Cancer tiroidian, tomografie computerizată cu mai puține radiații

Tiroida
La stabilirea diagnosticului de cancer tiroidian preoperator, tomografia computerizată (CT) joacă un rol important. Dacă investigația imagistică are doză foarte redusă de radiații, are un contrast redus, poate produce o calitate adecvată a imaginii, au constatat cercetătorii. Aceștia au fost încântați să afle că doza de radiații a fost redusă în mod semnificativ comparativ cu metodele standard.

 În studiul condus de Jeong A. Yeom din Republica Coreea, au fost 80 pacienți propuși pentru CT tiroidian preoperator care au fost împărțiți în două grupe: grupa A, care conținea 40 de pacienți înregistrați la vârful de 70 Kilovolt (kVp) utilizând 60 mililitri (ml) CM și grupul B a constat din 40 de pacienți, folosind 120 kVp și 100 ml de protocol CM standard.

În ansamblu, precizia stadiului de preoperator CT, raportul semnal-zgomot calculat al structurilor anatomice diferite, rapoartele contrast-zgomot, calitatea generală a imaginii, zgomotul subiectiv și artefactele de rang nu au fost "semnificativ" diferite între cele două grupuri. Foarte important însă, dozele efective estimate au fost "semnificativ" mai mici în grupa A.

Yeom si colegii sai au remarcat faptul că numărul pacienților incluși în studiul lor a fost relativ mic și cea mai mare parte a pacienților a avut cancer tiroidian în stadiu precoce. Dacă ar fi fost incluși mai mulți pacienți cu stadii avansate, precizia ar fi fost diferită, informează Health Imaging.com.

,,Deoarece glanda tiroidă este radiosensibilă și cu risc crescut de malignitate după expunerea la radiații, eforturile ar trebui făcute pentru a utiliza protocoale pentru CT de tiroidă cu doze de radiații scăzute cât se poate de rezonabil pentru a fi realizabil. Studiul nostru arată că CT 70-kVp cu un volum mic de CM permite o reducere semnificativă a radiațiilor și oferă o suficientă calitate a imaginii și o precizie diagnostică comparabila cu cea a standardului CT 120-kVp pentru stadializarea preoperatorie de cancer tiroidian", a declarat Jeong A. Yeom, de la Spitalul Național Universitar din Busan, Republica Coreea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel