poate fi recomandat și la alte vârste, dincolo de 14 ani, inclusiv la femeile aflate la o vârstă fertilă, este bine să găsim și un sistem de compensare pentru acest tip de vaccin încât accesul la vaccin să fie mult mai ușor și oamenii să își poată procura vaccinul compensat în totalitate, dacă discutăm de copii sau parțial dacă discutăm de persoane adulte", a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".
Datele studiului arată o îmbunătățire a nivelului de înțelegere și conștientizare în rândul părinților din mai multe state europene, cu privire la Virusul Papilloma Uman (HPV). Cercetarea, efectuată pe un eșantion format din peste 7000 de părinți, a vizat măsurarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor cu privire la vaccinarea anti-HPV și alte vaccinări pediatrice de rutină, în contextul post-pandemic.
”Rezultatele cercetării sugerează că 77% dintre părinții din România au auzit de HPV, iar 73% dintre ei știu că vaccinarea anti-HPV ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Aceste date reflectă un nivel mai ridicat de conștientizare cu privire la HPV al părinților români, comparativ cu media înregistrată în rândul statelor participante la studiu: 73% dintre părinții din mai multe state europene au auzit de HPV și doar 58% din totalul respondenților au cunoștințe legate de prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare”, arată studiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...